19 жовт. 2010 14:31

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Суспільство
0

29

0

Микола Кучер: Досвід "Зернопродукту" допоможе захистити та зробити більш заможним селянина на Вінниччині

Микола Кучер: Досвід "Зернопродукту" допоможе захистити та зробити більш заможним селянина на Вінниччині

Екслюзивне інтерв’ю


Микола Кучер: Досвід "Зернопродукту" допоможе захистити та зробити більш заможним селянина на Вінниччині

У його кабінеті безперервно дзвонить телефон, лунають чіткі розпорядження: придбати добрива, перерахувати кошти у філії на ремонт техніки... Вже практично зібрали кукурудзу, головне зараз зробити обробіток ґрунту: зорати, прощілювати, здискувати, внести аміачні добрива...

Микола Кучер бере участь у виборах до Вінницької обласної ради. Очолює список кандидатів від Української Народної партії та йде по мажоритарному округу №61 у Ладижині. Проте, його не зустрінеш на передвиборчих мітингах та агітмайданчиках. І у телевізорі він не частий гість. Йому зараз ніколи – завершуються осінні польові роботи, від результатів яких залежить зарплатня та річні преміальні чотиритисячного колективу "Зернопродукту". А це більш важливіша справа, ніж роздавати обіцянки людям напередодні виборів.

Для того, щоб викроїти півгодини часу на інтерв’ю нам довелося проїхати за Миколою Івановичем майже 100 кілометрів по полях цього підприємства, й на власні очі побачити, що таке ефективне управління сільськогосподарським підприємством.

 Микола Кучер: Досвід "Зернопродукту" допоможе захистити та зробити більш заможним селянина на Вінниччині

- Микола Івановичу, чому вирішили йти у депутати?

- Я вважаю, що наше підприємство досить серйозно впливає на економічне життя Вінниччини. А це повинно бути підкріплено й політичними кроками та справами на рівні області. Сьогодні підприємство "Зернопродукт" групи компаній "Миронівський хлібопродукт", яке я очолюю розміщене в 11 районах Вінницької області. У наших філіях працюють понад 4 тисячі працівників, ще із кількома десятками тисяч вінничан ми співпрацюємо, як із власниками земельних паїв, що орендує «Зернопродукт".

Тому я вважаю, що наші представники, а не тільки я повинні бути присутніми в органах представницької влади на рівні області, районів та селищ, щоб за рахунок нашого досвіду захистити та зробити більш заможними селянина на Вінниччині.

- На чому буде зосереджена головна увага в обласній раді?

- У якості депутата облради головну мою увагу буде зосереджено на виробничих та соціальних питаннях. Із власного досвіду я знаю, наскільки важливим є соціальний розвиток територій. Чи це стосується міста Ладижин, чи це стосується будь-якого району.

Ми самі, як виробничники, зацікавлені, щоб область у соціально-економічному плані розвивалась якомога краще.

- Робота в представницькому органі влади не буде заважати в управлінні компанією?

- Буде. Але жити в суспільстві та бути вільним від нього не можна. Я розумію, що робота в обласній раді буде забирати досить суттєву частину часу, але з іншого боку завдяки ній можливо буде більше ефективно та головне швидше втілювати наші соціальні наробки.

Микола Кучер: Досвід "Зернопродукту" допоможе захистити та зробити більш заможним селянина на Вінниччині - фото 2

- А що це за наробки у соціальній сфері?

- "Зернопродукт" є сумлінним платником податків, й досить суттєво наповнює місцеві бюджети. Окрім того, ми постійно пропонуємо місцевій владі свої проекти у соціальній сфері. Ми не створюємо благодійні фонди, а вирішуємо конкретні проблеми у конкретних населених пунктах. Це може стосуватися як окремою людини, так і цілої громади села, або кількох сіл. Зазвичай це стосується будівництва, ремонту та оснащення шкіл, дитячих садків, церкви. Допомагаємо людям побудувати газопроводи у села. Наприклад, нещодавно за нашою допомогою в селі Осичне Хмільницького району було завершено газифікацію, і в ці дні в оселях жителів села з’явився «голубий вогник». У селі Жолоби Томашпільского району, де проживає більшість людей похилого віку не було води. Ми вклали кошти у будівництво скважини й водогону, й сьогодні в будинках жителів села постійно є вода.

