2 лип. 2021 09:51

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Економіка
0

550

0

Міст Ямпіль-Косеуць збудують до кінця 2022 року. Він буде протяжністю 1309 метрів та висотою – вище за 9-поверхівку

Міст Ямпіль-Косеуць збудують до кінця 2022 року. Він буде протяжністю 1309 метрів та висотою – вище за 9-поверхівку

Вартість будівельних робіт – 3 мільярди 386 мільйонів гривень


Міст Ямпіль-Косеуць збудують до кінця 2022 року. Він буде протяжністю 1309 метрів та висотою – вище за 9-поверхівку

Міст Ямпіль-Косеуць, який з’єднає Україну з Молдовою, планують побудувати до кінця 2022 року. Його будівництвом займатиметься група компаній «Автострада», яка 1 липня виграла тендер. Новий міст дозволить створити найшвидший маршрут із центрального регіону України в країни Центральної і Південно-Східної Європи. Окрім того, будівництво дасть поштовх до розвитку Ямпільської громади.

Вартість будівельних робіт – 3 мільярди 386 мільйонів гривень. Це один із найбільш масштабних проектів у Вінницькій області на 2021 рік програми Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво».

Голова Вінницької облдержадміністрації Сергій Борзов, який увійшов до складу робочої групи з будівництва мосту, розповів подробиці: яким буде міст через Дністер, та що очікують в рамках масштабного проекту.

Яким буде міст?

Міст Ямпіль-Косеуць збудують до кінця 2022 року. Він буде протяжністю 1309 метрів та висотою – вище за 9-поверхівку

Довжина – 1309 метрів, а максимальна висота опор сягне 40 метрів, це на 10 метрів вище стандартної 9-поверхівки. Проектна пропускна спроможність мосту становитиме 5 тисяч автівок на добу. Для його будівництва знадобиться 9 тисяч тон високоякісних металевих конструкцій та більше 16 000 м³ монолітного залізобетону.

Ямпільський міст через Дністер стане продовженням автошляху Р-08 «Немирів-Ямпіль», 116 км якого Автострада відновлює прямо зараз, та частиною транспортного коридору між двома країнами. Автошлях Р-08 «Немирів – Ямпіль» відновлюють цілодобово, працює 300 одиниць техніки. Повідомляли раніше, що відновити дорогу планують до Дня Незалежності.

«Новий міст буде споруджений на околицях прикордонного міста Ямпіль з української сторони та неподалік молдавського села Косеуць.

Під'їздом до нього з української сторони стане автошлях Т-02-02 «Могилів-Подільський-Ямпіль-Бершадь-Умань». Власне, і цю дорогу вже відновила Автострада.

З іншої сторони кордону він примкне до молдавської траси М2 «Кишинів-Сорока», – йдеться в дописі Сергія Борзова.

За належного фінансування будівництво мостового переходу планують завершити до кінця 2022 року.

За інформацією групи компаній «Автострада», нині транспорт з Вінниччини у Молдову рухається лише одним шляхом – через міст на пункті пропуску «Могилів-Подільський-Отач», а на прикордонному переході «Ямпіль-Косеуць» працювала лише паромна переправа.

Міст Ямпіль-Косеуць збудують до кінця 2022 року. Він буде протяжністю 1309 метрів та висотою – вище за 9-поверхівку - фото 2Що очікується?

«Те, про що 12 січня йшлося на зустрічі президентів України та Молдови – будівництво автомобільної магістралі, яка з'єднає столиці двох держав, а також нового транскордонного мосту через Дністер.

Йдеться і про скорочення сполучення Бухарест (Румунія) – Таллінн (Естонія) на 530 км(!), якщо його спрямувати через Молдову, Україну, Білорусь, Литву та Латвію через мостове сполучення «Ямпіль – Косеуць».

Один з проектів стосується розвитку дорожньої інфраструктури на трасі «Кишинів – Сорока – Ямпіль – Київ». Він дозволить створити найшвидший маршрут із центрального регіону України в країни Центральної і Південно-Східної Європи. Президент України Володимир Зеленський назвав цей задум «амбіційною ідеєю».

Це все реально: підвищення безпеки користування дорогами, зменшення негативного впливу дорожньо-транспортного комплексу на навколишнє середовище та покращення міжнародного іміджу.

І головне – це сприятиме формуванню найкоротшого шляху (економія 400 км) від центральних та східних областей України до країн Європи та Азії», – додав Сергій Борзов.

Міст Ямпіль-Косеуць збудують до кінця 2022 року. Він буде протяжністю 1309 метрів та висотою – вище за 9-поверхівку - фото 3

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info