24 лют. 2017 09:35

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

363

0

Місце падіння метеориту на Вінниччині стане об’єктом природно-заповідного фонду

Місце падіння метеориту на Вінниччині стане об’єктом природно-заповідного фонду

 В Іллінецькому районі створять геологічну пам’ятку природи «Іллінецький кратер»


Місце падіння метеориту на Вінниччині стане об’єктом природно-заповідного фонду

 На території Вінницької області створиться геологічна пам’ятку природи «Іллінецький кратер».

Відповідне розпорядження яким погоджено створення об’єкту природно-заповідного фонду місцевого значення, 20 лютого підписав голова Вінницької ОДА Валерій Коровій.

« Відповідно до статей 51, 52 Закону України «Про природно-заповідний фонд України», статей 17, 122 Земельного Кодексу України:

1. Погодити створення на території Якубівської сільської ради Іллінецького району, за межами населеного пункту, об’єкту природно-заповідного фонду місцевого значення – геологічної пам’ятки природи «Іллінецький кратер».

2. Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації (Ткачуку М.Ф.) вжити заходів щодо створення в установленому законодавством порядку об’єкту природно-заповідного фонду, зазначеного в пункті 1 цього розпорядження...», - зазначено в документі.

Як відомо, в Іллінецькому районі існує велетенський кратер, що утворився внаслідок падіння з космосу метеоритної породи. Кратер від космічного метеорита діаметром 7-8 км, глибиною 600-800 м., в районі села Лугової (Якубівська сільська рада), де біля 400 мільйонів років тому в девонський період палеозойської ери на землю впав уламок комети – болід діаметром 300м. і масою 40 млн. тон., що призвело до викиду різних земних порід в с. Лугова.

Вінниця.info