13 листоп. 2020 13:27

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

267

0

Маестро, музику: вінницький вуличний баяніст грав у підводному ресторані Італії та з багатьма колективами Європи. Фото

Маестро, музику: вінницький вуличний баяніст грав у підводному ресторані Італії та з багатьма колективами Європи. Фото

Через пандемію не поїхав гастролювати за кордон


Маестро, музику: вінницький вуличний баяніст грав у підводному ресторані Італії та з багатьма колективами Європи. Фото

«Пірати Карибського моря», «Рожева пантера», «Супер Маріо», українські народні та класичні композиції – такий репертуар дарує перехожим 67-річний Олександр Шамігов. Вуличного музиканта чи не щодня можна почути у вінницькому сквері, що по вулиці Миколи Оводова. Приїздить туди велосипедом. Із саморобного багажника акуратно дістає «Юпітер». Грає на ньому від опівдня до пізнього вечора. У темну пору вмикає ще й ілюмінацію, яку прикріпив до корпусу баяна. От таким його знає більшість містян та гостей Вінниці. Та практично ніхто і не здогадається, що цей вусань-весельчак знаний музикант у Європі. Грав у підводному ресторані Іспанії, збирав колективи Італії, і не тільки. Про це випадково дізналась журналістка Вінниця.info.

Останні кілька місяців мій шлях пролягає через сквер по Оводова. І кожного разу звертаю увагу на цього вуличного музиканта. Їх у центрі Вінниці багато. Але він, поважного віку вусань, особливий. Його гра на баяні чиста. Різноманітність репертуару вражає. Від світової класики, до фільмових хітів. Кинути кілька гривень у його чохол – приємно. Бо одразу видно, що своєю грою не просто підзаробляє до пенсії. Він насолоджується тим, що робить. Давно хотілося з ним просто поговорити. І коли побачила ілюмінацію біля клавіш баяну, що ще більше вразило, наважилась.

Маестро, музику: вінницький вуличний баяніст грав у підводному ресторані Італії та з багатьма колективами Європи. Фото

«Спеціально для вас зіграю «Щедрик», - усміхається музикант і тисне по клавішам.

Помічаю поряд книжку та диск з десятком композицій у виконанні великого музичного колективу. Виявляється це його авторські.

«Таких людей як я, називають маестро. Це той, хто пише ноти і по ним грає оркестр. В музиці я понад півсторіччя. Маю 35 років педагогічного стажу. 18 років працював у Вінницькому педагогічному інституті. Там я викладав баян, сопілку, гітару. Керував там оркестром. Працював ще у всіх педагогічних закладах. Училищах, школах, дитячих садочках. От тут колись була взуттєва фабрика, у клубі дітям грав три рази в тиждень. На той час був студентом і досить солідно заробляв! Тому от це місце для мене має сакральне значення. Приходив сюди з баяном, який мені купив профсоюз. А зараз ці дітки повиростали. Буває, підходить така шикарна дама, файна молодиця… й каже мені: «Здравствуйте, Олександр Іванович! Я ходила в перший клас у Палац піонерів (нині Палац дітей та юнацтва), я там танцювала, а ви мені грали…», - пригадує.

Олександр Шамігов, так його звати, в молодості ще й служив у ансамблі пісні і танцю Закавказького військового округу.

«Всі курорти там об’їздив, наше Чорноморське узбережжя. Бував і на Лазурному березі у Франції. А ще Німеччині, Італії, Іспанії. От в Іспанії грав у підводному ресторані. Мене питали друзі, як воно там грається. Я сміявся у відповідь: «Як у підводному ресторані», - посміхається.

Олександр Іванович зітхає, що і зараз би міг поїхати до Європи. Його там знають чи не всі музичні колективи.

«От до прикладу, в Ніцці, збираю місцевих музикантів до купи і граємо мою музику. Так само і в інших закордонних містах, де до карантину частенько гастролював. А тепер сказали, що українські заробітчани повинні заробляти гроші дома. А начальство треба слухатися. От і у Вінниці до пенсії трошки добавляю», - зітхає.

Маестро, музику: вінницький вуличний баяніст грав у підводному ресторані Італії та з багатьма колективами Європи. Фото  - фото 2

Про те, чи щедрі перехожі-слухачі у Вінниці, питати не хочу. А то що подобається їм найбільше у виконанні Шамігова, без вагань.

«Дуже люблять фокстрот «Ріо-Ріта». Та я вам скажу, що вінничани люблять класику більше всього! Особливо «Токката і фуга ре мінор». Смак наших жителів дуже подібний до жителів Європи. А буває питають, чи можу «Мурку». Запросто! Знаю також композиції з «Піратів Карибського моря», «Рожевої пантери», «Супер Маріо», - додає чоловік.

Маестро, музику: вінницький вуличний баяніст грав у підводному ресторані Італії та з багатьма колективами Європи. Фото  - фото 3

Кидаю у чохол Олександра Івановича «двадцятку». Мушу йти додому. Бо там чекає родина. Та й в руки змерзла довго тримати диктофон. Листопад цього року хоч біль-менш теплий, але холодно все одно. Під фокстрот «Ріа-Ріта» все далі і далі відхожу від цього вуличного музиканта. У голові лише одне: вражає його життєвий та професійний шлях. І хоч знаний музикант у Європі, із задоволенням грає на морозі для перехожих у периферійному містечку. А головне, кожному щиро усміхається… від душі.

Маестро, музику: вінницький вуличний баяніст грав у підводному ресторані Італії та з багатьма колективами Європи. Фото  - фото 4

Маестро, музику: вінницький вуличний баяніст грав у підводному ресторані Італії та з багатьма колективами Європи. Фото  - фото 5

Аліна Костянтинова.

Новини в зручному форматі в нашому телеграм каналі - https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото атора та профілю у «ФБ» Олександра Шамігова.