22 верес. 2010 19:59

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Події
0

22

0

Міліція посилено опікуватиметься безпекою життя затриманого мера Немирова

Міліція посилено опікуватиметься безпекою життя затриманого мера Немирова

Вінницькі правоохоронці докладатимуть всіх зусиль, щоб справа Качура потрапила до суду


Міліція посилено опікуватиметься безпекою життя затриманого мера Немирова

Управління Міністерства внутрішніх справ у Вінницькій області посилить заходи безпеки відносно затриманого за підозрою у хабарництві мера Немирова Вінницької області Віктора Качура.

Про це розповів журналістам начальник Управління Державної служби боротьби з економічними злочинами обласної міліції Сергій Бевзенко.

Керівник вінницького БЕПу виклав точку зору міліції на події навколо справи Качура:

- Ми здійснювали супроводження даної кримінальної справи, розслідування якої проводить прокуратура Вінницької області. Відповідно, виконували всі доручення слідчого, в тому числі і те, згідно якого повинні були встановити місце знаходження розшукуваного Качура і доставити його до слідчого.

20 вересня ми отримали інформацію, що його затримали співробітники центрального апарату Служби безпеки України. Вислали нашу групу, яка за встановленими нормативними документами здійснила передачу затриманого від Служби безпеки України до нашого відомства. Того ж дня його доправили у Вінницю, де слідчий виніс постанову про затримання Качура в якості підозрюваного.

Вчора відбулося засідання Ленінського суду міста Вінниці. І у зв’язку з тим, що Качур порушив підписку про невиїзд, прийняли рішення про арешт його на два місяці. Тобто сьогодні він заарештований і до закінчення слідства буде утримуватися під вартою.

- То затримали співробітники спецслужби, чи сам здався?

- Коментувати деталі може лише той підрозділ, який здійснював затримання. А ми знаємо їхню офіційну версію і її притримуємося. Звичайно, можуть бути й інші версії. Але ми можемо говорити, що це - захист сторони підозрюваного.

- В якому ізоляторі він утримується?

- Не можу цю інформацію коментувати.

- Де він знаходився, поки був в розшуку?

- З його слів, він лікувався через те, що його стан здоров’я був досить поганим. Ми не можемо ні заперечити цю інформацію, ні підтвердити, тому що в тих закладах, де згідно нашої інформації він мав знаходитися, його не було.

- Де саме його затримали?

- За нашою інформацію, його затримали на території Київської області.

- В Гребінці? Це правда?

- Не готовий сказати. Ще раз повторюю: є офіційна постанова про його затримання, де це вказано. Ми не можемо коментувати дії інших правоохоронних органів. Ми їм вдячні за те, що вони спільно з нами працюють і допомагають виконувати нам завдання, які є.

- Чому стільки розбіжностей у словах і діях міліції? Говорять сьогодні то про мільйон 850 тисяч, то про мільйон 790 хабара. Спочатку казали, що мера затримали у службовому кабінеті, потім – в кабіні нотаріуса. І та територія, про відчуження якої йдеться. Півтора гектара, чи все-таки пів гектара?

- Ми на ці питання неодноразово вже давали відповіді, які оприлюднювали в ЗМІ. Ще раз кажу, що мова йде саме про мільйон 850 гривень, що землі півтора гектара. А звідки такі розбіжності? Можливо, вони виникли у зв’язку з тим, що хтось виклав інформацію не так, як говорилося.

- Про затримання в службовому кабінеті знаємо з офіційного повідомлення міліції, але ж це неправда?

- Дійсно, його затримали в кабінеті нотаріуса. І ми також це підтверджували. Якщо наші співробітники десь інформацію таку дали, то вона вже спростована.

- Суддя вчора, зачитуючи постанову про арешт Качура казав „0,55 гектарів”, а не півтора, а суму він називав „один мільйон 800 тисяч гривень”, а не мільйон 850. Це дослівно.

