2 листоп. 2021 17:38

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

122

0

Міністр охорони здоров’я у Вінниці розповів про ситуацію з коронавірусом і темпами вакцинації

Міністр охорони здоров’я у Вінниці розповів про ситуацію з коронавірусом і темпами вакцинації

За словами Віктора Ляшка, Україна зараз перебуває у піковому зростанні захворюваності на коронавірус


Міністр охорони здоров’я у Вінниці розповів про ситуацію з коронавірусом і темпами вакцинації

Україна зараз перебуває у піковому зростанні захворюваності на коронавірус. 16 областей перебувають у «червоній» зоні епіднебезпеки. Вінницька область у «помаранчевій».

Про це заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко під час візиту на Вінниччину 2 листопада.

«Зараз 16 регіонів перебувають у «червоній» зоні. Те, що ми відслідковуємо, то ті регіони, які у «червону» зону зайшли першими, у них значно збільшилась кількість вакцинацій. Карантинні обмеження, а також вакцинація – дають позитивний результат. Сьогодні ми бачимо там стабілізацію захворюваності, але на високих цифрах. Це не значить, що вже все, ми пройшли хвилю захворюваності і що далі буде легше. Ні. Зараз досить важко медичній системі. Ми пропонуємо варіант, як можна подолати коронавірус – вакцинація і дотримуватися карантинних обмежень. Як тільки буде спад по захворюваності, то ті області, які зараз у «червоні» будуть переходити до «помаранчевої», у якій зараз Вінницька область, а далі уже в «жовту» зону», – зазначив Віктор Ляшко.

Міністр охорони здоров’я у Вінниці розповів про ситуацію з коронавірусом і темпами вакцинації

І для того, аби зменшити кількість захворювань, в Україні треба нарощувати темпи вакцинації.

«Беремо приклад з європейських країн, де вакциновано більше 80% населення, там карантинні обмеження не такі важкі. Навіть якщо кількість нових випадків захворювання зростає, то кількість госпіталізованих незначна і це дозволяє системі охорони здоров’я працювати у звичному режимі і не запроваджувати жорсткі карантинні обмеження», – каже Віктор Ляшко.

Ззараз система екстреної медичної допомоги кілька тижнів підряд працює на показниках більше 50 тисяч звернень, хоча до «пікового» періоду було по 28-38 тисяч за добу.

«У нас досить велика кількість експертів, які знають, що з чого розпочинається. Але ніхто не враховує сезонність чи інші чинники. Ми говоримо про те, що вакцина в Україні є і якби ми Я зараз говорю за хвилю коронавірусу. Якби ми вакцинувалися на 80%, тоді ми могли б полегшити карантинні обмеження, зараз у нас навпаки – зростання по тих індикаторах, які для нас є ключовими по навантаженкості на систему охорони здоров’я. Головне – не допустити колапсу в систему охорони здоров’я. Ми уже розгорнули понад 75 тисяч ліжок для лікування хворих на коронавірус. Система екстреної медичної допомоги уже декілька тижнів підряд працює на показниках 50 тисяч і більше звернень. На цьому тижні показники звернень впали до 46 тисяч. У «доковідний» період таких дзвінків було 28-38 тисяч. Просто треба розуміти об’єм того, що відбувається.

І коли хтось починає говорити, що ми порушуємо чиїсь права, надаючи рекомендації вакцинуватися і вводячи певні професії по вакцинації обов’язковими, то я говорю – чиє право більш важливе? Оскільки Конституцією гарантовано кожному право на життя і право на медичну допомогу. Кожних 6 хвилин в Україні у когось стається інсульт, і коли ми говоримо, що хтось невакцинованих хворіє на ковід і викликає «швидку», – він забирає можливість «швидкій» приїхати на виклик до людини, у якої стався інсульт. Тому те, що сьогодні робить держава, відбувається у правовому полі, і це ефективний та дієвий засіб подолати коронавірусну хворобу», – розповідає Віктор Ляшко.

Міністр охорони здоров’я у Вінниці розповів про ситуацію з коронавірусом і темпами вакцинації  - фото 2

Трапляються і випадки захворювання на коронавірус серед тих, хто уже має хоча б одну дозу вакцини. За словами міністра, 5% серед усіх захворілих на коронавірус – ті, хто уже вакцинувався.

«Статистика серед тих, хто захворів на коронавірус, уже будучи вакцинованим, – не приховується. Ми її показуємо раз в тиждень щопонеділка. 5% серед усіх захворілих – люди, які отримали хоча б одну дозу вакцини. І 5-6% серед госпіталізованих – це теж люди, які мають хоча б одну дозу вакцини. За минулий тиждень було госпіталізовано понад 35 тисяч осіб, і з них вакцинованих було 2300. Я ще раз хочу сказати, що якби у нас всі були вакциновані, то не треба було б робити обмеження. І з хворими на коронавірус справлявся би виключно інфекційний блок у лікарнях».

Міністр охорони здоров’я у Вінниці розповів про ситуацію з коронавірусом і темпами вакцинації  - фото 3

Міністр охорони здоров’я у Вінниці розповів про ситуацію з коронавірусом і темпами вакцинації  - фото 4

Міністр охорони здоров’я у Вінниці розповів про ситуацію з коронавірусом і темпами вакцинації  - фото 5

Міністр охорони здоров’я у Вінниці розповів про ситуацію з коронавірусом і темпами вакцинації  - фото 6

Міністр охорони здоров’я у Вінниці розповів про ситуацію з коронавірусом і темпами вакцинації  - фото 7

Міністр охорони здоров’я у Вінниці розповів про ситуацію з коронавірусом і темпами вакцинації  - фото 8

Міністр охорони здоров’я у Вінниці розповів про ситуацію з коронавірусом і темпами вакцинації  - фото 9

Міністр охорони здоров’я у Вінниці розповів про ситуацію з коронавірусом і темпами вакцинації  - фото 10

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info