22 лют. 2019 13:47

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Місто
0

115

0

«Місто, яке будували лікарі» - на екскурсії до Вінниці їдуть з Антарктиди, Нової Зеландії і Китаю

«Місто, яке будували лікарі» - на екскурсії до Вінниці їдуть з Антарктиди, Нової Зеландії і Китаю

У новому сезоні Вінниця представить ексклюзивний в Україні гід-тур стінами суду у колишньому готелі «Савой»


«Місто, яке будували лікарі» - на екскурсії до Вінниці їдуть з Антарктиди, Нової Зеландії і Китаю

Вінниця, одне з небагатьох міст в Україні, яке за останні п’ять років із провінційного, перетворилося на мега-туристичне. І з кожним наступним роком туризм у Вінниці розвивається все більше. Лише торік комунальне підприємство «Подільський туристично-інформаційний центр» провело близько 500 екскурсій (у тому числі благодійних). Там розповідають, що наше місто стає цікавим для гостей не лише завдяки музею-садибі Миколи Пирогова чи фонтану «Рошен». Буде чим здивуватись тут представникам всіх вікових категорій, професій та соціальних верств із будь-якої країни світу. У цьому вже переконалися після візитів гостей, які приїздили до нашого міста з Антарктиди, Нової Зеландії та Китаю.

Починати екскурсію Вінниччиною, необхідно вже тоді, коли гості їдуть по території нашої області, пояснює Вінниця.info керівник КП «Подільський туристично-інформаційний центр» Володимир Ходацький.

«Коли наші водії привозять гостей до міста, я їх вже прошу, щоб у дорозі розповідали про нашу історію. Ось проїхали дорогу, де їхала Катерина І. Що у нас жила Софія Потоцька, для якої закоханий граф збудував у Тульчині перший оперний театр. А вона там виступала. Не просто ж так проводиться нині там ОпераФестТульчин», - зауважує він.

«Місто, яке будували лікарі» - на екскурсії до Вінниці їдуть з Антарктиди, Нової Зеландії і Китаю

Спілкуємося у керівником туристичного центру у будівлі пам’ятки архітектури - водонапірній Вежі, що по вулиці Оводова. Її звів архітектор Артинов за ініціативи першого мера Вінниці Миколи Оводова, при якому місто потужно розбудувалось на початку 20 сторіччя.

«До слова, саме Вежа є візитною карткою Вінниці. Це спостереження за думкою гостей всіх національностей та віку. Тут ми організовуємо шлюб за добу. І він популярний не лише серед місцевих. До нас спеціально записуються пари з Києва. Для них тут і цікавіше, і дешевше. Тут за певну суму, яку витратять у столиці, вони і в ресторані відсвяткують, і готель винаймуть, і відпочинуть», - продовжує Ходацький.

Думку, що враження від міста, залежать від екскурсовода, на своєму прикладі доводить Оксана Роздорожнюк. За фахом, вона вчитель географії, з 17 років у працює сфері туризму. Торік провела сотню цікавих подорожей Вінницею для тисяч гостей та місцевих жителів.

«Чи буде бажання у гостя приїхати до нас та запросити сюди інших, дійсно залежить від нас. Ми складаємо імідж цілого міста. На скільки цікаво подаємо інформацію. Нам потрібно бути не лише гідами, а й психологами. Треба бути і театралом. Не просто перерахувати факти, а подати їх так, щоб люди ахнули. От ви, знаєте, що наше місто збудували лікарі? І ви не знаєте. А чому? Тому, що Микола Оводов, який будував його з архітектором Артиновим, сам по професії лікар. А хто такий Микола Пирогов, знають всі у світі. І коли ти правильно подаєш ці речі, люди реагують. От минулого року з Барселони були у нас туристи. Їм так сподобалася наша подорож, що вони відмітили, якби у них були такі гіди, до Іспанії ще б більше людей їхало», - пригадує Оксана й зауважує, лише за лютий, хоч і не сезон, у неї було до десятка екскурсій.

«Місто, яке будували лікарі» - на екскурсії до Вінниці їдуть з Антарктиди, Нової Зеландії і Китаю - фото 2

Із збільшенням кількості інвестиційних проектів на відкриттям нових підприємств у Вінниці та області, замовлень на екскурсії більшає від гостей із закордону.

«Нещодавно була гостя із Польщі. Повідомила, що у травні привезе до нас групу. Запитала, чи маємо перекладачів з польської. Звичайно маємо! Навіть з китайської, адже маємо багато гостей з Китаю. Ще й з Німеччини. У нас екскурсії по Вінниці перекладають практично всіма можливими мовами. Ми співпрацюємо з іноземними студентами, які навчаються у наших навчальних закладах. Ми їх трішки навчили специфіки екскурсій», - додає пані Оксана.

Оксана проводила екскурсію парі туристів з Нової Зеландії.

«До нас звернулись з готелю, де вони зупинилися. Попросили показати їм місто, бо воно їм було дуже цікаве. Замість двох стандартних годин, ми з ними провели шість. Їм дуже сподобався музей-садиба Миколи Пирогова. Зробили багато фото. Сказали, що зроблять імідж-пропозицію для своїх друзів та знайомих. Щоб також їхали сюди», - розповідає працівник турцентру.

