26 січ. 2022 12:08

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

90

0

На дороги виїхали «фантомні» патрулі. Скільки машин і чи є вони на Вінниччині?

На дороги виїхали «фантомні» патрулі. Скільки машин і чи є вони на Вінниччині?

Вінницькі патрульні не несуть службу на цих авто. Маршрути патрулювання затверджує Київ, але інформацію, де саме курсують машини, не розголошують


На дороги виїхали «фантомні» патрулі. Скільки машин і чи є вони на Вінниччині?

Від 25 січня на дороги України виїхали «фантомні» патрулі. Це машини марки «Skoda Kodiaq» з системою контролю швидкості, зчитування та розпізнавання номерних знаків із подальшою перевіркою в базах даних.

«Фантоми» у розпорядженні департаменту патрульної поліції України. Вінницькі патрульні не несуть службу на цих авто. Маршрути патрулювання затверджує Київ, але інформацію, де саме курсують машини, не розголошують. Відомо, що з 25 січня по Україні патрулюють чотири спецавтомобілі-«фантоми». У цьому році заплановано закупівлю ще 30 таких спецавтомобілів, а 2023 року — 110.

На дороги виїхали «фантомні» патрулі. Скільки машин і чи є вони на Вінниччині?

Як розпізнати «фантом»

Автомобілі патрульної поліції візуально не відрізняються від інших автомобілів-учасників дорожнього руху, але вони можуть фіксувати до 50 рухомих цілей одночасно. На автомобілях несуть службу поліцейські у форменому одязі та зі службовими посвідченнями.

Під час фіксації перевищення швидкості, водіїв не зупинятимуть. Порушення фіксуватиметься в автоматичному режимі. Зупинити водія можуть у випадку, проїзду на заборонний сигнал світлофора чи перетин подвійної суцільної смуги руху, коли це могло призвести до суттєвих наслідків.


Як відбувається фіксація адмінправопорушення та притягнення порушника до відповідальності

«Фантоми» можуть проводити вимірювання швидкості, як під час руху самого спецавтомобіля, так і коли він стоїть на місці.

Після фіксації правопорушення відбувається зчитування та розпізнавання номерних знаків з подальшою перевіркою в базах даних. Після чого метадані із відповідною інформацією відправляються до системи автоматичної фіксації, яка відповідні метадані опрацьовує та автоматично формує постанови про адміністративні правопорушення. До відповідальності, в такому випадку, притягується власник авто або користувач.

Майже всі правопорушення швидкісного режиму будуть фіксуватися в автоматичному режимі без зупинки транспортного засобу порушника.

Не в автоматичному режимі фіксація порушень ПДР здійснюватиметься спецавтомобілем за допомогою двох відеокамер, якими оснащений автомобіль. Вони мають здатність фіксувати порушення ПДР, що відбуваються попереду та позаду службового авто. Як правило, це буде відбуватися досить рідко і стосуватиметься лише найзухваліших і найнебезпечніших для учасників дорожнього руху порушень ПДР, які будуть помічати інспектори під час патрулювання фантому. Наприклад, проїзд на червоне світло чи перетин подвійної суцільної, де це дійсно могло призвести до серйозних наслідків.

Таких порушників інспектори патрульної поліції будуть зупиняти та розглядати справи про адмінправопорушення. Притягуватись до відповідальності в такому випадку будуть водії авто, яких зупинили.

На дороги виїхали «фантомні» патрулі. Скільки машин і чи є вони на Вінниччині? - фото 2

На дороги виїхали «фантомні» патрулі. Скільки машин і чи є вони на Вінниччині? - фото 3

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото і відео департаменту патрульної поліції