17 лют. 2021 11:03

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

53

0

МОЗ запустило портал з питань вакцинації від коронавірусу в Україні

МОЗ запустило портал з питань вакцинації від коронавірусу в Україні

Інформація про етапи та цільові групи вакцинації, які вакцини будуть використовуватися та як відбуватиметься сам процес вакцинації


МОЗ запустило портал з питань вакцинації від коронавірусу в Україні

В Україні запустили інформаційний портал з питань вакцинації від COVID-19 – vaccination.covid19.gov.ua. Тут можна дізнатися про етапи та цільові групи вакцинації, які вакцини будуть використовуватися та як відбуватиметься сам процес вакцинації в Україні.

Про це йдеться на сайті Міністерства охорони здоров’я України.

«Це перша версія порталу з базовою інформацією для громадян, зокрема з налаштуваннями для людей з порушеннями зору. До кінця лютого функціонал порталу буде розширений додатковими розділами та мобільною версією. Після оновлення сайт буде розділений на дві частини. Одна міститиме інформацію для широкої аудиторії, а друга – спеціалізовану інформацію для медичних працівників», – повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Вебсайт міститиме інформаційні панелі зі статистичними даними про перебіг вакцинальної кампанії в Україні.

Усі дані на сайті будуть оновлюватися у режимі, наближеному до реального часу. Інформаційну підтримку для порталу надають Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) і Всесвітня організація охорони здоров'я.

На сайті можна дізнатися все, про вакцинацію від коронавірусу в Україі:

  • Про саме захворювання – COVID-19 та про вірус
  • Про етапи вакцинації
  • Як буде організовано вакцинацію
  • Хто матиме пріоритет у безоплатній вакцинації
  • На які вакцини очікує Україна
  • Як Україна отримає вакцину
  • Як зберігатимуться вакцини
  • Про підготовку кваліфікованого персоналу

Нагадаємо, в Україні вже працює інформаційний сайт – covid19.gov.ua та національний контакт-центр МОЗ з питань COVID-19. Номер гарячої лінії: 0 800 60 20 19.

Довідка.

COVAX – це глобальна ініціатива, яка має на меті пришвидшити розробку та виробництво вакцин від COVID-19 і забезпечити їхню доставку до країн із низьким та середнім доходом. Роботу COVAX координують Глобальний альянс з вакцин та імунізації, ВООЗ та Коаліція з питань інновацій для готовності до епідемій, а ЮНІСЕФ взаємодіє з виробниками та партнерами щодо закупівель вакцин COVID-19, а також щодо їхнього перевезення, логістики та зберігання. COVAX доставляє у країни тільки ті вакцини, які ВООЗ включила в реєстр засобів для використання в надзвичайних ситуаціях.

Також, за інформацією МОЗ, в Україні уже розпочалися практичні навчання серед мобільних медичних бригад, які проводитимуть вакцинацію від COVID-19.

До кінця тижня практичні навчання пройдуть мінімум по 2 мобільні бригаді з кожної області.

Одна мобільна бригада з області вивчить спосіб використання, введення й особливості роботи з вакциною Pfizer/BioNTech, інша – з AstraZeneca. Це дозволить оперативно запустити процес імунізації від COVID-19 по всій Україні, щойно доставлять вакцину.

Під час навчання медичні працівники отримають всю актуальну інформацію, яка необхідна для проведення вакцинації:

  • рекомендації щодо консультування до і після вакцинації,
  • як вводити вакцину – правильна техніка та місце (для кожного виробника окремо),
  • як розраховувати потреби у вакцині та ін’єкційних матеріалах,
  • як безпечно утилізувати використані ін’єкційні матеріали,
  • надання екстреної невідкладної допомоги у разі необхідності.

Мобільна бригада складатиметься з лікаря, двох медичних сестер, реєстратора та водія. Також навчання проходять медики, які увійшли до резервного складу мобільної бригади. Відповідно до дорожньої карти на всіх етапах вакцинальної кампанії проти COVID-19 в Україні буде створено близько 600 мобільних бригад.

Читайте також: «Перша хвиля» вакцинації від COVID-19: На Вінниччину вакцину доставлятимуть щотижня, щеплення проводитимуть мобільні бригади.

Раніше ми також писали, що українці зможуть записатися в чергу на вакцинацію проти COVID-19 через «Дію».

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info