24 квіт. 2018 11:25

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

96

0

Міфи про молоко. Чому вінничанам не варто відмовлятись від продукту тривалого зберігання

Міфи про молоко. Чому вінничанам не варто відмовлятись від продукту тривалого зберігання

 Вінничанам розвінчали три найпоширеніші міфи про молоко тривалого зберігання


 У Вінницькій області розміщується один з найбільших в Україні заводів по переробці молока, яке фасують в упаковку «Тетрапак». З появою на полицях магазинів наприкінці 90-х такого продукту 90% споживачів не довіряли його якості, мовляв молоко тривалого зберігання не може бути корисним. Але за останні три роки настрої споживачів кардинально змінились. Після того, як українці почали частіше їздити за кордон і переконались, що на полицях супермаркетів Європи та інших країн у переважній більшості саме така продукція. Проте, досі у споживачів виникають сумніви. Директор по маркетингу одного з найбільших в Україні заводу з переробки молока, який розміщується в Іллінцях, Наталя Веремчук розвінчала найпоширеніші міфи.

Молоко в упаковці «Тетрапак» - «порошкове», мовляв виготовляється з сухого молока

Сухе молоко виготовляється окремо і експортується в країни, де пустелі, і де не можливо утримувати корів. В Україні виробнику не вигідно застосовувати для виготовлення молока в упаковці «Тетрапак» сухе молоко. Потрібно додатково затратити енергоресурси та працівників. Спочатку молоко потрібно посушити, а потім знову розбавити, провести через весь процес і запакувати… В нашій країні є достатньо молочної сировини, щоб виготовити продукцію».

В молоко тривалого зберігання додають антибіотики, щоб воно не псувалось

Процес ультрапастеризації – закрита технологія і передбачає три фактори. 1. Якісна сировина сорту «екстра» та «вищий» (тому великі переробні підприємства закупляють продукцію лише в фермерських господарств – ред.). 2. Технологія переробки, коли протягом 4 секунд молоко нагріваються до температури 135-140 градусів і швидко охолоджується - до 25 градусів. Таким чином вбиваються всі бактерії і всі спори бактерій. 3. Асептична упаковка «Тетрапак», яка складається з 6 слоїв. Молоко фасується в упаковку без доступу повітря. При дотриманні цих технологій молоко і закритій упаковці може зберігатись більше як пів року.

В молоці тривалого зберігання немає корисних речовин

При ультрапастеризації вбиваються всі бактерії та спори бактерій, але такі речовини як кальцій, білок та вітаміни є більш тривалими до такої температури і тривалості температурного імпульсу. При дотриманні технології корисність молока зберігається. Молоко не є основним джерелом вітамінів та мінералів. Найбільша його користь це білок та кальцій. Ці компоненти зберігаються.

Як в Іллінцях виготовляють молоко на одному з найбільших в Україні заводів, дивіться в репортажі.

Вiнниця.info