12 листоп. 2015 09:55

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Політика
0

49

0

Моргунов vs Щербківська: 10 відповідей на болючі питання

Моргунов vs Щербківська: 10 відповідей на болючі питання

 Моргунов і Щербаківська влаштували «дебати» на шпальтах газети


Моргунов vs Щербківська: 10 відповідей на болючі питання

 15 листопада у другому турі виборів мера Вінниці змагатимуться Сергій Моргунов та Людмила Щербаківська. Обом кандидатам поставили 10 однакових запитань про те, що дійсно хвилює вінничан.

Бренд Вінниця. Три ваших перших кроки на посаді, які зробите для його розвитку?

С. Моргунов. - Мета, яку ми поставили разом з Володимиром Гройсманом, — перетворення Вінниці у справді європейське місто. Вінниця визнана містом, в якому чине найбільше зроблено для комфортного життя мешканців. Усе те, що наша команда робила з 2006 року, ми продовжимо. Стратегія «Вінниця-2020» чітко реалізується з року в рік. Тому маємо довіру і наших міжнародних партнерів. У цьому місяці приїжджає делегація Світового Банку, з якими ми будемо обговорювати реалізацію трьох масштабних проектів — регіональна клініка серцево-судинної патології, реконструкція на водоканалі і ТЕЦ-4. На найближчі роки — три пріоритети. Енергозбереження, яке дозволить людям реально платити менше за комунальні послуги. Розвиток економіки — це і робочі місця, і наповнення міського бюджету. І облаштування територій поруч з місцем проживання людей — дворів, вулиць приватного сектору, мікрорайонів.

Л. Щербаківська. - Першим кроком, який буде зроблений на посаді міського голови, це перегляд існуючої стратегії розвитку Вінниці. Ми маємо враховувати думку всіх вінничан. Чиновники мають бути ближче до людей. Другий крок: це ліквідація всіх поборів у школах, садочках та благодійних допомог у лікарнях. Третій крок: це боротьба з корупцією у Вінницькій міській владі.

Проблема бездомних собак. Як вирішите?

С. Моргунов. - З 2008 року щорічно надаємо підтримку притулку «Планета» (в 2015–150 тис. грн.). Створимо ще один муніципальний притулок із ветлікарнею. Але потрібно законом передбачити, як у Європі, обов’язкову реєстрацію усіх домашніх тварин і штрафи для тих, хто викидає їх на вулицю.

Л. Щербаківська. - Я пропоную взяти на міський баланс притулок для бездомних собак, який організували не байдужі вінничани із Вінницького обласного благодійного фонду захисту тварин «Планета». Все що потрібно владі — це просто системно виділяти кошти та розвивати вже існуючий проект.

Доступне житло у Вінниці. Що буде зроблено у цьому напрямі?

С. Моргунов. - Наша програма «Муніципальне житло» — чи не єдина дієва програма в Україні. 340 сімей вже придбали житло у муніципальних будинках за ціною значно меншою, ніж на первинному ринку тнерухомості. Зараз будуються ще три на 207 квартир. І вже визначено місце під наступні.

Л. Щербаківська. - У Вінниці діє система побудови муніципального житла, але ціни на нього не «муніципальні». По-перше, потрібно прибрати корупційну складову у діючій програмі муніципального житла. А по-друге, кожний забудовник повинен при зведенні будинку віддавати одну квартиру для розподілу за пільговою міською чергою.

Озеленення Вінниці. Які проекти реалізуєте?

С. Моргунов. - Ми реалізуємо з 2013 року концепцію формування зеленого каркасу міста. Лише у цьому році висадили близько 11 тис. саджанців на вулицях міста і у дворах. Щоб дерева прижились, висаджуємо уже підрощені саджанці і захищаємо корені.

Л. Щербаківська. - В центрі міста біля Костьолу будується черговий торговий центр для заможних людей, всі вінничани його бачили, я вважаю, що там має бути зелена зона. Інше питання, це створення середовищ зелених зон у різних куточках міста. Це мають бути зелені куточки так звані «міні-парки» для вінничан.

