24 січ. 2017 18:21

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

114

0

«Медичні бунти». Чому в районах Вінниччини проходять масові протести?

«Медичні бунти». Чому в районах Вінниччини проходять масові протести?

«Медичні бунти». Чому в районах Вінниччини проходять масові протести?


«Медичні бунти». Чому в районах Вінниччини проходять масові протести?

 На Вінниччині другий тиждень в окремих районах проходять масові протести, які стали наслідком майбутнього поділу області на три госпітальні округи. Якщо в Іллінцях та Козятині з протестами вийшло кількадесят людей, то в Шаргороді 23 січня громада заповнила всю центральну площу, протестували кілька сотень вінничан. Основне, що вимагають люди – не закривати лікарні та відділень лікарнях. Представники ОДА переконані, що суспільну напругу роздмухують зі сторони. Адже госпітальні округи це проекти, які на стадії обговорень, лікарні закривати ніхто не збирається, а реформу будуть починати не раніше 2018 року. Першочерговим завданням від МОЗ на 2017 рік є завершення медичної реформи на першому рівні (ЦПМСД та амбулаторії сімейної медицини).

«Ми проти закриття нашої лікарні. До Могильова не встигнуть довезти хворих по наших дорогах», - каже Віталій житель м. Шаргород.

Що передбачає реформа, яка ділить область на госпітальні округи та коли її впровадять, 24 січня роз’яснювали заступник голови Вінницької ОДА Ігор Івасюк та директор департаменту охорони здоров’я Людмила Грабович.

На Вінниччині буде три госпітальних округи.

 «Вчора під керівництвом голови ОДА Валерія Коровія відбулось засідання робочої групи, під час якої обговорились пропозиції, які надійшли з приводу формування госпітальних округів. Ми намагались всі пропозиції максимально врахувати. У більшості випадків нам вдалось це зробити. Найбільший округ Північний, з центром у Вінниці. Він найбільший, охоплює понад 600 тисяч населення. Ще два округи – Південно-Східний та Південно-Західний госпітальні округа. Я саме так називаю - округа, тому що з лікарнями першого та другого типу інтенсивного лікування, будуть визначатись відповідно до Положення про такі лікарні. Положення ще немає, вони будуть затверджені постановами КМУ, нормативними документами МОЗ.

Ті спекуляції, які виникли навколо визначення лікарні - лише спекуляції. Сьогодні ми маємо районні лікарні, які надають медичну допомогу на вторинному рівні, які фінансуються за кошти медичної субвенції. Ця медична субвенція передбачена в державному бюджеті та направлена в повному обсязі в місцевий бюджет. Коштів повністю вистачає на утримання цих лікарень. Тобто, ніякі дії, щодо оптимізації, реорганізації, скорочення не плануються», - зазначив Івасюк.

«Межі госпітальних округів заплановані і після вчорашньої розмови із заступником міністра МОЗ Ковтанюком, ми вперше почули про те що буде нова Постанова про госпітальні округи. І буде все-таки можливість вносити деякі зміни. Тобто, це не остаточні варіанти і не варто політизувати ситуацію яка є», - додала Л. Грабович.

«Медичні бунти». Чому в районах Вінниччини проходять масові протести?

Лікарні, що закривати не будуть

«Ще раз підкреслюю, ніяких скорочень лікарень не відбудеться. Говорять про те що в деяких лікарнях будуть скорочені відділення. Ще раз повторюю: лікарні – власність районів та окремих територіальних громад. Місцеві ради районів і районні депутати вирішують яка в них буде лікарня, чи буде вона існувати, як вони будуть її дофінансовувати. На сьогоднішній день департамент не має повноважень когось скорочувати чи щось скорочувати. Тому всі лікарні залишаться. Інше питання – якщо в нас буде страхова медицина, про яку давно говорять, кожен лікувальний заклад буде виживати, залежно від того, наскільки він буде затребуваний. Скільки страхових полісів принесуть туди пацієнти», - каже Л. Грабович.

До реформи з запровадженням госпітальних округів перейдуть в 2018 році

За словами Грабович, завдання МОЗ в 2017 році - завершити реформу медицини на першому рівні.

«Ми будемо спонукати місцеві бюджети, щоб були закуплені комп’ютерні комплекси на «первинку» в центрах первинної медико-санітарної допомоги і в амбулаторіях, щоб місцева заклала кошти на програми, які будуть закуплені, щоб вести реєстри хворих. Щоб отримавши проект договору між лікарем і пацієнтом ми змогли його розповсюдити і щоб до 1 липня наші сімейні лікарі, вже формували свої дільниці відповідно договорів. Це найперше завдання.  

Щодо вторинного рівня. «Вторинкою», як планує МОЗ, реформа буде реалізовуватись в 2018 році», - повідомила Л. Грабович.

«Медичні бунти». Чому в районах Вінниччини проходять масові протести? - фото 2

Реформа почалась по всій Україні, а протести тільки на Вінниччині

«В деяких регіонах це намагались вирішити кулуарно. З чим однозначно не погоджується ОДА, є позиція нашого департаменту, що влада відкрита до громади, в дискусії народжується істина. По друге, в різних регіонах по різному реагують. Процес обговорення йде скрізь. Я вважаю, що те що в нас є різноманіття думок, це добре, дуже погано, коли цей процес використовують політичні сили в своїх вузьких цілях. Нажаль це має місце», - говорить І. Івасюк.

Людмила Грабович вважає, що реформа подобається не всім головним лікарям, тому підіймають хвилю.

«Всі керівники районів та головні лікарі знають про реформу. Інший момент що та інформація не дуже подобається або керівництву районів або керівництву лікарень. Хтось не оцінює статус лікарні, кадрового складу, і чомусь деякі невеликі лікарні вирішили що вони цілком можуть бути центром госпітальних округів, а те яку допомогу і як швидко вони нададуть людям в екстрених випадках, зараз їх це не цікавить. Тому вони політизують питання і намагаються добитись свого. Департамент охорони здоров’я має чітку думку про якість і можливості кожної лікарні наших районів. Але якщо не хоче суспільство прислухатись до думки департаменту, департамент відходить в сторону і дає можливість суспільству визначитись. Як кажуть: «історія нас розсудить», - зазначила Л. Грабович.

«Медичні бунти». Чому в районах Вінниччини проходять масові протести? - фото 3

(Фото Сергія Хіміча) 

Вінниця.info