3 берез. 2021 18:17

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

367

0

Молода жінка-пасічник з Вінниччини медом пригощає близьких та робить з воску свічки. Фото

Молода жінка-пасічник з Вінниччини медом пригощає близьких та робить з воску свічки. Фото

Заради бджільництва півроку не користується парфумами та перестала дивится серіали


Молода жінка-пасічник з Вінниччини медом пригощає близьких та робить з воску свічки. Фото

Останнім часом мед з Вінниччини користується популярністю не лише в Україні, а й далеко за її межами. Область нарощує експорт цього продукту як до ближнього, так і дальнього зарубіжжя. До прикладу, Олена Марчук з містечка Ситківці, за три роки зібрала тонну меду. І хоч не продає його закордон, пасічниця унікальна у своєму роді. Їй всього 27 років. А історія, чому молода жінка обрала бджільництво – дивовижна. Чим саме, вже дізналася Вінниця.info.

Олена нині виконує обов’язки директора Центру культури та дозвілля Райгородської ТГ. Понад чотири роки тому, коли була на п’ятому місяці вагітності і вирішила зайнятися бджільництвом.

«Мій дідусь, Михайло Леонтійович Бевз, був пасічником з багаторічним стажем. Ще у далекому 1951-му, коли з моєю бабусею вони повернулися на Вінниччину з Миколаївської області, він поставив 5 вуликів. Вони й досі стоять. Звісно, коли я приходила до них в гості, ми з іншими дітьми уважно спостерігали, як дідусь займається бджолами. Бабуся дозволяла лише через вікно. Аби комахи нас не покусали. І єдине, чим ми тоді могли допомогти йому, от це облизати ложку з-під меду, який він викачав. Я у той момент, коли я носила під серцем Назарчика, а це був п’ятий місяць вагітності, біля пасіки помітила на дереві рій. Кажу дідусеві, що хочу йому з ним допомогти. Навіть, вилізла на дерево. А він мені й відповів, що б цим роєм я займалась сама. А до його вуликів діла не мала. Так і почалось розвиватися моє хобі», - пригадує вона.

Молода жінка-пасічник з Вінниччини медом пригощає близьких та робить з воску свічки. Фото

Потроху Олена вчилась доглядати за бджолами. Але близько трьох років тому Михайла Леонтійовича не стало.

«Це був травень місяць. Пригадую, коли відбувалась поховальна процесія, бджоли вилетіли на вулицю та сіли на паркані поряд. Знаєте, коли це побачила, це ніби був знак. Маю продовжувати справу дідуся. І тому, сьогодні я цим займаюся з особливою любов’ю», - каже.

Окрім тих вуликів, які залишилися від дідуся, пасічник Олена докупила нові. Багато вивчала основи бджільництва по книжкам, інтернету, слухала поради професіоналів. Тепер медом власного виробництва не лише пригощає рідних, близьких та друзів, а з воску виготовляє саморобні свічки.

«Коли дідусь давав поради, головною з них була одна. До бджіл не можна підходити не те, що із запахом тютюну чи алкоголю, а й навіть із ароматами парфумів. Тому, у мене є колосальна економія на духах. Від весни до зими ними не користуюся. А ще, я не дивлюся серіалів. Бо спостерігати за бджолиним родинами, це крутіше! Кожна бджолина родина – свій міні-серіал», - посміхається Олена.

Молода жінка-пасічник з Вінниччини медом пригощає близьких та робить з воску свічки. Фото    - фото 2

Яким буде цьогорічний врожай, Олена прогнозувати не береться. Адже все залежить від погоди. Якщо весна пройде без раптових заморозків, зможе бути мед з акації, якого того року зібрати не вдалося. Проте, пасічниця зауважує, що найбільше любить мед із різнотрав’я.

Молода жінка-пасічник з Вінниччини медом пригощає близьких та робить з воску свічки. Фото    - фото 3

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото видання «Трибуна праці».