19 січ. 2021 17:14

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Економіка
0

162

0

Минулоріч понад 22 тисячі вінничан задекларували прибутків на понад 2 мільярди гривень

Минулоріч понад 22 тисячі вінничан задекларували прибутків на понад 2 мільярди гривень

Найактивніше декларували майно громадяни, які отримали його в спадок чи подарунок.


Минулоріч понад 22 тисячі вінничан задекларували прибутків на понад 2 мільярди гривень

Впродовж 2020 року більше 22 тисяч жителів Вінниччини задекларували прибутки на суму понад 2 мільярди гривень, отримані в 2019 році. Найактивніше декларували майно громадяни, які отримали його в спадок чи подарунок.

Про це 19 січня під час брифінгу розповів начальник ГУ ДПС у Вінницькій області Микола Суржиков.

«Розмір задекларованих ними доходів перевищив 2 млрд 129,1 млн грн. При цьому, до сплати за результатами декларування нараховано 48 млн 777,9 тис. грн податку на доходи фізичних осіб та 8 млн 736,6 тис. грн військового збору. Проти минулорічного ці суми зросли більш ніж на 7 млн грн та 2 млн грн відповідно», – каже посадовець.

Як каже очільник податкової, найактивнішими декларантами були громадяни, які отримали майно у спадщину чи в подарунок – 1823 особи. Загальна сума задекларованого ними прибутку склала 216 млн 157,7 тис. грн. Ще 1264 мешканця Вінниччини задекларували понад 167 млн 187,1 тис. грн від продажу (обміну) рухомого або нерухомого майна. Дохід від здачі в найм нерухомого майна в розмірі 30 млн 681,6 тис. грн задекларували 465 жителів області. Про доходи у сумі 100 млн 583,6 тис. грн, отримані за кордоном, повідомили 214 вінничан. Ще 182 мешканця регіону задекларували 44 млн 847 тис. грн інвестиційного прибутку.

Минулоріч понад 22 тисячі вінничан задекларували прибутків на понад 2 мільярди гривень

Також своїм правом на податкову знижку скористалось майже 8 тисяч вінничан. Після перерахунку для них сума податку до повернення з бюджету склала 18 млн 092,8 тис. грн.

В податковій службі також нагадають, що цьогорічне декларування громадянами доходів, одержаних впродовж 2020 року, вже розпочалось і триватиме до 1 травня 2021 року.

Важливий момент, на який звертають увагу в податковій службі: доходи від репетиторства та здачі в оренду житла теж треба декларувати.

Якщо впродовж 2020 року вчителі та викладачі надавали репетиторські послуги учням, студентам або дошкільнятам, але не зареєстровані як підприємці, то вони зобов’язані задекларувати свої доходи. Репетиторськими послугами на сьогодні вважаються: виконання контрольних, курсових, дипломних робіт, підготовка дітей до школи, ЗНО, вступу до навчальних закладів, навчання з будь-яких предметів тощо. В податковій зазначають: громадяни, які впродовж минулого року отримували такі неоподатковані доходи, обов’язково мають подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи. Та сплатити до бюджету нарахований податок на доходи фізичних осіб зі ставкою 18% та військовий збір в розмірі 1,5%.

Декларацію подати можна кількома способами: особисто, уповноваженою особою, надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення або відправити до податкової в електронній формі за наявності електронного підпису.

Декларування також обов’язкове для громадян, які продають авто або здають житло в оренду.

В разі продажу протягом звітного періоду двох чи більше об’єктів рухомого майна (легковика, мотоцикла чи мопеда) дохід, отриманий громадянином, підлягає оподаткуванню. Якщо громадянин продав лише один з таких об’єктів, то прибуток від такої операції не оподатковується.

Що стосується оподаткування доходів від здачі в оренду нерухомості, то в службі зауважують: якщо орендарем нерухомості стає підприємство, установа чи організація, то відповідальним за сплату податків стає саме орендар. Якщо ж орендарем є фізична особа, яка не є суб’єктом господарювання, то податковий «тягар» «лягає на плечі» саме орендодавця. Такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету в строки, встановлені для квартального звітного періоду – протягом 40 календарних днів після останнього дня такого періоду. Сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом податкового року податку відображають в річній податковій декларації про майновий стан і доходи.

Також необхідно декларувати прощений банком борг. В податковій зазначають, що до загального доходу включається також основна сума боргу чи кредиту, прощеного кредитором (банком) за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі, якщо його сума перевищує 25% мінімальної заробітної плати (в розрахунку на рік) встановленої на 1 січня податкового року.

Якщо кредитор анулював борг та повідомив про це боржника, то з метою оподаткування податком на доходи фізичних осіб сума такого анульованого боргу вважається додатковим благом.

Задекларувати свої доходи можна не пізніше 30 квітня 2021 року.

Минулоріч понад 22 тисячі вінничан задекларували прибутків на понад 2 мільярди гривень - фото 2

Нагадаємо, раніше в податковій повідомляли, кому спишуть борги та які для цього визначили суми та механізми.

Упродовж 2020 року платники податків Вінниччини сплатили до місцевих бюджетів 9 млрд 570 млн 842,5 тис. грн податкових платежів. Податкові надходження в місцеві бюджети громад Вінниччини зросли навіть у період коронакризи.

На початку січня стало відомо, що новим начальником податкової служби Вінниччини став Микола Суржиков.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info