10 лют. 2018 13:02

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Економіка
0

53

0

МХП оцінив ефект своїх грантів для малого бізнесу в селах Вінниччини

МХП оцінив ефект своїх грантів для малого бізнесу в селах Вінниччини

 МХП оцінив ефект своїх грантів для малого бізнесу в селах Вінниччини


МХП оцінив ефект своїх грантів для малого бізнесу в селах Вінниччини

  Через півроку після виділення мікрогрантів переможцям проектів «Село: кроки до розвитку», організованого МХП, грантоодержувачі поділилися своїми успіхами, розповіли про труднощі, про те, що говорять в їх селах, і найближчій перспективі.

Ця зустріч не була схожа на офіційний захід, вона нагадувала радше дружній обмін досвідом.

МХП оцінив ефект своїх грантів для малого бізнесу в селах Вінниччини 

Нагадаємо, що 16 серпня 2017 року сертифікати на 40 тисяч гривень МХП вручив 20 переможцям конкурсу мікрогрантових проектів. Суть проекту полягає в тому, щоб цією сумою допомогти розвитку малого бізнесу в сільській місцевості п'яти районів Вінниччини та відродженню самобутніх подільських сіл.

До 6 лютого ті, хто отримали гранти вже встигли їх інвестувати в бізнес, і під час зустрічі розповіли про перші результати реалізації своїх ідей. Як пояснив Олександр Бондар з села Басаличівка Гайсинського району, який втілює проект з розведення малини і полуниці, він вже встиг закупити обладнання для крапельного поливу і розсаду, тому лише чекає весни, щоб змонтувати установку, внести добриво і стати місцевим «плодово-ягідним магнатом».

 

МХП оцінив ефект своїх грантів для малого бізнесу в селах Вінниччини - фото 2

Проект Дмитра Самошевского з надання «консалтингу в сфері образотворчих мистецтв» у кількох селах Тульчинського району спочатку був досить спірним в плані окупності. Сам грантоодержувач на зустріч приїхати не зміг. У цей день він проводив з дітьми перше заняття по малюванню фарбами. Про те, як ідуть справи з навчанням сільських школярів малювання, розповіла його представник.

Як з'ясувалося, в досить великому селі Клебань батьки економлять на платних уроках, але, маючи в своєму розпорядженні усе необхідне, Д. Самошевскій три дні на тиждень дає уроки в сусідніх населених пунктах, і вже зібрав нехай і невелику, але групу дітлахів, які не мислять життя без живопису.

МХП оцінив ефект своїх грантів для малого бізнесу в селах Вінниччини - фото 3 

Дуже успішно розвивається проект зі  створення «Парку розваг» у селі Мухівці Немирівського району. Його автор Володимир Пузаенко зізнається, що на 80 тис. грн придбав атракціони, і до кінця квітня збирається їх монтувати і офіційно «відкриватися». Тим часом, від батьків сільської дітвори вже надходять замовлення на проведення там днів народжень в травні-червні. Він зазначає, що вже замовлено близько 30 заходів.

Всіх присутніх зміг зачарувати підприємець Микола Кривоніс з села Флорине Бершадського району. Грант від МХП він отримав на розширення виноградника. Аграрій розповів, що має в своєму розпорядженні найбагатший підбір сортів цієї рослини, а свіжим виноградом його сім'я харчувалася ще під Новий рік.

«Я збираюся вирощувати до 50 сортів цієї культури. Мій досвід показує, що і при нашому кліматі він може відмінно дозрівати. Зі збутом проблем немає. Виноград охоче розбирають», - розповідає Микола Миколайович.

МХП оцінив ефект своїх грантів для малого бізнесу в селах Вінниччини - фото 4 

За його словами, місцеві жителі спочатку говорили, що грант йому дістався «по блату», але він не тільки переконав, що протекцій немає, але і став активно допомагати односельцям писати грантові пропозиції на 2018 рік. МХП адже збирається продовжувати програму. Кілька людей їх нібито вже підготували.

Леся Гнатіська з РайгородуНемирівського району практично вже реалізувала свій задум. Жінка зізнається, що якщо раніше в її сільській перукарні обслуговувалися переважно чоловіки, то з придбанням нового обладнання заклад перетворився в «салон», який надає понад 40 нових послуг. Тепер заходять місцеві модниці, і вона замислюється над розширенням штату співробітників.

Кілька проектів пов'язані з вирощуванням лікарських рослин. Так, Любов Васильєва з села Жерденівка Гайсинського району розповіла, що хоче скласти конкуренцію потужним компаніям. Які трави культивувати вона знала і раніше, а тепер вона хоче розфасовувати і пакувати їх, щоб залучати покупців якістю і зручністю у використанні. Судячи з тих емоцій, якими жінка ділилася, у її амбітних планів є всі шанси досягти бажаного результату.

Як зазначив глава правління ГО «Спілка підприємців «Стіна», що займалася навчанням грантоодержувачів, Олександр Печалін, отримані знання в поєднанні з бажанням і матеріальною підтримкою дозволили сільським жителям розвинути свої проекти. Перші підсумки показували, що сумніви людей щодо можливості втілити в життя свої плани вже у минулому. Більш того, тренери, які займалися підготовкою сільських підприємців, радили їм не забувати про необхідність вести бухгалтерію, щоб підраховувати як доходи, так і витрати.

За словами фахівця зі зв'язків з громадськістю та пресою МХП Анни Горбатюк, компанія має намір продовжувати конкурс проектів «Село: кроки до розвитку» і в нинішньому році, і добре, що в невеликих населених пунктах люди цікавляться тим, як підготувати і оформити свою ідею. Це означає, що в наших селах хочуть розвивати бізнес і відроджувати його, а, маючи в своєму розпорядженні можливості, агрохолдінг буде в цьому допомагати. Соціальні проекти у МХП завжди були на особливому рахунку. Цю традицію підтримують грантоодержувачів, кожен з яких дбає про соціальну складову свого маленького бізнесу.

МХП оцінив ефект своїх грантів для малого бізнесу в селах Вінниччини - фото 5