1 квіт. 2020 11:54

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

70

0

Музейна читальня: для вінничан створюють відеоогляди на видання по історії

Музейна читальня: для вінничан створюють відеоогляди на видання по історії

Онлайн читальня буде оновлюватися у подальшому


Музейна читальня: для вінничан створюють відеоогляди на видання по історії

Центр історії Вінниці створює відеоогляди на видання та надає посилання, де можна безкоштовнао завантажити та прочитати в повному обсязі. Онлайн читальня буде оновлюватися у подальшому на офіційній сторінці Центру історії Вінниці у Фейсбук.

Про це йдеться на сайті Вінницької міської ради.

Один з методів з користю провести час на карантині – читати книги. Центр історії Вінниці для вінничан створює відеоогляди на видання по історії, якщо людей зацікавить певна книга, перейшовши за лінком (який вказаний у пості), можна її прочитати.

«У час, коли фактично весь світ на карантині, провідні наукові інституції та видавництва безкоштовно діляться власними напрацюваннями в електронному форматі. Ми із задоволенням долучаємось до такої ініціативи та презентуємо для вінничан відеоогляди видань Центру історії Вінниці. Тож безкоштовно завантажуйте і читайте із задоволенням! Це чудова нагода ближче познайомитись з історією», – каже директор Центру історії Вінниці Олександр Федоришен.

Першою книгою, яка потрапила до музейної читальні, стала«Ординація Вінниці 1790»Огляд на неї зробив Олександр Федоришен. «Це книга, яка побачила світ навесні минулого року у рамках святкування Дня Європи. Це доволі цікавий юридичний документ – своєрідна міська конституція нашого міста кінця XIIX століття, яка яскраво свідчить про те, що вінничани кров від крові і плоть від плоті були єдиною частиною тодішнього муніципального європейського організму, вміли боротися за власні права», – зазначив у відеоогляді Олександр Федоришен.

Також у читальні є огляд на книгу «Вперше у Вінниці» . Проект з такою назвою був започаткований восени 2019 року у рамках відзначення Дня міста. «Тоді масштабна виставка розміщувалась на центральній вулиці міста та розповідала про різноманітні вінницькі рекорди, історії успіху і фактично охоплювала усі епохи історії нашого міста та різні сфери життя містян. Дана книга – це путівник до виставки, але доповнений та розширений, містить усі виставкові матеріали і доповнений короткими цікавинками, які теж не можна було оминути увагою, вивчаючи тему вінницьких винаходів, відкриттів та успіхів», – розповідає представниця Центру Олеся Коваль у відеоогляді.

В рамках медіа-проекту можна ознайомитись й з книгою«Вапнярська операція Армії УНР». Як каже представник Центру Сергій Гула, видання присвячене подіям української революції 1917-1921 років. Мова йде про одну з найуспішніших битв українського війська доби перших визвольних змагань – битву за залізничну станцію «Вапнярку» або за вапнярський залізничний вузол, який був стратегічним пунктом.

До речі, Центр подбав і про заняття для дітей. На їхній Facebook-сторінці є скани розмальовки «Наше військо». Серед персонажів – січові стрільці, запорожці, моряки та інші. Тож, розмальовуючи ці зображення, діти разом з батьками можуть провести час у творчій справі.

Також 2 квітня, о 18-й годині, відбудеться відкрита онлайн-лекція «Історія епідемій у Вінниці». Її можна буде переглянути на Фейсбук-сторінці Центру історії Вінниці.

«Немає нічого нового під сонцем» і теперішня ситуація для вінничан у давнину не була винятковою, адже епідемії переслідували городян чи кожне десятиліття.

  • Які дива відбувались у Вінницькому капуцинському монастиреві під час епідемії 250 років тому?
  • Чому у 1797 році карантин у Вінниці тривав …цілий рік (!) та наскільки суворим був режим його дотримання у місті?
  • Хто з відомих вінничан боровся з епідеміями та був відзначений нагородами?
  • Яка епідемія на Поділлі у 1919 році фактично зруйнувала мрію українців на власну державу, знищивши дві регулярні армії?

Усі таємниці буде розкрито! Чекайте на live-трансляцію на сторінці Центру історії Вінниці», – йдеться в анонсі.

Вінниця.info