14 листоп. 2018 17:54

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Інтерв'ю
0

290

0

Митрополит Симеон розповів про Собор єпископів Московського патріархату і зустріч з Президентом

Митрополит Симеон розповів про Собор єпископів Московського патріархату і зустріч з Президентом

Митрополит Симеон розповів про Собор єпископів УПЦ Московського патріархату і зустріч з Президентом


Митрополит Симеон розповів про Собор єпископів Московського патріархату і зустріч з Президентом

 Митрополит Вінницький і Барський УПЦ МП Симеон в інтерв’ю редакції Вiнниця.info розповів про Собор єпископів Московського патріархату, який відбувся 13 листопада в Києві. Тоді архієреї схвалили постанову, в якій засудили процес надання Томосу про автокефалію українській помісній православній церкві. Владика Симеон єдиний не підтримав дане рішення.

Через ухвалену постанову представники УПЦ МП не прийшли на зустріч з Президентом, про яку раніше домовлялися. Однак Митрополит Вінницький і Барський таки мав розмову з Петром Порошенком.

- Чи підтримуєте Ви надання автокефалії Українській православній церкві?

- Я завжди був сторонником автокефальної церкви і в даному разі ще є час і можливість не тільки мені, а й багатьом архієреям нашої церкви прийняти рішення для себе особисто.

Ми маємо обдумати це питання, а вирішить це Собор.

- Чи правда, що Ви єдині не підписали постанову, яку вчора затвердили на синоді УПЦ Московського патріархату?

- Постанова включає в себе 12 пунктів. З окремими я згідний: там сказано про церкву, про її місію у житті нашої України, нашого народу. Але є пункти, з якими не погоджуюся. В першу чергу, це розірвання євхаристійного спілкування з Константинопольським патріархатом. Друге – про покаяння тих, кого ми називаємо розкольники. За 25 років ми не спромоглися вилікувати цей розкол, тому сьогодні через державу була покликана Константинопольська церква (матір церков), яка має історичний досвід для того, щоб вилікувати розкол.

- Чи чинився на Вас тиск під час засідання синоду 13 листопада?

- Ну, звичайно, коли всі піднімають руку «за», а Симеон говорить, що проти, то виходить, як біла ворона серед усіх чорних… Я сказав, що не можу підписати, бо не згоден зі всіма пунктами. В кінці Блаженніший сказав: ну раз владика Симеон не хоче підписувати, так і приймемо – всі «за» і а він «проти».

- Чи зустрічалися Ви з Президентом?

- Зустріч планувалася зі всіма архієреями. Президент очікував їх на 14 годину, як було погоджено. Але, на превеликий жаль, вона не відбулася.

Така зустріч відбулася з певними архієреями, за що ми йому (Президенту – ред.) вдячні. Це ж треба було з другої години до восьмої чекати того, щоб хоча б з окремими зустрітися і сказати свою думку. Я був на цій зустрічі і зрозумів, що дуже багато втратили наші владики-архієреї, які не почули слів Президента. Я не кажу, що їх переконали б у чомусь, але вони отримали б відповіді на запитання, які поставили б главі держави.

- Про що говорили з Петром Порошенком?

- Зараз в релігійному житті України одна думка – це автокефальна помісна православна церква в Україні. Звичайно, Петро Олексійович це питання взяв на озброєння і, дякуючи йому, і Верховній Раді, через звернення до Вселенського патріархату цей процес продовжується.

Президент хотів донести, яку користь принесуть для України ухвалені рішення. Не секрет, що створення православної помісної автокефальної церкви в Україні (або, як звучить по-грецьки, православна церква в Україні), це є один із процесів державотворення.

Коли йому (Президенту – ред). задали питання, чи хоче він створити державну церкву, він сказав, що ні в якому разі: «Ми тільки хочемо одного – посприяти в утворення помісної православної церкви».

Митрополит Симеон розповів про Собор єпископів Московського патріархату і зустріч з Президентом

- З якими пунктами ухваленої постанови Ви не погоджуєтеся?

- Перші пункти три чи чотири – про те, що церква виконує свою місію, церква в Україні є самокерована, незалежна у своєму правлінні – це зрозуміло.  Але потім ідуть інші пункти (5, 6, 7) вони ті, з якими я не згідний. П’ятий пункт, де сказано про Константинополь. Те, що ми розриваємо з ним євхаристіне спілкування. Це крайня міра, але тільки в тому випадку, коли між нами є догматичні, канонічні різниці. На сьогодні і догмати, і канони залишаються такими самими.

Таке рішення буде дуже недобрим для християнства.

- Як думаєте, чи є у Москви план із дестабілізації ситуації щодо утворення української автокефальної церкви?

- Я не знаю, не хочу виходити на рівень геополітики. Ми говоримо за церковні питання. Ми знаємо тільки одне, що 15 жовтня, після рішення Константинопольського синоду синод МПЦ прийняв рішення, щоб перервати спілкування.

Господь керує, а не ми. Побачимо, що буде.

- Як сприйняли Ваше рішення інші архієреї?

- У нас цікава ситуація в плані архієреїв, якщо подивимося на вчорашнє зібрання і рішення, де всі «за»,а один проти. Я тоді сказав: в нас виходить «як в добрі совєцкі врємєна, всі «за». Так не може бути, в кожного є своя думка. Я не впевнений, що вчорашнє рішення було від серця кожного архієрея, але чим вони керувалися, знає тільки Господь. Я ж не можу заглянути у їх душу.

Ми маємо різні відгуки, є і підтримка, і осудження. На все воля Божа. Хотілося б, щоб все увінчалося не розбратом, а мирним процесом об’єднання.

- Чи правда, що Ви можете очолити українську автокефальну помісну православну церкву?

- На майбутньому об’єднавчому Соборі, де буде створено помісну православну церкву, виберуть її предстоятеля. Кожен з учасників Собору може бути (може очолити автокефальну церкву – ред.), в тому числі і я. 

Вiнниця.info, фото - із сайту Вінницької єпархії