3 листоп. 2010 15:38

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Політика
0

94

0

Мером Немирова Вінницької області став син мера-в'язня Віктора Качура Олександр

Мером Немирова Вінницької області став син мера-в'язня Віктора Качура Олександр

24-річний Олександр Качур очолив Немирів із 52% підтримкою жителів, коли його батько Віктор Качур чекає рішення суду у СІЗО - йому інкримінують хабар у два мільйони


Мером Немирова Вінницької області став син мера-в'язня Віктора Качура Олександр

24-річний Олександр Качур очолив Немирів із 52% підтримкою жителів, коли його батько Віктор Качур чекає рішення суду у СІЗО - йому інкримінують хабар у два мільйони

- Не знаю чи скоро пустять мене у кабінет батька. Він ще опечатаний слідчими. Можливо, опечатали саме для того, щоб саме я туди зайшов, а не хтось інший.

Сьогодні Олександр Качур вже жартує: передвиборча кампанія закінчилася - у 24 роки він став мером Немирова. Понад 52% виборців віддали голос за сина попереднього міського голови Віктора Качура, решта шість кандидатів у сумі набрали менше. Хоча балотувалися голова райради, два колишніх прокурори - Замостянського району Вінниці і Іллінецького району, два директори - молокозаводу і конеферми.

Привітати з перемогою Олександра Качура батько не зможе - побачення у СІЗО не дозволяють. Молодого мера вражало, як бабусі ставили "хрестик" на виборчому бюлетені напроти його прізвища і перехрещували бюлетень... А німа жінка, яка не знайшла себе у списку,пояснити комісії нічого не змогла зате на дільниці написала плакат: "Голосуйте за Качура" і почепила на себе. Правда, за це її скрутила міліція - агітація у день виборів заборонена. Але відпустили...

Це перше інтерв’ю Олександра Качура, не як сина мера Немирова Віктора Качура, а як мера Немирова. До речі, Олександр принципово розмовляє лише українською мовою.

- Олександре, коли і в кого виникла ідея балотуватися?

- Це моє власне рішення. Без підказок. Це бажання продовжити добрі справи батька.

- Як батько поставився до рішення?

- Переживав. Але я отримав підтримку і від нього, і від мами, і від дружини. Рідні мене зрозуміли і допомагали.

- Як у Немирові сприйняли новину: син пішов за батька?

- Справа у тому, що навіть коли в моїх намірах не було балотуватися, мені пропонували інші. Тоді я почав про це думати. Тоді переглянув свої можливості: чи я зможу і чи мені хочеться щось зробити для міста.

- Чому Ви йшли саме "Нашої України"?

- Насправді, я безпартійний, а так я к закон вимагає партійну приналежність кандидатам у мери, тому звернувся до довіреної особи батька. Вона представляла "Нашу Україну" і подала мою заяву на розгляд партії. Та коли я звернувся до неї, щоб вона була моєю довіреною особою, то наші погляди розійшлися - вона підтримала іншого кандидата.

- Наскільки змінилася команда Віктора Качура - скільки тих, хто був з батьком залишився з Вами?

- Поки я не балотувався, підтримували майже всі. А коли я пішов на вибори, то лише третина залишилась. Знаєте, коли батька затримали, то зупинилося все, що він робив - жоден у мерії не взявся завершити асфальтування освітлення вулиць, хоча залишилося небагато...

- З якої посади Ви прийшли на посаду мера?

- Я був заступником директора ВАТ "Немирівське АТП". У понеділок написав заяву на звільнення.

- А Вам лише 24...

- Я знаю, що скажете: немає досвіду, молодий... Коли мої батьки починали свій бізнес, мені було років 14. Тоді вони відкрили перший приватний продуктовий магазин у Немирові. Я їм допомагав. У 17 років працював вантажником, дехто не розумів цього, мої батьки власники, а я тут товар ношу, тоді було сім-вісім магазинів. А потім отримав водійські права і мені дозволили стати водієм-експедитором. У мене був бусік "Віто", прокидався о п'ятій-шостій, бувало ще о третій ночі виїжджав у Вінницю по хліб. А ще пізніше батьки побачили, що я справляюсь, і довірили магазин на станції. Він був віддалений, але він нічим поступався за прибутковістю. І це було моє. Але у 2006 році, коли батько став міським головою, абсолютно весь бізнес вирішили продати, щоб не дорікали, мовляв, у Качурів магазини, мають бізнес... Чесно скажу,за дев"ять років скільки мої батьки працювали підприємцями, вони не те, що не мали часу перевірити домашнє завдання, вони нас з сестрою майже не бачили. Настільки були в роботі, що жодного разу не їздили відпочити. Настільки їх це виснажило, що однозначно вирішили продати. Так само і я - продав свій магазин і купив собі машину.