- Нема питань. Всі ці документи, які були озвучені, вони також робилися людьми, і всі вони видаються на підставі тих фактів, які сформувалися саме на той момент. А на момент порушення кримінальної справи та на момент реалізації оперативних матеріалів, сума була така, яку я назвав, і розмір площі землі такий, як я кажу. Чому інші цифри виявилися на сьогодні? Можливо, внеслися якісь корективи через те, що свідки по цій справі дають такі свідчення. Можливі певні зміни. Але вони не суттєві. На кваліфікацію злочину вони ніяк не впливають.

- Як дбають зараз про безпеку затриманого Качура, тому що є інформація, що в камері на нього був замах? Чи це не відповідає дійсності?

- Ми відносимо дану справу до категорії особливо важливих, і подбаємо про максимальну безпеку підозрюваного. Ми приділяємо велику увагу тому, щоб його права, як громадянина, були дотримані, тому що розуміємо, наскільки це важливо. Ми, в першу чергу, самі зацікавлені, щоб ця кримінальна справа була направлена на судовий розгляд, і суд прийняв законне рішення. Через це, дійсно, він охороняється з більшою пильністю, від інших. Його безпека для нас дуже важлива.

- Він в камері-одиничці?

- Не готовий на це питання відповісти, тому що це також внутрішній документ.

- Чому міліція озвучила прізвище раніше, ніж притягнули людину до кримінальної відповідальності? Презумпція невинуватості...

- Дійсно, вину особи може спростувати або підтвердити тільки суд. Але кримінальна справа ця є, і дана особа проходить по цій кримінальній справі. Ми не можемо говорити, що по ній проходить якась невідома людина. А стосовно інформації... Самі ж знаєте, що інформація була в пресі вже через 15 чи 20 хвилин після того, як ми провели реалізацію матеріалів. Ми не надавали її. Ми потім просто вже підтверджували ту, яка була оприлюднена в ЗМІ.

- Які перспективи цієї справи? Два місці дали арешту Качуру. За цей строк готове буде слідство передати матеріали до суду?

- Докладемо всіх зусиль, щоб ця кримінальна справа до кінця року була у суді. Будемо працювати, щоб завершити розслідування за два місяці.

- Чи перевіряли інформацію про те, чи дійсно був замах на Качура у в’язниці?

- Звичайно. Вся інформація, яка надається стосовно загрози безпеці чи життю будь-якого громадянина, перевіряться. І дуже ретельно. І в даному випадку також перевірили. Можемо сказати, що така інформація не підтвердилася.

- Який стан здоров’я арештованого?

- Стан здоров’я Качура на момент затримання, був такий, який дозволяв йому утримуватися під вартою. Перед тим, як помістили в ізолятор тимчасового тримання, його оглянув лікар. Він дав офіційний висновок про те, що затриманий може утримуватися під вартою.

Нагадаємо, що 24 червня співробітники Управління Державної служби по боротьбі із економічною злочинністю УМВС у Вінницькій області затримали мера Немирова Віктора Качура під час отримання 1,85 млн. гривен хабара.

Чиновник був затриманий у приміщенні нотаріуса, де відбувалася передача грошей від приватного підприємця за вирішення питання про передачу земельної ділянки площею 0,55 га в оренду із подальшим її викупом.

Прокуратура Вінницької області порушила кримінальну справу за ст. 368 ч. 3 (отримання хабара посадовою особою в особливо великих розмірах) Кримінального кодексу.

26 червня Ленінський райсуд Вінниці арештував мера Немирова Віктора Качура на 2 месяці. А 20 серпня той же суд змінив запобіжний захід у відношенні Качура з утримання під вартою на підписку про невиїзд.

Після неявки Качура за місцем проживання й неможливістю слідчих обласної прокуратури проводити подальші слідчі дії, слідче управління УМВС у Вінницькій області оголосило його у розшук, а 25 серпня Апелляційний суд Вінницької області скасував постанову Ленінського райсуду про звільнення Качура на подписку про невиїзд.

20 вересня співробітники СБУ затримали Качура в селищі Гребінка Київської області та передали правоохоронним органам Вінницької області, а 21 вересня Ленінський райсуд Вінниці повторно арештував Качура на 2 месяці, до 20 листопада.

 

ВИННИЦА.info


0
0