3 верес. 2018 15:28

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

254

0

Мрія, яка стала реальністю: в селі Михайлівка на Вінниччині відкрили нову школу. Фото

Мрія, яка стала реальністю: в селі Михайлівка на Вінниччині відкрили нову школу. Фото

Мрія, яка стала реальністю: в селі Михайлівка на Вінниччині відкрили школу, на яку чекали 27 років. Фото


Мрія, яка стала реальністю: в селі Михайлівка на Вінниччині відкрили нову школу. Фото

 У селі Михайлівка Гайсинського району 3 вересня відчинила двері нова школа. Довгобуд, який ще нещодавно стояв пусткою тепер наповнився дитячим галасом. Радість дітей, колективу та мешканців громади важко передати, адже на нову школу чекали більше 27 років.

Історія будівництва нового приміщення школи в с. Михайлівка Гайсинського району тягнеться більше 27 років, але схоже нині вона матиме щасливе закінчення. У те, що школа 1 вересня відкриє свої двері для учнів мало хто вірив. Але попри скептицизм, останні роки робота почала кипіти, спочатку хоч і не надто помітна для загалу – у владних кабінетах, а вже потім – на будівництві.

Цьому передували довгі роки невизначеності. Будівництво нової середньої школи в с. Михайлівка на 144 учня було розпочато у вересні 1990 року. Фінансував роботи тоді місцевий колгосп. І за період до 1996 року на об’єкті було побудовано стіни та облаштовано дах. 

Але криза 1996 року в країні торкнулась усіх галузей економіки. Тотальне безгрошів'я спровокувало зупинку будівництва на довгих 20 років. Як пригадує нинішній директор михайлівської школи Анатолій Балахтар, селяни та колектив навчального закладу протягом цього періоду лише могли  підтримувати об’єкт, щоб той зовсім не занепав: відкидали сніг та вирубували чагарники та дерева, які невпинно відвойовували територію майбутньої школи.

Лише у 2006 році знову з’явилась надія на закінчення будівництва. Тодішній президент України Віктор Ющенко, під час свого перебування з робочим візитом у Гайсині, дав доручення добудувати об’єкт. У селян знову зажевріла надія. Через рік розпочались роботи по виготовленню нової проектної документації та технічного заключення про стан будівлі. Були встановлені металопластикові вікна та проведені внутрішні штукатурні роботи.

Нова економічна криза за прем’єрства Юлії Тимошенко, знову сплутала усі карти. Будівництво знову було заморожено.

Перші вагомі зміни у зведенні школи відбулись у 2014-15 роках. Головним чинником, який вплинув на зрушення питання з «мертвої» точки - розуміння місцевої та районної влади важливості цього об’єкта для соціальної сфери громади. Але як підкреслює Анатолій Балахтар, головним рушієм змін був народний депутат України Микола Кучер, який допоміг відновити роботи за рахунок коштів субвенції з державного бюджету.

«Тепер, за підтримки Миколи Івановича, та сприяння нашого районного керівництва, ми уже на фінішній прямій. Адже спільно із співфінансуванням з місцевого бюджету вдалось залучити і значну суму із державного бюджету»,- відзначив Анатолій Балахтар. Завдяки залученим коштам у останні роки в добудову школи вклали 12,7 млн гривень, з яких 10% - кошти місцевих бюджетів.

Мрія, яка стала реальністю: в селі Михайлівка на Вінниччині відкрили нову школу. Фото 

Сьогодні нова сучасна будівля Михайлівської школи гостинно відкрила двері для всіх учнів та батьків.

Тепер 150 дітей будуть навчатись у сучасній модернізованій школі в комфортних умовах, а не в старій, якій вже більше 100 років. Зараз навчальні класи укомплектовані меблями і готові прийняти перших учнів. Сучасний спортзал зі штучним покриттям (до речі, єдиний такий на Гайсинщині), тренажерний зал та просторі коридори нарешті наповнились дитячим галасом і тут почнуться перші уроки.

«Нині, отримавши такі умови організації освітнього процесу, можна говорити про істотні якісні зміни. Облаштовані класи, спортивна зала та бажання дітей та вчителів – усе це в комплексі дозволить сьогодні вивести навчання на якісно новий рівень», - підкреслив Анатолій Балахтар.

Свої вітання по відеомосту михайлівчанам під час урочистостей передав також Президент України Петро Порошенко. Окрім Михайлівської школи, у Вінницькій області цього року було відкрито ще дві школи-довгобуди: Сосонська школа у Вінницькому районі, Зведенівська – у Шаргородському районі. Їх відновлення та добудову було профінансовано за рахунок Державного фонду розвитку та реконструкції. Загалом по всій Україні таких шкіл-довгобудів було 12.

Варто відмітити, що за час депутатства Миколи КУЧЕРА на розвиток, ремонт та відновлення навчальних закладів 17 виборчого округу з центром в м. Ладижин, до якого входять Бершадський, Гайсинський, Тростянецький, Теплицький район, з державного бюджету було залучено майже 31 млн грн.

Мрія, яка стала реальністю: в селі Михайлівка на Вінниччині відкрили нову школу. Фото - фото 2

Мрія, яка стала реальністю: в селі Михайлівка на Вінниччині відкрили нову школу. Фото - фото 3

Мрія, яка стала реальністю: в селі Михайлівка на Вінниччині відкрили нову школу. Фото - фото 4

Мрія, яка стала реальністю: в селі Михайлівка на Вінниччині відкрили нову школу. Фото - фото 5

Мрія, яка стала реальністю: в селі Михайлівка на Вінниччині відкрили нову школу. Фото - фото 6

Мрія, яка стала реальністю: в селі Михайлівка на Вінниччині відкрили нову школу. Фото - фото 7

Мрія, яка стала реальністю: в селі Михайлівка на Вінниччині відкрили нову школу. Фото - фото 8

Мрія, яка стала реальністю: в селі Михайлівка на Вінниччині відкрили нову школу. Фото - фото 9

Мрія, яка стала реальністю: в селі Михайлівка на Вінниччині відкрили нову школу. Фото - фото 10

Мрія, яка стала реальністю: в селі Михайлівка на Вінниччині відкрили нову школу. Фото - фото 11