- Джип "Тойоту", на якому і сьогодні їздите?

- Так. І на ньому їздив на зустрічі із виборцями. А одного вечора залишив автомобіль біля штабу, то хтось колесо лезом прорізав... Напевно, щось хотіли цим сказати.

 

- Якою була агітаційна кампанія?

- Без концертів. Тільки 44 зустрічі. Зустрічався з колективами організацій, на вулицях...

- Упевненість була в перемозі?

- Соціологічне опитування, яке проводила напередодні адмінстрація, кандидатом вписали батька. У нього рейтинг - понад 80%. Звичайно мене підтримують менше, бо вважають недосвідченим. І вони праві. Та молодість - це не вада, а запас міцності.

- У Немирові залишалася проблема зі стихійною торгівлею. Віктору Качуру не вдалося умовити підприємців перенести на узаконений ринок. Говорили, що саме Ви маєте до нього відношення.

- Питання ринку піднімали на кожній зустрічі. І навіть коли зустрічалися всі сім кандидатів у будинку культури. Вихід один - треба усім разом сідати за стіл переговорів - міському голові і представникам стихійного ринку. Якщо спільного вирішення не знаходимо, тоді будемо виносити питання на громадські слухання.

- Ви готові до того, що всім не вгодиш, подобатися усім жителям буде не так просто? До речі, чи не було чорного компромату під час виборчого кампанії?

- Як такого компромату - ні. На зустрічі було провокаційне запитання: "Як ви здобути вищу економічну освіту за два роки?" А я не збагнути, звідки таке взяли? Сказали, що в біографії написано. Інші почали вигукувати, що купив диплом... Аж потім я зрозумів: в газеті в біографії було написано, що у 2006 році закінчив Немирівський будівельний технікум, а в 2008 році - Ірпінську податкову академію. Але вчився паралельно - заочно в академії. Та пояснити цього не встиг....

- Батька згадували на зустрічах?

- Я починав з того, що було б справедливо, якби на моєму місці стояв мій батько. Йому було б що сказати людям.

Абсолютно на кожній зустрічі або починали, або закінчували зустріч з питання: "Як батько? Як його здоров"я і коли він повернеться?" Майже на кожній зустрічі люди плакали. Переживають. Передають вітання через мене... Психологічно навіть важко було...

- То як батько? Як здоров’я? Коли суд?

- Бачився з ним давно. На суді останньому я не був.

Наскільки знаю, то зі здоров’ям краще, бо "на волі", якщо можна так сказати, встиг підлікуватися. Принаймні, морально йому теж стало легше.

Коли буде суд, невідомо. У 20-х числах листопада мав би бути. Я впевнений у тому, що батька заарештували не з проста. Вірю, що його чесне ім’я буде повернено. Вибори пройшли, сподіваюсь, тепер він швидко повернеться додому.

На жаль, за законом, на роботу я його взяти не зможу, та він мені і без посади допомагатиме.

Можливо, йому у СІЗО передадуть вашу газету, і я хочу, щоб прочитав мої слова. Я дякую своєму батькові. Знаю, більшість моїх голосів - це голоси за нього. А в свою чергу хочу пообіцяти: я його не підведу. Не підведу виборців. Батьком була поставлена планка дуже високо, постараюсь зробити ще краще.

Нагадаємо, що 24 червня співробітники Управління Державної служби по боротьбі із економічною злочинністю УМВС у Вінницькій області затримали мера Немирова Віктора Качура під час отримання 1,85 млн. гривен хабара.

Чиновник був затриманий у приміщенні нотаріуса, де відбувалася передача грошей від приватного підприємця за вирішення питання про передачу земельної ділянки площею 0,55 га в оренду із подальшим її викупом.

Прокуратура Вінницької області порушила кримінальну справу за ст. 368 ч. 3 (отримання хабара посадовою особою в особливо великих розмірах) Кримінального кодексу.

26 червня Ленінський райсуд Вінниці арештував мера Немирова Віктора Качура на 2 месяці. А 20 серпня той же суд змінив запобіжний захід у відношенні Качура з утримання під вартою на підписку про невиїзд.

Після неявки Качура за місцем проживання й неможливістю слідчих обласної прокуратури проводити подальші слідчі дії, слідче управління УМВС у Вінницькій області оголосило його у розшук, а 25 серпня Апелляційний суд Вінницької області скасував постанову Ленінського райсуду про звільнення Качура на подписку про невиїзд.

20 вересня співробітники СБУ затримали Качура в селищі Гребінка Київської області та передали правоохоронним органам Вінницької області, а 21 вересня Ленінський райсуд Вінниці повторно арештував Качура на 2 месяці, до 20 листопада.

 

Оксана Пустовіт, газета "RIA"


0
0