13 лип. 2021 14:41

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Культура
0

259

0

На фестивалі «Живий вогонь» відтворять обряди традиційних літніх свят подолян. Програма святкування

На фестивалі «Живий вогонь» відтворять обряди традиційних літніх свят подолян. Програма святкування

У селі Якушинці, проведуть масштабний Міжнародний фестиваль «Живий вогонь»


На фестивалі «Живий вогонь» відтворять обряди традиційних літніх свят подолян. Програма святкування

24 липня на Вінниччині, у селі Якушинці, проведуть масштабний Міжнародний фестиваль «Живий вогонь». Для гостей підготували насичену святкову програму – виступи народних колективів з різних куточків України, а також з-за кордону. Виступи козаків, які продемонструють козацькі бойові мистецтва. Окрім виступів, планують відтворити реконструкцію літніх обрядів подолян.

Про детальну програму проведення ХІІ Міжнародного фестивалю «Живий вогонь» розповіли сьогодні, 13 липня, на прес-конференції.

В цьому році фестиваль включили до переліку загальноукраїнських заходів, приурочених до 30-річчя Незалежності України.

«Дуже задоволений тим, що на Вінниччині проводиться ще більше та більше заходів. Такий фестиваль розвиває не тільки культурний, але й туристичний потенціал. Ми чекаємо гостей з усіх куточків України. У нас є ряд заходів, які присвячені 30-річчю Незалежності України – «Ти у мене єдина!». Хочу усіх запросити на ці вихідні у Северинівку на фестиваль «Малинафест», – каже голова Вінницької облдержадміністрації Сергій Борзов.

Володимир Воловодюк, засновник фестивалю, розповів про те, що цього року буде уже 12-й фестиваль, не проводили його лише у 2014 році та у 2020 році. Засновник фесту розповів, що проводять організовують феситиваль заради збереження української культури, для підвищення національно-патріотичного духу населення та розвитку внутрішнього туризму.

«12 років фестивалів – це уже солідно. Вперше ми такий фестиваль провели у 2008 році на острові Кемпа. Тоді це було щось нове для нас, але очікування виправдались – відвідувачів було декілька тисяч. Цілий день на острів йшли люди. Енергетика того дійства була надзвичайною. З тих пір фестиваль постійно змінював своє місце. Щороку ми запалювали «живий вогонь». Це щось містичне, сакральне.

Дуже приємно, що фестиваль визнано на рівно обласної державної адміністрації і вже другий рік нам допомагає Український державний культурний фонд. Сподіваюсь, що цього року вийде все так, як ми запланували», – каже Володимир Воловодюк.

На фестивалі «Живий вогонь» відтворять обряди традиційних літніх свят подолян. Програма святкування

На фестивалі будуть відтворені обряди традиційних літніх свят подолян. Вони стануть головною подією фестивалю. Над їх найбільш точним відтворенням уже працюють етнографи.

Фестиваль стане майданчиком для розвитку туризму Вінниччини. Тут можна буде відвідати локації музеїв та культурно-пізнавальних туристичних маршрутів. Вперше будуть презентовані локації, присвячені нематеріальній культурній спадщині нашого регіону.

Також проходитиме виставка та майстер-класи від майстрів народних ремесел з різних куточків України. Працюватимуть фотозони, обрядові та етнічні локації, виставки, ярмарок з автентичними виробами майстрів, майстер-класи з народної творчості тощо. Зараз дизайнери працюють над оформленням «локації вогню». Окрім «Вогняної» локації, буде локація «Щастя», «Поцілунків», «Водна», «Радості».

«Основне в цьому році – це те, що ми виконуємо гарну місію: розвиваємо туризм у нашому регіоні. Це була надідея і ціль нашого фестивалю – за рахунок культурної спадщини, почати розвивати туризм.

До фестивалю залишилося два тижні, а ми уже абсолютно готові. Проведено колосальну роботу. До нас, до речі, приїдуть ще 10 музеїв, які будуть демонструвати свої локації. Там можна буде познайомитися з їхніми експонатами, а також, куди їхати у вихідні на відпочинок», – каже Ольга Маліновська, координаторка фестивалю.

На фестиваль також приїдуть козаки – з Хортиці, Запоріжжя, Волині. Вони будуть проводити показові виступи, майстер-класи, брати участь у всіх заходах фестивалю, пов’язаних з вогнем. Працюватимуть фуд-корт, ярмарки. Відвідувачів просять взяти із собою каремат, щоб у будь-який момент можна було сісти та відпочити.

Кульмінація свята – спільне видобування «живого вогню», яке переросте у флеш-моб «Живий Вогонь єднає Україну! Живий Вогонь єднає світ!». У ньому будуть брати участь кілька сотень танцюристів у костюмах різних народів світу.

За словами організаторів, очікується більше 15 тисяч відвідувачів.

Детальна програма фестивалю

Денна програма: з 12-ї до 18-ї Народна сцена:

  • Офіційне відкриття фестивалю
  • Виступи танцювальних колективів Вінниччини
  • Виступи народних колективів подолян, полісян, слобожан, гуцулів, лемків, бойків
  • Виступи колективів представників азербайджанського, вірменського, грузинського, єврейського, молдовського, ромського, польського та інших народів.

З 18-ї до 20-ї год Виступи з козацьких бойових мистецтв:

  • Театр козацького бою «Запорозький Спас» (м. Запоріжжя). Показові виступи козацьких бойових мистецтв.
  • ГО «Козацький герц», (м. Запоріжжя). Січові козаки з острову Хортиця, Майстер-клас і показові виступи з володіння різними видами зброї.м. Запоріжжя
  • Козацький клуб «Люті козаки» – з національним козацьким вогняним шоу, показовими виступами з бойових мистецтв та майстер-клас, (м. Дніпро)
  • ГО «Січеславське козацтво Запорозьке» – з реконструкцією бою із застосуванням козацької артилерії, (м. Дніпро)
  • ГО «Чорна Рада» – виставка важкої артилерії, майстер-класи з володінням зброї, «м. Луцьк)
  • ГО «Козацьке стрілецьке братство» - виставка козацької зброї, (м. Луцьк)
  • Федерація козацького фехтування «Ратар» («Триглав»), (м. Кам’янець-Подільський), виступ козаків-характерників.
  • Козацька гра «Лава на лаву» за участю команд козаків, поліції, працівників ДСНС.

Нічна програма: з 20-ї до 22-ї год – Обрядові дійства:

  • Запалення «живого вогню»
  • Реконструкція літніх обрядів подолян за участю народних аматорських фольклорно-етнографічних колективів
  • Ходіння по вуглях та вогняній дорозі
  • Хороводи

З 22-ї до 0:00 год – Вечірня рок-сцена:

  • Етно-електронний гурт «GG Гуляйгород»
  • Гурт «Медовий Полин»
  • Рок-гурт «Брати Станіслава»
  • Вогняне шоу від «Лютих козаків».

Фольк-програма з виступами автентичних колективів у денний час зміниться на потужну рок-сцену ввечері. Гості зможуть досхочу натанцюватися під музику запальних українських рок-гуртів. Завершиться концерт феєричним видовищем – вогняне шоу, запаленим від «живого вогню».

На фестивалі «Живий вогонь» відтворять обряди традиційних літніх свят подолян. Програма святкування  - фото 2

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info, головне фото та афіша – організаторів фестивалю