4 листоп. 2010 19:43

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Місто
0

35

0

Міська виборча комісія завадила журналістам в отриманні інформації про хід підрахунку голосів. ФОТО і ВІДЕО

Міська виборча комісія завадила журналістам в отриманні інформації про хід підрахунку голосів. ФОТО і ВІДЕО

Та вирішила позвати міліцію, щоб вигнати журналістів зі свого засідання


Міська виборча комісія завадила журналістам в отриманні інформації про хід підрахунку голосів. ФОТО і ВІДЕО

Посадові особи Вінницької міської виборчої комісії 4 листопада завадили 10 журналістам вінницьких регіональних та центральних засобів інформації отримати інформацію про хід підрахунку голосів на виборах мера Вінниці та Вінницької міської ради.

Близько 16:00 представники 10 вінницьких регіональних та кількох загальноукраїнських видань зібрались біля приміщення Вінницької міської виборчої комісії, яке розташоване у вестибюлі Вінницької міськради, щоб разом отримати поточну інформацію про хід підрахунку голосів на виборах мера Вінниці та депутатів Вінницької міської ради.

На вході до приміщення комісії журналісти зустріли заступника голови міського виборчкому Миколу Станкевича та звернулись до нього з проханням надати інформацію про хід підрахунку голосів виборців.

З початку М.Станкевич відмовився взагалі спілкуватися с представниками ЗМІ, посилаючись на ст.. 34 Конституції, за яким кожному громадянину гарантується право на вільну думку та слово. Після того, він намагався закрити перед журналістами двері комісії та виштовхнути з приміщення представниками ЗМІ та навіть перевернув стіл, щоб міліція втрутилась у ситуацію та допомогла йому ухилитись від відповідей. Але, співробітники міліції, на очах яких все це відбувалося, не відреагували на ці події.

Після цього заступник голови міськвиборчкому став виправдовуватися, заявивши, що він не володіє інформацією про хід підрахунку голосів, оскільки він займається організацією прийому виборчої документації. На прохання журналістів викликати до журналістів голову виборчої комісії М.Станкевич знову ж таки відмовився це зробити зазначивши, "зараз голова комісії веде засідання комісії і не може відповісти на запитання". На запитання, чому журналісти не можуть отримати поточну інформацію про хід виборчого процесу він заявив, що "жодна телекомпанія чи газета не зверталася до комісії із проханням надати таку інформацію", не беручи до уваги той факт, що усне звернення журналіста також є офіційним запитом.

Після цього до журналістів все ж таки вийшов голова міської виборчої комісії Дмитро Шевчук, який зазначив, що комісія не підраховувала проміжних результатів виборів і буде оприлюднювати лише остаточні результати. І пішов…

Журналісти вирішили взяти участь у засіданні Вінницької міської виборчої комісії, яке проходить на третьому поверсі в залі засідань міськради. Піднявшись туди та зареєструвавшись у секретаря комісії Тетяни Рогановської представники ЗМІ очікували почути хоча б якусь інформацію про хід підрахунку голосів, але це їм не вдалось.

Заступник голови міськвиборчкому М.Станкевич разом із головою комісії Д.Шевчуком вирішив "розіграти виставу" перед присутніми.

З початку Д.Шевчук оголосив всім, що згідно статті 79 закону "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських селищних, міських голів" остаточні результати виборів оприлюднюються в друкованих засобах масової інформації не пізніше, як на п’ятий день з моменту встановлення результатів виборів. Отже журналістам тут немає чого робити. "Другого тут не передбачено. Покажіть мені закон, за яким ми повинні вам що-небудь повідомляти?", - сказав Д.Шевчук.

На зауваження, що журналісти мають право бути присутніми на засіданні комісії, більше того, у даному випадку, відповідно до закону "Про інформацію" журналісти мають право безперешкодно отримувати будь-яку інформацію, яка має суспільно важливе значення, а перешкоджання у цьому несе за собою кримінальну відповідальність відповідно до ст. 171 Кримінального кодексу України. На це Д.Шевчук зазначив, що усне звернення журналістів до представників комісії не є офіційним зверненням, тому ніхто нічого повідомляти представникам ЗМІ не збирається.

Після цього, заступник голови міськвиборчкому М.Станкевич запросив до зали з десяток представників дільничних комісії, які почали галасувати, що вони вже по декілька діб не сплять і журналісти заважають їм здавати виборчі протоколи міській комісії. "Я хочу звернутися до представників виборчих комісій – чи звертались до вас представники ЗМІ, щоб отримати інформацію про вибори? – Ні – хором відповіли представники ДВК. – Повторіть ще раз голосніше", – закомандував М.Станкевіч – "Ні!", - майже кричали члени дільничних виборчих комісій.

Після того голова комісії вирішив "видворити" з зали журналістів зазначивши "Шановні члени комісії. Представники ЗМІ заважають нам вести засідання. Тому я вважаю за необхідне викликати співробітників міліції, щоб вони вивели з зали журналістів. Хто за?". І це рішення чомусь було одностайно підтримано не членами міської виборчої комісії, яких в залі було не більше п’яти, а всіма представниками дільничних комісій, яких завели до залу.

Отже, зважаючи на те, що завтра, 5 листопада стікає термін оголошення остаточних результатів виборів, громада Вінниці навряд чи дізнається як вівся підрахунок голосів у місті.

 Міська виборча комісія завадила журналістам в отриманні інформації про хід підрахунку голосів. ФОТО і ВІДЕО

Міська виборча комісія завадила журналістам в отриманні інформації про хід підрахунку голосів. ФОТО і ВІДЕО - фото 2

 Міська виборча комісія завадила журналістам в отриманні інформації про хід підрахунку голосів. ФОТО і ВІДЕО - фото 3

 Міська виборча комісія завадила журналістам в отриманні інформації про хід підрахунку голосів. ФОТО і ВІДЕО - фото 4

 Міська виборча комісія завадила журналістам в отриманні інформації про хід підрахунку голосів. ФОТО і ВІДЕО - фото 5

 Міська виборча комісія завадила журналістам в отриманні інформації про хід підрахунку голосів. ФОТО і ВІДЕО - фото 6

 Міська виборча комісія завадила журналістам в отриманні інформації про хід підрахунку голосів. ФОТО і ВІДЕО - фото 7

 Міська виборча комісія завадила журналістам в отриманні інформації про хід підрахунку голосів. ФОТО і ВІДЕО - фото 8

 Міська виборча комісія завадила журналістам в отриманні інформації про хід підрахунку голосів. ФОТО і ВІДЕО - фото 9

 Міська виборча комісія завадила журналістам в отриманні інформації про хід підрахунку голосів. ФОТО і ВІДЕО - фото 10

ВИННИЦА.info


0
0