15 серп. 2018 14:10

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

84

0

Меценат подарував скарб Вінницькому музею. Дорогоцінні предмети датуються V століттям

Меценат подарував скарб Вінницькому музею. Дорогоцінні предмети датуються V століттям

 16 серпня відбудеться офіційна презентація експонатів 


Меценат подарував скарб Вінницькому музею. Дорогоцінні предмети датуються V століттям

Експозиція залів археології Вінницького обласного краєзнавчого музею отримала нове поповнення. Київський підприємець, колекціонер, меценат і реконструктор Олексій Шереметьєв передав музею скарб 5 ст. н. е. презентуватимуть колекцію 16 серпня.

Про це йдеться в повідомленні Вінницького обласного краєзнавчого музею.

Скарб походить із Барського району Вінницької області і був придбаний колекціонером у невідомої особи через інтернет-аукціон у 2011 році. З нагоди 100-річчя музею, Олексієм Шереметьєвим прийнято рішення передати скарб Вінницькому обласному краєзнавчому музею, а разом з тим повернути унікальні речі у власність держави та народу України.

Подарований скарб налічує 30 предметів, серед них гарнітура кінської збруї та аксесуари в норманському стилі. Всі предмети виготовлені зі срібла, позолочені, деякі декоровані червленням, вражаючим карбуванням та штампуванням.

Дана колекція є надзвичайно важливою та унікальною не тільки завдяки дорогоцінним металам з яких виготовлені предмети та неповторній оздобі, а й тому, що датована 5 ст. н. е. і презентує «Добу великого переселення народів», один з найбільш динамічних та неспокійних періодів історії, що мав наслідки для всього європейського простору. Переданий скарб став широко відомим серед науковців Європи та був опрацьований і опублікований археологом Максимом Левадою в європейських археологічних виданнях.

Проблемою для охорони культурної спадщини в Україні є те, що незважаючи на існуючу адміністративну та кримінальну відповідальність, пограбування пам’яток археології стало надто поширеним і безкарним явищем. Це приводить до втрати величезного масиву предметів, які мають непересічну історичну цінність.

Завдяки дарунку мецената вдалося повернути у державну власність лише невелику частку раритетів.

Вiнниця.info