17 трав. 2018 08:59

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

86

0

Молочний експеримент на Вінниччині: ще дві громади отримали молокомати у школи від благодійників

Молочний експеримент на Вінниччині: ще дві громади отримали молокомати у школи від благодійників

 Молочний експеримент на Вінниччині: ще дві громади отримали молокомати у школи від благодійників


Молочний експеримент на Вінниччині: ще дві громади отримали молокомати у школи від благодійників

 Соціальний експеримент з встановленням молокоматів у школах на Вінниччині набуває все більшої популярності. Цього тижня ще 4 школи двох районів отримали унікальні прилади за сприяння Лариси Білозір.

У Фінляндії, Швеції, Чехії, Британії діти обов’язково вживають молоко у школах. Натомість українські діти позбавлені можливості отримувати життєво важливі мікроелементи, які є у звичайному молоці.

У березні перший такий прилад на Вінниччині було встановлено у школі містечка Томашпіль. Тоді учні експериментального класу здали аналізи крові, їх оглянули стоматологи. Все для того, щоб вже за кілька місяців дізнатися, чи поліпшився стан дитячого здоров'я після щоденного вживання молока. Тоді у всіх дітей 5-А показники вмісту кальцію і вітаміну Д3 були нижчі норми.

Нещодавно учнів повторно оглянули лікарі і констатували, що у всіх дітей спостерігається тенденція до покращення результатів.

«Є позитивна динаміка по вітаміну Д3 по кальцію. Звичайно за такий короткий період не має тих у кого були б усі аналізи в нормі, але тенденція до покращення є. Тому, зрозуміло, що потрібно далі продовжувати давати молоко діткам. Виходячи з цього ми вирішили впроваджувати це і в інших об’єднаних громадах. До мене звернулися батьки першачків трьох тульчинських шкіл та вапнярськоі опорної школи, щоб у їх навчальних також встановити молокомати»,- розповідає голова ГО «Життя та розвиток громад», депутат Вінницької обласної ради Лариса Білозір.

14 травня придбані коштом благодійників молокомати були також встановлені у трьох школах Тульчина та одному навчальному закладі Вапнярки. Молокомати придбали у Фінляндії за кошти громадської організації «Життя та розвиток громад». Кожен з пристроїв розрахований на 10 літрів молока, яке не підігрівають, а охолоджують, тим самим зберігаючи у ньому усі корисні властивості.

Загалом благодійники закупили шість молокоматів для громад. Перший був встановлений у Томашполі, інші 4 - у Тульчині та Вапнярці, ще один буде передано громаді Мурованих Курилівців вже найближчим часом. Але за словами Лариси Білозір молокомат це лише інструмент для заохочення дітей пити молоко. Головна мета - показати користь від його вживання.

«Ми переконані, що молокомат це лише інструмент для заохочення дітей. Насправді суть не в молокоматі, а в щоденному вживанні молока дітьми. Не обов'язково купувати такий дороговартісний прилад, що не усім громадам під силу, краще забезпечити дітей молоком», - підкреслює Лариса Білозір.

Всього в одній склянці молока міститься 300 міліграмів кальцію, тобто, третина добової норми і набагато більше, ніж отримують подекуди на день діти. В той же час згідно діючої постанови в Україні регламентовано усього 18 грамів молока в день для дитини. Тому наступне завдання - зміна законодавства.

Самі ж громади та адміністрації шкіл з ентузіазмом зустріли ініціативу благодійників.

«Ми всі стурбовані тим, що у діток низький вміст кальцію та вітамінів. Тому я думаю, що це піде усім на користь. Нині ми бачимо, що діти швидко втомлюються, вони набагато слабші. Тому підтримуємо таку соціальну ініціативу Лариси Білозір»,- відзначила заступник директора третьої школи м. Тульчин Ольга Нестеренко.

Водночас місцеві ради усіх населених пунктів, де встановлені молокомати, вже готують до прийняття програми для безперебійного забезпечення дітей початкових класів молоком в новому навчальному році.

Молочний експеримент на Вінниччині: ще дві громади отримали молокомати у школи від благодійників

Молочний експеримент на Вінниччині: ще дві громади отримали молокомати у школи від благодійників - фото 2

Молочний експеримент на Вінниччині: ще дві громади отримали молокомати у школи від благодійників - фото 3

Молочний експеримент на Вінниччині: ще дві громади отримали молокомати у школи від благодійників - фото 4

Молочний експеримент на Вінниччині: ще дві громади отримали молокомати у школи від благодійників - фото 5

Молочний експеримент на Вінниччині: ще дві громади отримали молокомати у школи від благодійників - фото 6

Молочний експеримент на Вінниччині: ще дві громади отримали молокомати у школи від благодійників - фото 7

Молочний експеримент на Вінниччині: ще дві громади отримали молокомати у школи від благодійників - фото 8

Молочний експеримент на Вінниччині: ще дві громади отримали молокомати у школи від благодійників - фото 9

Молочний експеримент на Вінниччині: ще дві громади отримали молокомати у школи від благодійників - фото 10

Молочний експеримент на Вінниччині: ще дві громади отримали молокомати у школи від благодійників - фото 11

Молочний експеримент на Вінниччині: ще дві громади отримали молокомати у школи від благодійників - фото 12

Молочний експеримент на Вінниччині: ще дві громади отримали молокомати у школи від благодійників - фото 13

Матеріал надано прес-службою Лариси Білозір