5 берез. 2019 09:31

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

72

0

Монетизація субсидій на Вінниччині: про що говорять пенсіонери, які першими отримали відшкодування на руки

Монетизація субсидій на Вінниччині: про що говорять пенсіонери, які першими отримали відшкодування на руки

В ощадкасах отримають гроші уже з 12 березня, ті хто має банківські картки


Монетизація субсидій на Вінниччині: про що говорять пенсіонери, які першими отримали відшкодування на руки

В Укрaїні з почaтком березня починaється виплaтa готівкою субсидій для відшкодувaння витрaт нa оплaту житлово-комунaльних послуг. Рішення про це Кaбінет міністрів прийняв нa почaтку лютого. Згідно з порядком виплaт, пенсіонери отримaють субсидію за минулий місяць рaзом з пенсією через бaнк aбо через "Укрпошту". Зa розрaхункaми уряду, пенсіонери склaдaють близько 70% всіх отримувaчів субсидій.

4 березня Людмила Сазонова з села Корделівка Калинівського району на Вінниччині зустрічає листоношу. Не лише, щоб отримати пенсію. Жінці на руки видають майже дві тисячі гривень.

«Ви одна з перших отримали субсидію грошима у нашому районі», - пояснює пенсіонерці листоноша.

Селянка перераховує гроші, міркує, чи вигідніше тепер стане розраховуватися за газ, яким опалює будинок.

«Думаю, краще буде. Як є на руках гроші, ми самі можемо порахувати та заплатити за використаний газ. Треба перший раз уплатити та зрозуміємо, чи є економія. Якщо буде, відкладу різницю та додам гроші до наступного місяця», - каже Сазонова.

А от сусідка пенсіонерки не дуже радіє монетизації субсидії. Жінка переконує – їй доведеться доплачувати. Якщо 300 кубів газу і 130 кіловат світла – обходилось у 2300 з обов’язковою платою, то тепер на 300 гривень доведеться доплачувати. Пенсіонерка підрахувала – за лютий їй доведеться платити 2600.

«Як зекономити, якщо мені цю суму треба заплатити ще й більше. Ще ходити туди, я знаю чи перерахують вони чи не перерахують ці гроші, а число прийшло і мені треба заплатити», - зітхає Ірина Склярук.

А от листоноші – кажуть, з монетизацією їм лише додалось роботи.

«Моя дільниця у понад двісті дворів. Практично у кожному другому оформлено субсидію. Додається робота нам як ми ж не знаємо чи нам платять за це, ніхто ж не знає», - зауважує листоноша Ольги Восконюк.

Впродовж цього місяця субсидію у грошовій формі отримають більше ста тисяч пенсіонерів Вінницької області. І на це уже з держбюджету виділено понад 190 мільйонів.

В ощадкасах отримають гроші уже з 12 березня, ті хто має банківські картки.

Вiнниця.info