25 трав. 2019 09:56

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

134

0

Модна професія: вінницькі пасічники стають бізнесменами, бо український мед їдять по всьому світу

Модна професія: вінницькі пасічники стають бізнесменами, бо український мед їдять по всьому світу

Більшає дівчат, які хочуть стати бджолярами


Модна професія: вінницькі пасічники стають бізнесменами, бо український мед  їдять по всьому світу

В Україні відроджується бджільництво та професія бджоляра виходить на новий рівень. Наша країна перша в Європі та третя у світі по виробництву та експорту меду. Тому вивчатися на цю справу нині стає популярно. Якщо раніше це вважалась суто чоловічою робота, то з кожним наступним рокому ній більшає дівчат.

«Щороку випускаємо не менше, ніж 20 спеціалістів. Серед них по 2-3 дівчини. Це стало модною професією. Це, вже, як бізнес. І молодь входить у цей бізнес, не лише, як пасічники, ті, які виробляють продукцію бджільництва, а ті, які реалізують її за кодон. Україна займає перше місце в Європі та третє у світі по виробництву та експорту меду. Тому, розвиток цього напрямку вийшов на сучасний рівень», - розповідає Вiнниця.info Валентина Козак, викладач спец-дисциплін з бджільництва навчально-практичного центру Професійно-технічного училища №14 у смт Вороновиця.

Модна професія: вінницькі пасічники стають бізнесменами, бо український мед  їдять по всьому світу

У цьому навчальному закладі студенти навчаються наінтегровану професію – бджоляр-столяр.

«Перший рік студенти навчаються на бджоляра. На наступний рік вивчають столярну справу. Щоб виробляти пасіки, бджоляр повинен вміти робити вулики, рамки. Нині стає популярним апі-терапія, це лікування бджолами. Виготовляють спеціальні будиночки з бджолами для лікування», - зауважує Валентина Петрівна.

Викладач також додає, що починаючи з 1960 років до 2000-го навчалися лише за однією професією – бджоляр.

«Вже з 2000-го започаткували інтегровану професію. Так, як бджільництво стало відроджуватися, нині не потрібний просто пасічник, у якого під вікнами стоїть три бджоло-сім’ї. Зараз промислові пасіки з 2000-3000 бджоло-сімей», - підраховує вона.

Майбутніх спеціалістів вивчають на сучасних та компактних багатокорпусних вуликах. Один з таких склав власноручОлександр Сич – майстер виробничого навчання.

«Вулик з утеплюючихматеріалів. В середині знаходиться фанера. Як утеплюючий матеріал, йде пінопласт. Обшивається поліграфноюбляхою. Цей вулик більш практичний, підходить для промислової пасіки. У ньому краще бджоли зимують, менше споживають кормів. А сітчасте дно забезпечує чудову вентиляцію. Коли на кочівлі цього вулика підняти, його може підняти одразу з бджолосім’ями, рамками, одна людина. А от, якщо дерев’яний вулик, там знадобиться від двох, до чотирьох людей, бо вони важкі», - підкреслив Сич.

Модна професія: вінницькі пасічники стають бізнесменами, бо український мед  їдять по всьому світу  - фото 2

Вiнниця.info

Більше фото
Модна професія: вінницькі пасічники стають бізнесменами, бо український мед  їдять по всьому світу