Де треба вікна замінити в дитячому садочку або школі, де побудувати туалети, тощо. У нас взаємини із більше, ніж 60 сільськими радами, і кожній раді ми чимось допомагаємо. Ось у мене чотири папки із матеріалами де ми надаємо допомогу людям. Допомагаємо там, де цьому є першочергова необхідність.

Я і мої працівники розуміємо, що працюючи тут ми несемо відповідальність за соціальне життя місцевих жителів. Так взагалі заведено в групі компаній "Миронівський хлібопродукт", до складу якої входить "Зернопродукт", що наш бізнес має бути соціально відповідальним.

- Скільки коштів за рік "Зернопродукт" витрачає на соціальні проекти?

- Можу лише сказати, що це достатньо великі кошти… у річному вимірі це сума із шістьма нулями. Я вважаю, що яку б форму та організацію не мав бізнес, він повинен брати участь у соціальному житті тієї території, де він працює. Без цього не буде довіри людей до бізнесу, а бізнес не бути мати твердого підґрунтя.

Микола Кучер: Досвід "Зернопродукту" допоможе захистити та зробити більш заможним селянина на Вінниччині - фото 3

- У якому напрямку йде розвиток бізнесу очолюваного Вами "Зернопродукту"?

- Ми постійно розвиваємося. Окрім розширення обсягів земель, що обробляє "Зернопродукт", ми займаємося внутрішнім розвитком. Це покращення умов праці наших працівників, впровадження нових технологій у рослинництві та тваринництві. Вкладаємо значні кошти у підвищення родючості земель, що обробляємо.

Чомусь серед людей панує хибна думка, що великі сільгосппідприємства тільки виснажують землю. Але, якщо б це було так, то навіщо нам було вносити минулого року в землі 140 тисяч тонн гною, 53 тисячі тонн вапнякових матеріалів. Застосовуючи в своїй роботі досить жорстку бюджетну політику, наші філії мають повну свободу на вкладення у покращення родючості сільгоспземель.

Вінницькі землі, за виключенням північної частини області переважно кислі. Хто, як не ми буде займатися їх розкисленням. Ми розуміємо, що оброблюючи землю та вирощуючи урожай, у неї треба вкладати. Не займаючись цим високі врожаї можна буде отримати лише один раз, а не з року в рік.

- Завдяки чому вашим підприємствам вдається отримувати врожай, який у півтора-два рази вищий, ніж середній по Україні та області?

- Кошти. Люди. Технології. Для того, щоб ефективно працювати в сільському господарстві та конкурувати у цьому із світовими виробниками треба, щоб технологія виробництва була максимально якісною за існуючих природних умов. Це технологія обробітку ґрунту, технологія удобрення, захисту та обробітку землі. Технологія насінництва.

Не менш важливим є питання екологічності нашого виробництва. За всі роки, що наше підприємство існує, ми жодного разу не внесли у землю хімічні речовини незрозумілого походження. Тільки найякісніші міндобрива найкращих світових виробників – BASF, Syngenta, Bayer, тощо.

Загалом у цьому ланцюгу не можна викинути або не доробити жодний елемент. Тільки на чомусь зекономиш, або зробиш не якісно, відразу отримаєш поганий результат. А це у кінці-кінців виллється у грошових втратах та позначиться на зарплаті працівників. Я такого допустити не можу, інакше навіщо взагалі займатися сільським господарством.

 Микола Кучер: Досвід "Зернопродукту" допоможе захистити та зробити більш заможним селянина на Вінниччині - фото 4

- Чи здатен "Зернопродукт" за якістю своєї продукції конкурувати на світових та зокрема європейських ринках?

- Так. Не зважаючи на те, що більша частина нашої рослинної продукції йде на потреби бізнесу "Миронівського хлібопродукту", кінцевим результатом якого є м’ясна продукція, частину нашого врожаю ми експортуємо. Ми постачаємо до країн Євросоюзу рапс, пшеницю.

- Яким чином задіяний «Зернопродукт» у реалізації наймасштабнішого у Вінницькій області інвестиційного проекту, що будує біля Ладижина «Миронівський хлібопродукт»?