Торік до Вінниці також завітали троє полярників з Антарктиди. Вони з Києва прямували до Львова через Вінницю. Оксана зауважує, попри популярність серед іноземців, за статистикою найбільша кількість гостей до Вінниці їде з великих міст України.

«Це Київ, Запоріжжя, Дніпро. Українські туристи, які машинами їдуть відпочивати на Закарпаття, чи до моря і проїжджають через Вінницю, тепер планують зупинку у нас. От молоді із Запорізької області дуже сподобалась екскурсія Лісопарком. У їх регіоні немає такої кількості лісів. А коли роззулися і побігали по фонтану на Космонавтів, діти взагалі були у захваті. Іноземці дуже люблять ходити по ринкам. Особливо туди, де продається риба. Вони з нею фотографуються. А якщо ще є можливість десь її засмажити, ресторані, чи на природі, то для них це взагалі – вищій пілотаж», - посміхається екскурсовод.

Раз на тиждень від «Подільського туристично-інформаційного центру» проводять безкоштовні інформаційні подорожі містом.

«Для всіх бажаючих. Зазвичай приходять пенсіонери. Дуже цікаві люди. Вони, до слова, часто діляться з нами тією інформацією, про яку ми не знали раніше. Одна дама поважного віку пригадала, як у молодості спускалася із залицяльником сходами Артинова до річки. А в одному місці стояла скульптура. Тепер я хочу піти в архів і дізнатися, що то саме була за скульптура, що вона собою символізувала», - говорить екскурсовод Оксана.

Вінниця стає містом, в якому туристи залишаються на кілька днів.

«Якщо раніше приїздили щоб подивитися музей Пирогова та фонтан «Рошен», то зараз на наступний день гостям є ще більше куди піти. Навіть і на третій день вистачить. І люди залишаються», - переконує Володимир Ходацький.

З цього року Вінницею додаються чотири нових туристичних маршрути:

Вінниця за часи Івана Богуна, як це було, де жив, вінчався. Й навіть, що їв (кухню тих часів). І є можливість скуштувати козацький куліш.

Екскурсії за лаштунки до Обласного музично-драматичного театру ім. Садовського.

До бібліотеки імені Тимірязєва.

У готель «Савой», де нині розмістився Вінницький апеляційний адміністративний суд.

«Місто, яке будували лікарі» - на екскурсії до Вінниці їдуть з Антарктиди, Нової Зеландії і Китаю - фото 3

Туристичний маршрут через суд, це вінницька новація, якої в Україні ще немає. Тому саме туди Вінниця.info вирішила навідатися.

Художні експозиції у суді починаються ще з холу на першому поверсі. Незабаром між сходами ще з’являться історичні елементи пов’язані з «Савоєм» та Вінницею.

«Проектувалася будівля, як дуже дорогий готель. Це був творчій зліт архітектора Артинова. Тут був перший електричний ліфт у Вінниці. Тут зупинялися всі знаменитості тих часів. Як приклад, український хоровий диригент, композитор Олександр Кошиць, який, за кошти Симона Петлюри, продемонстрував світу «Щедрик» Леонтовича», - зауважує дорогою до музею судочинства на Вінниччині пані Оксана.

На 6 поверсі знаходиться кімната з експонатами музею.

У кого також виникне бажання побувати там, візит безкоштовний (суд горошей не бере, розцінки входять за послуги екскурсовода). Але необхідно домовлятися завчасно. Попередні заявки можна залишати у КП «Подільський туристично-інформаційний центр».

«Місто, яке будували лікарі» - на екскурсії до Вінниці їдуть з Антарктиди, Нової Зеландії і Китаю - фото 4

«Місто, яке будували лікарі» - на екскурсії до Вінниці їдуть з Антарктиди, Нової Зеландії і Китаю - фото 5

«Місто, яке будували лікарі» - на екскурсії до Вінниці їдуть з Антарктиди, Нової Зеландії і Китаю - фото 6

«Місто, яке будували лікарі» - на екскурсії до Вінниці їдуть з Антарктиди, Нової Зеландії і Китаю - фото 7

«Місто, яке будували лікарі» - на екскурсії до Вінниці їдуть з Антарктиди, Нової Зеландії і Китаю - фото 8

«Місто, яке будували лікарі» - на екскурсії до Вінниці їдуть з Антарктиди, Нової Зеландії і Китаю - фото 9

«Місто, яке будували лікарі» - на екскурсії до Вінниці їдуть з Антарктиди, Нової Зеландії і Китаю - фото 10

«Місто, яке будували лікарі» - на екскурсії до Вінниці їдуть з Антарктиди, Нової Зеландії і Китаю - фото 11

«Місто, яке будували лікарі» - на екскурсії до Вінниці їдуть з Антарктиди, Нової Зеландії і Китаю - фото 12

«Місто, яке будували лікарі» - на екскурсії до Вінниці їдуть з Антарктиди, Нової Зеландії і Китаю - фото 13

«Місто, яке будували лікарі» - на екскурсії до Вінниці їдуть з Антарктиди, Нової Зеландії і Китаю - фото 14

«Місто, яке будували лікарі» - на екскурсії до Вінниці їдуть з Антарктиди, Нової Зеландії і Китаю - фото 15

Вінниця.info