25 листоп. 2019 10:43

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

71

0

Міська рада відповіла на петицію щодо продажу новорічних ялинок в горщиках

Міська рада відповіла на петицію щодо продажу новорічних ялинок в горщиках

Міськрада опублікувала відповідь на петицію щодо організації продажу новорічних ялинок в горщиках, щоб потім їх не викидати, а висаджувати у парках


Міська рада відповіла на петицію щодо продажу новорічних ялинок в горщиках

На сайті Вінницької міської ради опублікували відповідь на петицію, в якій просили організувати продаж новорічних ялинок в горщиках, щоб потім їх не викидати, а висаджувати у парках. В мерії зазначили, що в них немає повноважень впливати на продавців щодо продажу ялинок саме в горщиках. Також додають, що існує вірогідність, що висадка дерев з горщиків, які на період новорічних свят перебували в теплих кімнатних умовах до холодного неспеціалізованого ґрунту відкритої місцевості, не призведе до нормального вкорінення та розвитку рослини.

«Наразі у виконавчих органів міської ради відсутні законні повноваження для примусу та впливу на суб’єктів господарювання щодо зобов’язання останніх здійснювати продаж відповідної продукції лісового господарства. Проте, з метою реалізації запропонованої Вами ініціативи, при здійсненні погоджень та координації ведення святкової торгівлі на території міста, фахівцями виконавчих органів міської ради буде проводитись відповідна рекомендаційна робота з господарюючими суб’єктами в частині роз’яснення існуючого попиту на ялинки в горщиках та переваг від ведення даного роду торгівельної діяльності.

За інформацією ДП «Вінницьке лісове господарство», державні лісогосподарські підприємства вирощують новорічні ялинки на спеціальних плантаціях — шкілках або землях, де за молодими насадженнями проводяться постійні догляди протягом 5-6 років. Таким чином, існує вірогідність, що висадка дерев з горщиків, які на період новорічних свят перебували в теплих кімнатних умовах до холодного неспеціалізованого ґрунту відкритої місцевості, не призведе до нормального та повноцінного вкорінення та подальшого розвитку рослини і не принесе позитивного впливу на довкілля в кінцевому результаті.

Крім того, в галузі лісового господарства роблять усе можливе, аби задовольнити потребу в новорічних деревах і не завдавати шкоду лісу. Зокрема: на площі близько 5000 гектарів створені спеціальні плантації ялинок, де зростають 15 мільйонів штук хвойних дерев різних порід та віку. Крім того, щороку в грудні триває рубка лісу в загущених молодняках, де без шкоди для лісу можна вибрати близько 1 мільйона штук новорічних ялинок.

Таким чином, купуючи живу ялинку до новорічних свят у спеціально відведених для цього місцях, споживач не завдає особливої шкоди лісовому господарству та дикій природі загалом, а от купувати живу рослину, чи то штучну - індивідуальний вибір кожного з покупців», – йдеться у відповіді на петицію.

Нагадаємо, працівники лісового господарства розповіли вінничанам, як правильно доглядати у квартирі за ялинкою, якщо придбати її вирішили в горщику, а потім висалити в дворі.

Вінниця.info