11 верес. 2015 16:04

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Суспільство
0

56

0

Майже половина районів Вінниччини залишилась без радіо. В Піщанському районі ефір перехопили російські станції

Майже половина районів Вінниччини залишилась без радіо. В Піщанському районі ефір перехопили російські станції

 В 11-ти районах Вінниччини відімкнули радіо


Майже половина районів Вінниччини залишилась без радіо. В Піщанському районі ефір перехопили російські станції

 За півтора місяці до виборів до місцевих рад жителів сільської місцевості залишили без радіо. У НКРУ «ефірну тишу» пояснюють зменшенням на 3 млн. гривень фінансування мовлення програм українського радіо. При цьому, самий південний район Вінниччини - Піщанський - виявився переважно під впливом проросійських радіостанцій з сусіднього Придністровя.

Складно сказати, чи було заздалегідь відомо столичним чиновникам про дефіцит коштів. Поки виходить, що ситуація виникла ніби випадково. НКРУ листом в Концерн РРТ, Мінінформполітіки та Нацради з телебачення і радіомовлення повідомив про відключення з 9 вересня цілої серії передавачів у різних регіонах України.

Як уточнив представник Нацради у Вінницькій області Вадим Мазурик, не можна виключати, що відключення продовжаться. З 9 вересня в регіоні мовлення припинили через три передавачі: два в с. Баланівка Бершадського району (частотою 105,1 МГц і 71,93 МГц каналів УР-1 і УР-2) і один з частотою 68,57 МГц каналу «Промінь» - під Вінницею.

Таким чином, ефір відключили в 12 районах - Вінницькому, Бершадського, Калинівському, Літинському, Немирівському, Жмеринському, Тиврівському, Тростянецькому, Теплицькому та Чечельницькому.

З 10 вересня Перший канал Нацрадіо (УР-1) СВ-діапазон на частоті 549 кГц буде працювати з перервою між 14.00 до 18.00, в УКХ - нижньому і верхньому (FM) діапазонах - лише в обласних центрах. УР-2 (радіо «Промінь») і УР-3 («Культура») в УКХ-діапазоні залишаються тільки в Києві.

Окрема історія з прикордонними районами Вінниччини. Якщо в Ямполі переважає молдавське мовлення, то в Піщанці, незважаючи на те, що функціонує місцевий малопотужний передавач, переважає радіо з Придністровської Молдавської республіки, орієнтоване на проросійську пропаганду.

«Я вже пояснив деяким представникам Нацради ситуацію, у тому числі в прикордонних районах. Хочеться вірити, що реакція буде в позитивну сторону. Хоча не виключаю, що продовжуючи економити, можуть відключити і «стоватнікі» (передавачі районного «масштабу», - прим. Авт.) », - Уточнив В. Мазурик.

real-vin.