14 берез. 2018 10:44

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

111

0

МОЗ скасував низку форм паперової документації. Медики відходять від бюрократії

МОЗ скасував низку форм паперової документації. Медики відходять від бюрократії

 МОЗ скасував низку форм паперової документації. Медики відходять від бюрократії


МОЗ скасував низку форм паперової документації. Медики відходять від бюрократії

 13 березня набрав чинності Наказ МОЗ України, яким скасовується низка форм первинної облікової документації. Відтепер медичні працівники не зобов’язані заповнювати, опрацьовувати та зберігати облікові форми, які вже давно втратили свою актуальність, але роками продовжували залишатися рудиментом радянської паперовоорієнтованої системи охорони здоров'я.

Про це йдеться в повідомленні Міністерства охорони здоров’я України.

«Так, Наказом Міністерства скасовані останні талони та звітність по диспансерному нагляду. Водночас, МОЗ починає перехід на цивілізовану модель викликів лікарів додому та використання класифікації ICPC-2 у щоденній практиці лікарів. Ну і не менш важливо, що МОЗ визнає студентів звичайними людьми, а медична карта дитини для вступу в школу та дитячий садок є відтепер непотрібною.

МОЗ в процесі реформування галузі змінює принципи збирання даних для управлінських потреб. Тому першочерговим завданням є істотне скорочення кількості облікових форм із одночасним зменшенням кількості полів у них. Прийняття Наказу № 157 - перший крок на цьому шляху», - зазначено в повідомленні.

Так, згідно з наказом, чинність втрачають форми:

№ 025-2/о «Талон для реєстрації заключних (уточнених) діагнозів»

№ 030/о «Контрольна карта диспансерного нагляду»,

№ 025-3/о «Медична карта студента № __»

№ 025-4/о «Талон на прийом до лікаря»

№ 025-6/о «Талон амбулаторного пацієнта»

№ 026/о «Медична карта дитини (для дошкільного та загальноосвітнього навчальних закладів)»

№ 031/о «Книга запису викликів лікарів додому»

Це ті облікові форми, які використовувалися насамперед при наданні первинної медичної допомоги. Як свідчить практика, для обліку лише одного візиту пацієнта в медичному закладі необхідно було зробити записи в 5-10 різних паперових документах, інформація в яких дуже часто дублюється, поставити значну кількість різних підписів та печаток. Так звичайний талон амбулаторного пацієнта (025-6/о) має майже 40 полів для заповнення.

Для подальшої обробки дані з паперових талонів виписувались або переносились в комп'ютер, а медичний персонал повинен був вручну перераховувати значну кількість талонів за різними показниками. Щоб уявити масштаби проблеми, варто врахувати, що кількість візитів пацієнтів до амбулаторних закладів в Україні сягає сотні мільйонів щорічно.

Облік пацієнтів на первинній ланці має бути адекватним та ефективним. Тому замість паперових талонів наказом впроваджується оновлена форма 074/о «Журнал реєстрації амбулаторних пацієнтів». Ця форма буде стандартом обліку візитів пацієнтів в медичних інформаційних системах і буде формуватись автоматично із записів амбулаторної карти.

На перехідному етапі заклади первинної медичної допомоги, які наразі не комп’ютеризовані, повинні будуть вести таку відомість в паперовій формі, однак, що дуже важливо, кількість інформації для її заповнення в рази менша за існуючі форми. Також наказ суттєво спрощує і форму узагальнення обліку візитів № 039/о «Відомість обліку відвідувань пацієнтів».

Із набранням чинності наказу, значно зменшується паперове навантаження на лікарів. Це своєю чергою сприятиме побудові пацієнтоорієнтованої системи охорони здоров’я. Викорінюючи радянську спадщину та створюючи адекватні умови для роботи медичного персоналу, уже з цього року на первинній ланці впроваджуються кардинальні та якісні зміни. Оновлена первинна ланка зможе вирішувати більшість проблем пацієнтів, адже згідно з даними ВООЗ близько 80% звернень пацієнтів можна вирішити саме на прийомі у сімейного лікаря.

Замість заповнення давно нікому непотрібних форм та звітів, лікарі нарешті матимуть змогу приділити час пацієнтам та навчанню.

Вiнниця.info