22 берез. 2018 13:56

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Економіка
0

194

0

Молочний бізнес на селі. В Антонівці на Вінниччині створюють кооператив за підтримки ЄС. Фото

Молочний бізнес на селі. В Антонівці на Вінниччині створюють кооператив за підтримки ЄС. Фото

 Молочний бізнес на селі. В Антонівці на Вінниччині створюють кооператив за підтримки ЄС. Фото


Молочний бізнес на селі. В Антонівці на Вінниччині створюють кооператив за підтримки ЄС. Фото

 З липня селяни не зможуть здавати домашнє молоко другого ґатунку на переробку молокозаводам. Згідно з договором про асоціацію з Євросоюзом, у харчовій промисловості залишиться три сорти молока – екстра-класу, вищого та першого. Другий сорт має високі показники бактеріальної забрудненості, тому використовувати його у виготовленні «молочки» заборонять.

Щоб підвищити якість молока і аби люди не починали спродувати худобу, закликають створювати кооперативи, в яких контролюватимуть якість продукції та ціну (що не мало важливо). У селі Антонівка Томашпільського району готуються до офіційного утворення кооперативу. Завершують будівництво приміщення.

Фінансування проекту здійснюється одразу із кількох джерел. Левову частину коштів виділяє Євросоюз – це 500 тисяч євро, також до співфінансування долучається райрада, обласна рада та отримають гроші з Державного фонду регіонального розвитку.

«Одна із проблем – заготівля молока від селян. Вона, мабуть, в кожній області. І дороги на Вінниччині перекривали, і страйкували... Виходом із цієї ситуації стало створення кооперативу з переробки молока. У 2013 році написали проект, подали на європейську комісію. Пройшли відбір. У 2014 році підписали договір по реалізації цього проекту», - розповідає Вiнниця.info голова Томашпільської районної ради Дмитро Коритчук.

Молочний бізнес на селі. В Антонівці на Вінниччині створюють кооператив за підтримки ЄС. Фото

Розвалене приміщення свинарника на околиці села відбудували майже з нуля за 10 мільйонів гривень. Підрядника обирали, оголосивши тендер на prozorro.

Будівля стоїть серед поля. Сьогодні до неї проклали лінію електропередач довжиною 800 метрів. Звели і накрили «коробку», поставили енергозберігаючі вікна, залили підлогу.

Як працюватиме кооператив

Районна рада офіційно створює кооператив і передає його у власність селян. За попередніми підрахунками, його учасниками стануть близько 200 осіб. Кожен зробить стартовий внесок (у 2013 році мова йшла про 200 гривень, станом на 2018-й ще не рахували). Це стане стартовим капіталом кооперативу.

Кооператив створить 10 нових робочих місць.

Саме ж приміщення матиме:

  • ·         відділ прийомки молока з дизбар’єром при в’їзді молоковозу

  • ·         лабораторію

  • ·         цех з переробки молока

  • ·         холодильник

  • ·         складські відділи

  • ·         мийки

  • ·         вбиральні

  • ·         на другому поверсі – адмінприміщення

Кімната прийому молока

Молочний бізнес на селі. В Антонівці на Вінниччині створюють кооператив за підтримки ЄС. Фото - фото 2

У кооперативі не лише прийматимуть молоко, а й вироблятимуть 5 видів власної продукції, серед якої йогурти і сири. Постачатимуть у заклади освіти і соціальної сфери. Молоко, наприклад, планують продавати до Томашпільської школи, в якій стоїть молокомат для учнів. Залишкову сировину – реалізовуватимуть потужним молокозаводам.

За зміну кооператив перероблятиме 6 тонн молока.

Обладнання вже замовили. Коштуватиме воно 7 мільйонів 200 тисяч гривень. Це також гроші Євросоюзу. До 12 травня устаткування мають поставити і навчити спеціалістів.

Всі роботи пов’язані з утворенням кооперативу обійдуться в 21 мільйон гривень.

Холодильник для зберігання продукції

Молочний бізнес на селі. В Антонівці на Вінниччині створюють кооператив за підтримки ЄС. Фото - фото 3

Передісторія

До початку створення кооперативу райрада отримала у власність 100 гектарів пасовищ. Землю обробили, засіяли різними видами трав, перший укіс яких формували у тюки та безкоштовно віддавали людям, які планували увійти до кооперативу.

За 770 тисяч гривень придбали молоковоз, поки що один. Він збиратиме молоко по усьому району.

Проблемою може стати конкуренція з молокозаготівельками, до яких люди вже звикли. Тут варто згадати про одну з головних переваг кооперативу – стала ціна за літр, що закріплюватиметься підписанням договору з кожним членом об’єднання.

 

Молочний бізнес на селі. В Антонівці на Вінниччині створюють кооператив за підтримки ЄС. Фото - фото 4

За даними Головного управління статистики Вінниччини, в усіх категоріях господарств області нараховується майже 149 тисяч корів, що є найбільшим показником серед інших регіонів країни. З2 тисячі голів – у підприємствах, решта – в приватних домогосподарствах. Проте це на 6% менше від показників минулого року.

Якщо за 2017 рік підприємства збільшили виробництво молока на 2% (198 тис.тонн), то господарства населення – зменшили на 1% (653 тис.тонн).

Зaборону приймaти молоко другого ґaтунку від одноосібників плaнувaли впровaдити ще в січні (а це одна з умов Євросоюзу для експорту продукції за кордон). Однaк урядовці відпрaвили проект нa доопрaцювaння. Нaвіть якщо в липні і зaпровaдять нові стaндaрти, то відмовa від селянського молокa виглядaє поки мaлоймовірною. В іншому випaдку ціни нa «молочку» одрaзу зростуть приблизно в двa рaзи.

Якщо ж зміни почнуть діяти радикально, то люди будуть змушені або здавати молоко за безцінь, або спродувати худобу, або підвищувати якість молока. Логічним виходом із ситуації є створення кооперативу, як в Антонівці Томашпільського району. До того ж, у 2018 році Уряд обіцяє виплату компенсацій юридичним і фізичним особам, які займаються вирощуванням і розведенням великої рогатої худоби. Компенсуватимуть витрати на будівництво тваринницьких комплексів. Впровадять виплати за утримання корів та розведення молодняка. 

Молочний бізнес на селі. В Антонівці на Вінниччині створюють кооператив за підтримки ЄС. Фото - фото 5

Вінниця.info, фото - Вероніка Малюта