18 берез. 2019 10:41

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Місто
0

77

0

Магазинам і супермаркетам Вінниці міська рада рекомендуватиме відмовитись від пластикових пакетів

Магазинам і супермаркетам Вінниці міська рада рекомендуватиме відмовитись від пластикових пакетів

Рішення матиме рекомендаційний характер


Магазинам і супермаркетам Вінниці міська рада рекомендуватиме відмовитись від пластикових пакетів

Вінничани звертались до Вінницької міської ради з електронною петицією про заборону використання пластикових пакетів в магазинах та супермаркетах міста. 18 березня в мерії опублікували відповідь на звернення, де зазначено, що органи місцевого самоврядування не можуть втручатись в господарську діяльність підприємств та підприємців. Разом з тим, повідомляють, що розроблять рішення рекомендаційного характеру для суб’єктів господарювання щодо заборони використання пластикових пакетів в закладах торгівлі.

«Відповідно до ч.2 ст. 19, ч.1,3 ст. 140 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

У відповідності до ст. 25 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», сільські, селищні, міські ради правомочні розглядати і вирішувати питання, віднесені Конституцією України, цим та іншими законами до їх відання.

Окрім того, ст. 23 Господарського Кодексу України, визначено, що органи місцевого самоврядування здійснюють свої повноваження щодо суб'єктів господарювання виключно в межах, визначених Конституцією України, законами про місцеве самоврядування та іншими законами, що передбачають особливості здійснення місцевого самоврядування. Органи місцевого самоврядування можуть здійснювати щодо суб'єктів господарювання також окремі повноваження органів виконавчої влади, надані їм законом.

Незаконне втручання органів та посадових осіб місцевого самоврядування у господарську діяльність суб'єктів господарювання забороняється. Не допускається видання правових актів органів місцевого самоврядування, якими встановлюються не передбачені законом обмеження щодо обігу окремих видів товарів (послуг) на території відповідних адміністративно-територіальних одиниць.

В той же час, з поміж іншого, повідомляємо, що за інформацією, розміщеною на офіційному сайті Верховної ради України, 28.01.2019 зареєстрований Проект Закону «Про скорочення використання пластикових пакетів» за номером 9507-2 від 12.02.2019 року. З текстом законопроекту, можливо ознайомитись за наступним посиланням: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=65488.

З урахуванням вищевикладеного, органами виконавчого комітету опрацьовується дана громадська ініціатива і станом на сьогодні може бути прийнято відповідне рішення яке буде носити рекомендаційний характер для суб’єктів господарювання щодо заборони використання пластикових пакетів в закладах торгівлі», - зазначень у відповіді.

Вiнниця.info