3 лип. 2020 10:39

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

573

0

Мандруємо Вінниччиною. Цілюща джерельна вода та біла глина - природній SPA-салон в Райках

Мандруємо Вінниччиною. Цілюща джерельна вода та біла глина - природній SPA-салон в Райках

Джерельна вода та біла глина озера в Райках омолоджує і розгладжує шкіру


Мандруємо Вінниччиною. Цілюща джерельна вода та біла глина - природній SPA-салон в Райках

Жителям Вінницької області можна не їздити на Мертве море в Ізраїлі. Проводити SPA-процедури робити маски для обличчя можна абсолютно безкоштовно з глини на озері в невеликому селі Райки Іллінецького району. Сотню років тому тут був каоліновий кар'єр, а сьогодні природний SPA -салон. Хто там вже відпочиває, поцікавилися наші кореспонденти.

Після спекотного дня 16-пічний Павло з села Райки не просто освіжається в місцевому озері. У водоймі знаходяться поклади білої глини. Мінералами він обмазує тіло. Хлопець стверджує, що процедура омолоджує.

«Почувають на років 14-ть, - сміється хлопець. - Коли зразу намастився, то приємно. А коли потім висихає глина, то вона звужує шкіру. Стягує», - каже Павло Криводубський.

Мандруємо Вінниччиною. Цілюща джерельна вода та біла глина - природній SPA-салон в Райках

Мандруємо Вінниччиною. Цілюща джерельна вода та біла глина - природній SPA-салон в Райках  - фото 2

Озеру на околиці села більше сотні років. Місцевий поміщик тут раніше налагодив виробництво з видобутку каолінової глини. Саме її возили до Німеччини для створення фарфорового посуду. Після закриття чаша кар'єра почала заповнюватися джерельною водою.

«Саме тому, що його основа є глина, ця вода має цілющі властивості. І жителі села Райки, й навколишніх сіл, які приходили купатися, помітили це. Що тут швидше загоюються рани, шкіра стає кращою, пружнішою», - розповідає місцева жителька Оксана Тищенко.

Хоч на вигляд озеро невелике, його глибина близько п'яти метрів. Місцеві називають водойму не інакше, як природний SPA -салон.

«Нам не треба їхати на Мертве море, у нас Мертве море під нашою хатою. Глина дає хороший результат. Шкіра стає еластичною, омолоджується. І тому сюди приїжджають на омолодження», - переконує Алла.

Мандруємо Вінниччиною. Цілюща джерельна вода та біла глина - природній SPA-салон в Райках  - фото 3

Жителям села дуже пощастило з озером багатим білою глиною. У косметології вона стає дефіцитом. Мінерал корисний для лікування суглобів, очищення шкіри, а також, як ефективний антицелюлітний засіб.

Косметолог Людмила Скрипник радить наносити глину з озера як на природі, так і в домашніх умовах. Якщо додати в маску петрушку або кефір, можна відбілити шкіру. Якщо масло паростків пшениці — зволожити. Але з використанням потрібно бути дуже обережними.

«Наносити маску краще на 10 хвилин. Не більше. Тому що шкіру можна пересушити. Маску можна наносити раз в тиждень. Для обличчя. Для обгортання від целюліту можна частіше», - пояснює косметолог.

Мандруємо Вінниччиною. Цілюща джерельна вода та біла глина - природній SPA-салон в Райках  - фото 4

Мандруємо Вінниччиною. Цілюща джерельна вода та біла глина - природній SPA-салон в Райках  - фото 5

Жителі села Райки впевнені, їх озеро незабаром стане одним з улюблених об'єктів для відпочинку як серед жителів Вінницької області, так і інших регіонів України. А після карантину на омолодження чекають туристів і з інших країн.

Раніше в серії матеріалів «Мандруємо Вінниччиною» Вінниця.info писала про Чечельницький район, де можна погладити клонованого мамонта, відпочити на острові Тузла-2 та «заселфитися» з Пушкіним. Про Іллінецький метеоритний кратер, де хочуть транслювати зображення планет та зірок. Ідеї для подорожі на вихідних трьома затопленими кар’єрами Вінниччини.

Також на Вінниця.info є перелік адрес баз з відкритими басейнами біля Вінниці, де можна відпочити і покупатись. Та баз відпочинку, щоб комфортно відпочити на природі, посмажити шашлик, покупатися, покататися на катамаранах вздовж узбережжя Південного Бугу.

Гарних вихідних!

Вінниця.info