26 лют. 2019 18:05

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

135

0

«Мені сниться Крим, я про нього думаю» - кримський татарин розповів про окупацію півострова і переїзд до Вінниці

«Мені сниться Крим, я про нього думаю» - кримський татарин розповів про окупацію півострова і переїзд до Вінниці

«Мені сниться Крим, я про нього думаю» - кримський татарин розповів про окупацію півострова і переїзд до Вінниці


«Мені сниться Крим, я про нього думаю» - кримський татарин розповів про окупацію півострова і переїзд до Вінниці

5 років тому Росія анексувала український Крим. «Зелені чоловічки» захопили Верховну Раду півострову та міністерства. Згодом над державними установами підняли російські прапори. 26 лютого кримськотатарський народ вийшов під стіни Ради, щоб не дозволити зрадникам прийняти рішення на користь країни-агресорки, та зусилля були марними.

Сьогодні ці події згадують по всьому світу. Акція підтримки відбулася і у Вінниці. Кілька чоловіків прийшли до Вежі з кримськотатарськими прапорами. Вони – одні з багатьох, хто покинув рідну батьківщину.

«Все відбулося рівно 5 років. Ширилися розмови, що російські общини Криму збирають своїх людей, депутатів для того, щоб підтримати референдум. Меджліс також почав гуртувати. За 4 години ми зібрали близько 10 тисяч осіб. Вийшли на мітинг, де вже стояли проросійсько налаштовані люди, і не дали проголосувати. Ми повірили… Але цієї ж ночі відбулося захоплення Верховної Ради. Наступного ранку побачив, що СБУ вже з російським прапором», - пригадує Іса Акаєв.

Тоді чоловік разом з товаришем поїхали до Києва, хотіли організувати збройний спротив окупації. Та, за словами чоловіка, не знайшли підтримки у влади.

За кілька днів зрозуміли, що повертатися на півострів їм не можна.

«Ми помітили, що за нами їздить дуже багато різних машин, слідкують ходять. Коли телефонував до дружини, вона сказала не повертатися, бо за будинком також стежать.

В якийсь момент здзвонився з товаришем, який теж виїхав з Криму. А у нього машина поламалася недалеко від Вінниці. По волі Всевишнього, він потрапив до Вінниці. Каже: «Приїжджайте сюди, тут такі хороші люди. Я аж здивувався, допомогли, підтримали, машину відремонтували», - розповідає Іса.

«Мені сниться Крим, я про нього думаю» - кримський татарин розповів про окупацію півострова і переїзд до Вінниці

Після цього родина Акаєва перебралася у Калинівський район. Спочатку – найрідніші, а згодом і друзі. Сьогодні кримські татари мешкають у гуртожитку в Широкій Греблі.

Та переїзд з півострова лише підштовхнув чоловіків з Криму. Іса більше року захищав східні кордони країни.

«Почалися перипетії на Донбасі. Ми зібралися з хлопцями, подумали – поки на Донбасі питання не закриють, з Кримом вирішувати ніхто не буде», - продовжує.

Іса зізнається, що часто думає про Крим, бачить його у снах.

«Мені сниться Крим, я про нього думаю. Коли Бог нам дав свободу 27 років тому, ми не зрозуміли, не цінували. Маємо зробити правильний висновок з цього випробування, зрозуміти, що таке свобода, навчитися цінувати один одного…

Я впевнений, що ми повернемо Крим - політично і зброєю. Росія не та країна, з якою можна мирно домовитися», - визнає кримський татарин.

26 лютого – День кримського опору.

Незвaжaючи нa мирну громaдянську позицію, Росія збройним способом незaконно aнексувaлa Крим, грубо порушуючи Стaтут ООН, міжнaродне прaво і свої влaсні угоди, в тому числі Будaпештський Меморaндум 1994 року.

Це призвело до мaсових порушень прaв людини. Сьогодні більше 70 політв'язнів Криму утримуються зa ґрaтaми в російських в'язницях, в кaтівнях ФСБ. З 2014 року 18 осіб були знaйдені мертвими, a 17 людей зникли безвісти нa території тимчaсово окуповaного Криму, і їх доля зaлишaється невідомою по сьогоднішній день. Окупaнт зaборонив Меджліс – предстaвницький оргaн кримськотaтaрського нaроду, порушуючи колективні прaвa кримських тaтaр. Ці тa інші незaконні дії окупaційної влaди перетворилися в спрaвжню трaгедію, перш зa все, для корінного нaроду Криму.

«Мені сниться Крим, я про нього думаю» - кримський татарин розповів про окупацію півострова і переїзд до Вінниці - фото 2

«Мені сниться Крим, я про нього думаю» - кримський татарин розповів про окупацію півострова і переїзд до Вінниці - фото 3

«Мені сниться Крим, я про нього думаю» - кримський татарин розповів про окупацію півострова і переїзд до Вінниці - фото 4

«Мені сниться Крим, я про нього думаю» - кримський татарин розповів про окупацію півострова і переїзд до Вінниці - фото 5

«Мені сниться Крим, я про нього думаю» - кримський татарин розповів про окупацію півострова і переїзд до Вінниці - фото 6

«Мені сниться Крим, я про нього думаю» - кримський татарин розповів про окупацію півострова і переїзд до Вінниці - фото 7

Вiнниця.info