5 квіт. 2016 13:17

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Місто
0

178

0

Мешканці «Академічного» ставлять ультиматум владі, через кладовище на Сабарові

Мешканці «Академічного» ставлять ультиматум владі, через кладовище на Сабарові

Мешканці «Академічного» погрожують владі пікетами через майбутнє кладовище на Сабарові 


Мешканці «Академічного» ставлять ультиматум владі, через кладовище на Сабарові

 Мешканці мікрорайону «Академічний» об’явили, що вранці 8 квітня перед міською радою організують акцію протестів з палінням шин, якщо мерія не перегляне рішення про виділення 36 гектарів землі під кладовище в Сабарові біля очисних споруд. При цьому Генплан території, яким передбачено створення кладовища було затверджено ще в 2012 році. Але тоді ні посадовці райдержадміністрації, які наділяли землі, ні забудовник, ні Бохоницька сільрада, у власності якої перебувала до 2015 року дана територія, не ставили до відома мешканців Академічного про існуючий Генплан і кладовище в ньому.

Про це 5 квітня йшлось на прес-конференції, яку спільно провели голова ініціативної групи мешканців «Академічного» Віталій Донець, головний архітектор Вінниці Олександр Рекута та начальник департаменту комунального господарства та благоустрою міськради Володимир Ніценко.

Мешканці «Академічного» висунули міській владі ряд претензій.

«Якщо сьогодні нам влада не скаже, що вони відмовляються від кладовища, я виходжу звідси, дзвоню в типографію і на протязі 2 годин ми друкуємо 10 тисяч листівок і роздаю всім 20 ініціативним групам.

Ще одне питання, яке торкається мікрорайону «Академічний», «Поділля», «Сабарів», це очисні споруди. Всі знають що коли починається літо, там неможливо знаходитись.

Зробіть нормальні очисні споруди, зробіть дитячий майданчик, побудуйте дитячий садочок. Ми хочемо світлофор на кругу, хочемо нормальні пішохідні доріжки щоб там гуляли мами з дітьми...», - говорить представник ініціативної групи Віталій Донець.

При цьому, представник мешканців не зміг дати чітку відповідь на питання, чому вони не висунули претензій до забудовника, який повинен був повідомляти про наявний Генплан, в якому є перспектива створення кладовища.

 

Від «Академічного» до майбутнього кладовища відстань – пів кілометра

Головний архітектор міста Олександр Рекута повідомив, що на даній території і так санітарна зона очисних споруд і майбутнє кладовище не збільшує меж санітарної зони, яка складає 500 метрів.

«В цю 500-метрову зону (санітарна зона очисних споруд – ред..) було розміщено територію кладовища із своєю санітарно-захисною зоною. Тобто збільшення цієї зони не передбачено і вона існує в межах тієї зони що завжди існувала в межах очисних споруд», - говорить Олександр Рекута.

Також головний архітектор повідомив що передбачається будівництво окружної дороги, і транспорт до кладовища буде їхати не лише біля «Академічного».

«Уточненнями до Генплану передбачено будівництво об’їзної дороги, яка в перспективі має бути продовженням існуючої об’їзної від Барського шосе до Гніванського, потім проходити попід ліс (поміж лісом і територією мікрорайону «Академічний») і йти далі дачного масиву, виходити на мостовий перехід через Південний Буг і на Луку Мелешківську.

Запроектована дорога дасть можливість організувати окремий в’їзд на територію кладовища, а не по цій дорозі, яка йде вздовж дороги, яка біля мікрорайону «Академічний»,- повідомив головний архітектор Вінниці.

Відповідь мера Вінниці на ультиматуми

«Питання по кладовищу має бути вирішено згідно закону і Генплану міста. Забудовник мав би повідомити людей, що згідно Генплану там буде кладовище. Так, це раніше до травня 2015-го була територія Вінницького району і саме посадовці РДА роздали землі в захисній смузі «Водоканалу». По цих ділянках йшли суди і тепер, коли місто зібралось тут облаштувати кладовище маємо цей конфлікт.

Скажу чесно, я як мер і мешканець Вінниці готовий до конструктивної дискусії із людьми із Академічного. Бо є інтереси 400-тисячної громади, яка за рік вже не матиме місця для поховань городян. І якщо хтось помре із мешканців Академічного ми куди будемо проводити його в останній путь?», - говорить мер Вінниці Сергій Моргунов.

Щодо висунутого ультиматуму і погроз з палінням шин, то мер говорить що потрібно зустрічатись, говорити і розуміти один одного, а не ставити ультиматуми. Бо акціями протесту це питання не вирішиться...

Вінниці необхідна ділянка під нове кладовище

У Вінниці існує 8 кладовищ. Із них 6 заповнені, вже немає місць для поховання. Діючі кладовища - Лука-Мелешківська і Сабарівське. На П'ятничанах проводиться родинні поховання, там ховають на зарезервованих місцях.

«На даних кладовищах залишилось місць для поховання на півроку. В нас критична ситуація в місті. Таким чином, в разі прийняття позитивного рішення щодо будівництва кладовищ на даних земельних ділянках, приблизно 10 років ми зможемо проводити поховання мешканців», - говорить В. Ніценко

За словами В. Ніценка альтернативних місць щодо будівництва нового кладовища у Вінниці немає.

Нагадаємо, 30 березня на громадських слуханнях було погоджено «Детальний план території кварталу обмеженого вул. Сабарівське шосе, шосе на с. Шкуринці та проектною об’їзною дорогою в м. Вінниці», яким передбачено виділення 36 гектарів землі під нове кладовище.

Представник ініціативної групи мешканців "Академічного" Віталій Донець

Мешканці «Академічного» ставлять ультиматум владі, через кладовище на Сабарові

Головний архітектор міста Олександр Рекута (по середині) та начальник департаменту комунального господарства Володимир Ніценко 

Мешканці «Академічного» ставлять ультиматум владі, через кладовище на Сабарові - фото 2

Мешканці "Академічного", які прийшли на прес-конференцію

Мешканці «Академічного» ставлять ультиматум владі, через кладовище на Сабарові - фото 3

Листівка, яку погрожують розіслати в разі, якщо влада не змінить рішення про будівництво кладовища

Мешканці «Академічного» ставлять ультиматум владі, через кладовище на Сабарові - фото 4

ВИННИЦА.info