- Наша компанія є складовою частиною «Миронівського хлібопродукту», тому коли обиралася площадка для цього будівництва ми доклали максимум зусиль, щоб цей проект був реалізований на території Вінницької області.

А коли новий виробничий комплекс під назвою «Вінницький бройлер» запрацює, то забезпечувати його зерновою сировиною буде саме «Зернопродукт». Тому, коли ми заходили працювати на Вінниччину то казали, що ми тут всерйоз і надовго. І зараз у масштабності наших планів пересвідчуються десятки тисяч людей, що тим чи іншим чином співпрацюють з нами. І ми пишаємося, що завдяки і нашим зусиллям в області буде побудовано найбільший в Європі м’ясопереробний комплекс, який дасть стабільну та високооплачувану роботу ще приблизно десяти тисячам вінничан.

- А фахівці, що працюють у підрозділах вашого підприємства, вони місцеві, чи ви їх залучаєте з інших регіонів?

- У нас майже немає завізних фахівців. Переважна кількість фахівців, що працюють у "Зернопродукті" - це місцеві кадри. У нас налагоджена гарна школа по підготовці фахівців серед працівників підприємства, тому у нас можна зустріти багато молоді.

Гарні умови праці та бажання людини навчитися якісним сільськогосподарським технологіям дають можливість не тільки кадрового зростання всередині "Зернопродукту", а й в системі компаній "Миронівський хлібопродукт". Тому, якщо від нас йдуть люди, то зазвичай вони переходять працювати на підвищення у структурі холдингу.

- Які стимули, окрім гарної зарплати та можливості кадрового зростання використовує "Зернопродукт" у роботі із працівниками?

- У нас існує ціла система пільг та стимулів для працівників підприємства. Це і система преміальних, інших матеріальних винагород, позичок на придбання житла, транспорту, або інші невідкладні потреби. А щоб зрозуміти, наскільки ця система ефективна, достатньо приїхати у села, де ми працюємо, й побачити наскільки зросла кількість автотранспорту в них.

Микола Кучер: Досвід "Зернопродукту" допоможе захистити та зробити більш заможним селянина на Вінниччині - фото 5

 - А селян, які не працюють у "Зернопродукті", теж підтримуєте?

- Для наших пайовиків ми також запровадили систему підтримки. Зокрема, ми ввели правило: всім пайовикам ми оремо городи. Не безкоштовно, але за досить мізерну суму – три гривні п’ятдесят копійок за сотку землі. І людям це до вподоби, навіть якщо вони у подальшому не обробляють свої ділянки, вони, принаймні не заростають бур’яном.

Окрім того, ми тримаємо у своєму парку невелику сільгосптехніку для того, щоб надавати послуги у збиранні врожаю на присадибних ділянках наших пайовиків. Люди відчувають нашу підтримку, а це у свою чергу допомагає і нам розвиватися, як соціально орієнтованому підприємству.

- Микола Івановичу, ви очолюєте обласний осередок Української народної партії. Які політичні напрямки ви будете просувати в облраді?

- Наша партія пропагує серед українців ідею «Підтримуй власного виробника. Купуй українське». Цю програму я планую поширити і на Вінниччину. Адже саме наша область має багато підприємств, що виробляють якісну продукцію світового рівня якості. Це насамперед стосується харчової промисловості. Але, чомусь у магазинах Вінниччини цю продукцію не завжди зустрінеш. Тому, перші дні своєї роботи в облраді, я планую присвятити розробці та запровадженню регіональної програми підтримки місцевого виробника. Гасло «Купуй вінницьке» має бути пріоритетом для місцевої влади, що дасть величезний поштовх для соціально-економічного розвитку області. Від цього виграють всі. І підприємці, і звичайні люди, адже нам, вінничанам є чим пишатися.

Окрім того, така направленість діяльності дасть можливість наблизитись нашому регіону до європейських стандартів не тільки в економіці, але й у соціальній сфері. Адже якісну конкуренто здатну продукцію не можливо виробляти, якщо не буде застосовані всі фактори: матеріальні інвестиції, розробка та розвиток найсучасніших технологій, високий фаховий рівень працівників, підтримка та захист виробника з боку держави та місцевої влади. Все це у сукупності дасть змогу довести рівень життя до європейського рівня.

 

Записав Юрій Басюк, ВИННИЦА.info


0
0