25 берез. 2020 09:52

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Здоров‎’‎я
0

51

0

Можуть захищати, а можуть заражати: лікар розповів правила використання нефабричних масок

Можуть захищати, а можуть заражати: лікар розповів правила використання нефабричних масок

Головний лікар Вінницької дитячої обласної лікарні дав рекомендації щодо носіння масок


Можуть захищати, а можуть заражати: лікар розповів правила використання нефабричних масок

Головний лікар Вінницької дитячої обласної лікарні Василь Паненко рекомендує громадянам дотримуватись правил гігієни при використанні захисних масок, які виготовляються в нефабричних умовах. У своєму відеозверненні лікар зазначає, що вірус може триматись на поверхнях 3-5 діб, тому саморобні захисні маски після пошиття варто потримати «на карантині».

«Всі розуміють, що захисних масок фабричного виготовлення не вистачає, багато людей залучились до пошиття масок в домашніх умовах або в нефабричних умовах. Сьогодні ми ще не можемо розуміти, чи є здоровими, чи інфікованими. Частина людей, які сьогодні вже можуть бути інфіковані вірусом, але в яких немає проявів цієї хвороби, можуть займатись пошиттям масок, відповідно, вірус попадає на ці маски. Передача цих масок великій групі людей, може сприяти розповсюдженню інфекції. Тобто, захисні маски можуть бути джерелом розповсюдження інфекції.

Проблеми уникнути просто. Доцільно, щоб люди, які виготовляють маски в нефабричних умовах, упаковували їх в поліетиленові пакети. Люди, які отримують ці маски мають обробити поліетиленові упаковки дезінфікуючими розчинами і відкласти їх в карантин на три доби. Відомо, що коронавірус на поверхнях зберігається до 72 годин. Правда є дослідження, що на окремих поверхнях він може зберігатись і до 5 діб.

Тому було б доцільно зберігати оброблені маски в карантині 3-5 діб, потім їх безпечно використовувати», - повідомив головний лікар.


Вчора Василь Паненко розповідав про ажіотаж на обстеження експрес-тестами на виявлення коронавірусної інфекції, та кому, в першу чергу, тести необхідні.

Вінниця.info