18 квіт. 2019 16:31

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

115

0

На чому, крім пального, заощаджують вінничани, які пересідають на електромобілі та про що просять міністрів. Фото і відео

На чому, крім пального, заощаджують вінничани, які пересідають на електромобілі та про що просять міністрів. Фото і відео

Розлоге інтерв’ю з представником розвитку електротранспорту у Вінниці


На чому, крім пального, заощаджують вінничани, які пересідають на електромобілі та про що просять міністрів. Фото і відео

Майбутнє в Україні вже настало. Це стверджує Ірина Селезньова, засновниця та директор першого салону електромобілів у Вінниці, власниця мережі зарядних станцій, організатор спільноти електромобілістів нашого міста. Окрім того, вона є членом робочої групи по розвитку електротранспорту при міністерстві інфраструктури України.

«Порівняно з Європою, де я була, в Україні все мегакруто у розвитку електротранспорту. Ми у десятці країн світу. І чи 5-иі, чи 6-ті у Європі. Ми на рівні Німеччини. Так, нам ще рости і рости до Норвегії, яка передова у світі. Та можу похвалитися. Саме Вінниця є однією з перших у цьому всеукраїнському рейтингу», - заявляє Ірина на зустрічі з кореспондентом Вінниця.info. У розмові називає себе ортодоксальним електромобілістом.

Спілкуємось в кабінеті-офісі. На стіні велетенська мапа України з розміткою електрозарядок по всіх регіонах. На столі копії електромобілів у мініатюрі. А у кутку роздрукована фотографія Ілона Маска у повний зріст.

«Коли у Вінниці було лише три електромобіля, а це був 2015 рік (тоді по всій Україні було стільки станцій, як нині у Вінницькій області – ред.), ми зрозуміли, якщо ми хочемо зробити зручність для себе, то маємо зробити це власними силами, самі, ні на кого не розраховуючи. Якщо ми хочемо, щоб нас було більше, ми маємо показати приклад. Інакше нічого не буде розвиватися. Скинулися між собою, та й поставили першу зарядку для електромобілів. Домовилися з власником автомийки. І все красиво запрацювало. Спочатку, це було лише по місту, для зручності. Потім перейшли на область. На сьогодні, лише ми встановили понад 20 таких зарядок. Тепер це робимо у сусідніх Житомирській та Хмельницькій областях. Згодом, з`явились і фірми, які встановлюють потужні зарядки вздовж трас. Тому, на сьогоднішній день, у нашому регіоні, станції стоять кожні 30-40 кілометрів. І така картина будь-якому напрямку по Україні», - підраховує вона.

На чому, крім пального, заощаджують вінничани, які пересідають на електромобілі та про що просять міністрів. Фото і відео

У Вінницькій області вже офіційно зареєстровано близько 500 електрокарів.

«Статистика трішечки викривлена. Чому? Машину завезли до України та оформили на фізичну особу з метою перепродажу. Її поставили на продаж. Хтось її придбав. А ця особа поїздила, й вирішила собі купити крутішу тачку і ще комусь перепродала. От і виходить, що три власники однієї машини. Тому, я можу точно сказати, що на Вінниччині трохи більше 350 електрокарів», - пояснює.

Купувати електромобілі з кожним роком стає все вигідніше, стверджує Селезньова. Тому користувачів таким видом транспорту більшає з кожним днем.

«На сьогоднішній день якісний, не зроблений з трьох, не перероблений з праворульного, електромобіль можна придбати від 9 тисяч доларів. З батареєю, що має високу залишкову ємність. У гарному стані, з пробігом. Крім того, на батареї також ціни впали. І вони слугують не менше 10 років. Звісно, якщо нею правильно користуватися та заряджати», - додає Ірина.

За підрахунками власників електрокарів, менш ніж на рік вони економлять на бензині до 50 тисяч гривень.

«У машини, яка їздить на бензині, кожні 15 тисяч кілометрів необхідно замінювати масла, фільтри, свічки, ремені, проходити техобслуговування та чимало витрачатися на інші розхідні матеріали. Якщо купується неновий автомобіль, багато несподіванок може бути від двигуна внутрішнього спалювання, коробки передач. А ціна на паливо всім відома. Навіть, якщо це газ. Купуючи електромобіль, ми це все викреслюємо. Дома зарядка середньостатистично обходиться у 20-30 гривень на 150 кілометрів пробігу. Наш клієнт, який вісім місяців тому придбав електромашину, підрахував вигоду за цей проміжок часу. Порівняв з витратами на Toyota RAV4. І рахував чисто пальне. То зекономив 50 тисяч гривень. Тому купив для своєї родини відпочинок у Туреччині. А потім, ще й вирішив підрахувати вигоду, якби ще були задіяні і інші витрати на технічне обслуговування. То родина може собі на цю різницю поїхати до Еміратів», - підраховує Ірина.

На чому, крім пального, заощаджують вінничани, які пересідають на електромобілі та про що просять міністрів. Фото і відео   - фото 2

В Україні купуючи бензин, частина від суми йде на ремонт та обслуговування автодоріг. Власники електрокарів наразі на це не витрачаються.

