14 черв. 2019 11:40

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

79

0

Міністр Лілія Гриневич дала поради випускникам, на що звертати увагу при виборі вищої освіти

Міністр Лілія Гриневич дала поради випускникам, на що звертати увагу при виборі вищої освіти

«Перш за все треба включати критичне мислення», - переконана Лілія Гриневич


Міністр Лілія Гриневич дала поради випускникам, на що звертати увагу при виборі вищої освіти

Випускники Вінниччини склали ЗНО і готуються до вступної кампанії. Більшість вже визначились, до якого навчального закладу вступатимуть, але ще є час, аби остаточно переконатись в своєму виборі. Під час робочої поїздки міністра освіти Лілії Гриневич до Вінницької області, журналісти попросили очільницю міністерства дати поради випускникам і їх батькам, як обрати вуз, щоб отримати якісну освіту, а потім і роботу за фахом.

«Перш за все, закликаю всіх вступників і їх батьків включати критичне мислення, коли вони обирають вищий навчальний заклад. Спочатку треба довідатись, де працюють його випускники, чи можуть вони потім влаштуватись на роботу, чи буде в них на ринку праці місце. Запитати в людей, які навчаються, чи в цьому закладі беруть хабарі, чи ні. Чи є там освітні програми, які потім прикладні на ринку праці. Лише після того вибирати навчальний заклад. Варто обирати ті спеціальності, за якими потім можна і себе самореалізувати і заробити нормальну зарплату. Наприклад, в нас високі заробітні плати для енергетиків, але в нас постійно недобір на енергетиків і на інженерів. Ми даємо державне замовлення, але маємо недобір кадрів. Діти не йдуть туди, бо там складніше вчитись. А може все-таки поставити собі більший виклик і тоді мати більші можливості в житті?», - говорить Лілія Гриневич.

Підняли також питання освіти за кордоном.

«З приводу тих, хто їде за кордон. Недавно було опубліковано дослідження і опитування наших студентів, які навчаються за кордоном: що їх мотивувало поїхати з України. В першу чергу, їх мотивувало те, що вони потім хочуть залишитись там працювати. Тобто, вони шукають вищої оплати праці і кращого рівня життя. А тут Україну ще треба розбудовувати. В нас зараз пішло економічне зростання ці три роки кожен раз на 3%, є потенціал на 5-7%, але для цього треба працювати. Я не проти того щоб люди здобували за кордоном освіту, тому що це розширює їх світогляд – магістерські програми. Бакалаврські, поки молода, ще юна людина – тут, в Україні. Потім може поїхати на магістратуру чи докторантуру за кордон. Важливо щоб вони потім повертались і розбудовували Україну», - каже Гриневич.

Разом з тим, вона радить перевіряти іноземні університети, щоб не втратити час і не залишитись без освіти.

«Хочу застерегти, коли ви їдете до Польщі чи в будь-яку країну, ви повинні перевірити університет, куди ви їдете навчатись, тому що, як в Україні є університети різної якості, так і там є університети дуже різної якості. Бувало вже таке, що українські студенти довірились польському приватному університету, диплом якого не визнається навіть в Польщі, не те що в інших країнах», - відмічає Гриневич.

Як повідомляла Вiнниця.info, 13 червня Лілія Гриневич відвідала дитсадок і нову школу в с. Сосонка Вінницького району. Також вона прокоментувала, чому йде в політику з партією Гройсмана.

Вiнниця.info