Велодоріжки. В якому році їх мережа охопить всю територію міста без винятку?

С. Моргунов. - Перші велодоріжки ми облаштували у 2011-му. Зараз їх 18,3 км. До 2020 буде 85 км і вони охоплять усе місто.

Л. Щербаківська. - Розвиток безпечних велосипедних маршрутів для велосипедистів полягає у створенні таких умов, коли б велосипедист міг комфортно та безпечно їздити на велосипеді. Міська влада повинна прислухатись до вказівок асоціації велосипедистів.

Громадський транспорт. Є багато районів міста, в які після 10 вечора неможливо добратися інакше, як власним авто чи таксі. Як виправите це?

С. Моргунов. - Мешканці звернулись, і ми вже продовжили роботу автобусів на восьми маршрутах. У нас найкращий парк громадського транспорту в Україні, але наступного року закупимо ще декілька автобусів.

Л. Щербаківська. - Потрібна постійна модернізація. Наприклад, у Житомирі діють смарт-зупинки, на яких можна підзарядити телефон, є WiFi, у Вінниці поки що такого немає. Після 10 вечора дійсно дуже важко переміщатись по місту без автомобіля, але чергові маршрути громадського транспорту повинні ефективно працювати для вінничан.

Нововключені частини міста (Стрижавка і інші). Коли там буде нормальна міська інфраструктура, зручне транспортне сполучення?

С. Моргунов. - До міста включені території сусідніх сіл, які обмежуються об’їзною дорогою. Це не вільна земля, на 90% вона має власників. Ми уже почали налагоджувати вивіз сміття, влаштування освітлення, якого там ніколи не було, продовжуємо маршрути муніципальних автобусів. Для повної інтеграції потрібно буде декілька років.

Л. Щербаківська. - У Вінниці потрібно переглянути стратегію розвитку, тому що місто стало більшим і потрібно врахувати інтереси та потреби людей, які стали вінничанами. Інтеграція нових мікрорайонів, це важка і кропітка робота. Найбільш гострі питання необхідно вирішити протягом наступних півроку, стратегічні питання розвитку інфраструктури і благоустрою вирішуватимуться.

Комунальники, ЖЕКи, ЖЕО. Вінничани не задоволені їх роботою. Дорого, повільно, неякісно. Як виправите ситуацію?

С. Моргунов. - Ми багато змінили в роботі ЖЕКів з 2006 року. Але скарг все ще багато. Днями зібрав керівників ЖЕКів. Попередив, що запускаю жорстку систему контролю за нарахуваннями. Дуже поважаю роботу їх колективів, але з випадками хамства і безвідповідальності миритись не буду.

Л. Щербаківська. - У Вінниці дуже високі та необґрунтовані тарифи на житлово-комунальні послуги. Люди платять гроші за послуги, які їм не надаються, сам процес формування тарифів не прозорий. Потрібно ліквідувати ЖЕО як корупційний механізм обдирання людей. ЖЕКів має стати менше і вони мають обслуговувати будинки за контрактом.

Яка зараз головна проблема Вінниці, на ваш погляд? Що зробите для її вирішення?

С. Моргунов. - Застаріла інфраструктура, як і всюди. І істотне зростання тарифів. Працюватимемо в двох напрямках — призначення субсидій (Вінниця сьогодні перша в країні — 47 тисяч вінничан їх вже отримують) і енергозбереження (заміна мереж та утеплення будинків).

Л. Щербаківська. - Зараз головна проблема Вінниці, це важкий фінансовий стан вінничан, і міська влада наразі всі зусилля повинна направити на те, щоб вінничани змогли пережити діючу кризу в країні. Ми повинні усвідомити, що Вінниця, це не лише дороги та мости, Вінниця — це вінничани.

Чим плануєте запам'ятатися вінничанам?

Моргунов. - Своєю роботою.

Л. Щербаківська. - Ліквідую побори в школах та дитячих садочка, благодійні допомоги в лікарнях. Ліквідую корупційні схеми у Вінницькій міській раді.

RIA