23 квіт. 2020 13:29

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

135

0

На головній площі Немирова планують встановити пам’ятник графині

На головній площі Немирова планують встановити пам’ятник графині

Шукають фото графині Марії Григорівни


На головній площі Немирова планують встановити пам’ятник графині

В Немирові міська рада планує в 2020 році проводити реконструкцію головної площі, яка буде розташована на вулиці Соборна. Головною родзинкою площі планують зробити пам’ятник княгині Марії Щербатовій, яка свого часу зробила величезний вклад у розвиток міста. Але якою буде монументальна композиція, поки що не знають і просять людей хто має будь-яку інформацію або фото з життя графині, надати їх на сканування для створення пам’ятника.

«Головний виклик на сьогодні – це відтворення образу Марії Григорівни. Хочемо, щоб і мешканці громади і ті, хто до нас приїжджають, дивлячись на пам’ятник, одразу розуміли, що це княгиня Щербатова.

На жаль, свого часу втратилося багато історичних даних та світлин княгині. Окрім світлин із просторів Інтернету, ми маємо унікальне фото, де княгиня сидить на лаві перед своїм палацом. Але чи доцільно відтворювати таку композицію на площі, вирішуватимуть фахівці і краєзнавці. Тому поки що ми у творчому пошуку того, у якому образі постане княгиня Щербатова на площі Немирова», - повідомив в коментарі газеті «День», мер Немирова Віктор Качур.

Як відомо, в Немирові зберігся і маєток графині Щербатової. В часи Першої Світової Війни Щербатова влаштувала у власному палаці лазарет, в якому працювала сестрою милосердя. В 1920 році червоноармійці розстріляли графиню та її доньку на території маєтку.

Палац та парк княгині Щербатової є пам’яткою архітектури кінця XIX ст. і внесені до переліку об’єктів «Перлини Поділля». Парк, площа якого 85 га, розробив бельгієць Ван Гєєрт.

Марія Григорівна Щербатова

На головній площі Немирова планують встановити пам’ятник графині

На головній площі Немирова планують встановити пам’ятник графині - фото 2

На головній площі Немирова планують встановити пам’ятник графині - фото 3

Княгиня Марія Григорівна Щербатова з донькою (ліворуч) та сином (сидить в центрі). Світлина з колекції музею в Немирові.

На головній площі Немирова планують встановити пам’ятник графині - фото 4

Вінниця.info, фото з відкритих джерел в мережі Інтернет