«Ми готові платити за експлуатацію автошляхів. Ми взагалі за те, щоб ввести ціну на її використання. От дивіться, бензин нам продає не держава, а приватний бізнес. Ці гроші заходять їм на рахунки. А як їх звідти вилучити та дізнатися, скільки дійсно було передано саме на дороги? Прозорість втрачена. Тому ми за податок на дороги. Наприклад: ти власник машини, у тебе об’єм двигуна 1,5, плати 1500 гривень за рік. Об’єм 5,6 – плати 5600 гривень. Тоді ми чітко знаємо, куди пішли податки. Вони прийшли в державу. І далі по своєму призначенню. Особисто я за платні дороги. Я їздила Європою. Я знаю, що це таке. Це неважко, це недорого. Але їдеш, і одним пальцем крутиш кермом. Там дороги такі чисті, що коли падає дощ, а ти їдеш за фурою, машину помив. Бо з-під коліс вантажівки відбивається чиста вода», - продовжує Ірина.

Поміж із тим, що в Україні розвиток електротранспорту на високому рівні, є чимало проблем. Про них Ірина Селезньова нещодавно говорила на робочій зустрічі з Міністром інфраструктури.

«Говорили про відміну ПДВ на ввезення електромобілів в Україну, яка буде діяти до 2022 року. Зараз дуже гостро стоїть питання по наданню доступу до електромереж. Ми просимо зробити нам якісь пільги. Звісно, сплачувати за живлення будемо. Ми розуміємо, що за електроенергію треба платити. Все має свою вартість та ціну. Але є інший нюанс. Для того, аби станцію приєднатися та отримати потужність, за кожен кіловат треба сплатити. Ми за те, щоб вилучити момент надання платних кіловатів при підключенні до мережі, які коштують від 4 до 8 тисяч гривень за один кіловат. А для того, щоб підключити середньої потужності найзвичайнісіньку зарядну станцію, треба 22 кіловата. Бо виходить, що ми придбали обладнання, кабель, замовили проектну документацію, зробили все згідно чинного законодавства. І ще за щось маємо платити. Тому і просимо можливість приєднатися до цих потужностей, які навіть не використовуються. До прикладу - нічний тариф. Звідки він взявся? Тому, що потужності на повну не використовуються. І ними можна скористатися та заплатити по тарифу, аніж не мати нічого», - пропонує Селезньова.


За новими стандартами, нові облаштовані парковки мають виділити 5% місць саме для електротранспорту.

«Тому, що там еклектрокари не просто мають стояти, а заряджатися. І відповідно, мати доступ до своєї зарядної станції. Цей принцип працює у всіх цивілізованих країнах світу. Якщо це буде на законодавчому рівні, із штрафами, евакуацією, ми зможемо привчити інших водіїв з бензиновими двигунами не паркуватися на місця, які виділені для нашого контингенту. От до прикладу, біля одного з торгово-розважальних закладів, де ми організували парковку з підзарядкою, розмістили розмітку, знаки, стають не зовсім доброзичливі автомобілісти. На прохання переїхати у інше місце, відповідь проста: «Нікуди не переїду, мені тут зручно. Ви мені нічого не зробите!». Тому слід запроваджувати штрафи за подібні дії. Перший штраф менший, другий більший», - ініціює.

На чому, крім пального, заощаджують вінничани, які пересідають на електромобілі та про що просять міністрів. Фото і відео   - фото 3

Є у вінницьких електроавтомобілістів і непорозуміння з місцевою владою.

«Приблизно рік висить зарядна станція на міськраді, її лише треба увімкнути. До цього вона проробила півтора роки. А потім її вимкнули. На всі наші звернення, щоб роботу відновили, адекватних, як ми вважаємо, пояснень… немає. Нам відповідають, що для цього необхідно створити стратегію і концепцію. А ми ж це вже зробили та готові надати. Безкоштовно! І готові самі платити за використану на підзарядку наших машин електроенергію. Тому ми обговорили у Міністерстві зокрема і це питання. Бо ми не просимо за нас платити, ми просимо лише посприяти. Скільки, до прикладу, є муніципальної території, парковок, де поруч трансформаторна будка! Чому б там не облаштувати паркомісце з підзарядкою для електромобілів? Ми самі прокладемо так кабель, самі зробимо проектну документацію», - обурюється.

Попри те, що спілка автомобілістів наштовхується на деякі негаразди, вони готові сприяти й надалі розвитку свого руху.

«І це не лише тому, що ми можемо економити. Давайте згадаємо про екологію. Відтоді, коли у нас з’явилися електромобілі, на 0,2 % зменшився викид СО2 у повітря. Тому, я за норвежську модель, де запропоновано у містах пересуватися лише на електротранспорті.Там 60% транспорту - електромобілі», - підкреслила Ірина Селезньова.

На момент завершення інтерв’ю, Ірина роздруковує документи. Колір паперу одразу кидається у очі. Він на 60%сіріший за білий. Виявляється, її фірма останні місяці купує лише еко-папір, що виготовлений з вторинної сировини!

Читайте також:

У Вінниці власники електромобілів сіли за кермо у медичних масках.

Родина вінничан об’їхала Європу на електромобілі.

Ентузіасти з Вінниці за власний кошт встановлюють зарядні станції для електромобілів

Вінниця.info

title

Більше фото
На чому, крім пального, заощаджують вінничани, які пересідають на електромобілі та про що просять міністрів. Фото і відео
На чому, крім пального, заощаджують вінничани, які пересідають на електромобілі та про що просять міністрів. Фото і відео
На чому, крім пального, заощаджують вінничани, які пересідають на електромобілі та про що просять міністрів. Фото і відео
На чому, крім пального, заощаджують вінничани, які пересідають на електромобілі та про що просять міністрів. Фото і відео
На чому, крім пального, заощаджують вінничани, які пересідають на електромобілі та про що просять міністрів. Фото і відео
На чому, крім пального, заощаджують вінничани, які пересідають на електромобілі та про що просять міністрів. Фото і відео