23 квіт. 2019 12:04

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Події
0

137

0

На кладовищі горіло звалище штучних квітів. Вінничан просять не нести пластик на могили

На кладовищі горіло звалище штучних квітів. Вінничан просять не нести пластик на могили

На Вінниччині вогнище із штучних квітів могли отруїтися люди. Екологи закликають, не нести пластик на кладовище


На кладовищі горіло звалище штучних квітів. Вінничан просять не нести пластик на могили

22 квітня, близько опівдня, на кладовищі міста Ладижин сталася пожежа. За словами очевидців, палала спеціально складена купа із штучними квітами. Вогонь сягав до двох метрів заввишки. Чорний дим розійшовся на сотні метрів. Люди, які знаходилися на місці, почали задихатися.

«На кладовищі було у той момент понад півсотні людей. Прийшли прибрати на могилах своїх близьких перед святами. Аж раптом відчули неймовірний сморід. Виявилося, це горіла купа з штучними квітами та вінками, яку спеціально зібрали подалі від могил. І, як я розумію, хтось її підпалив, аби не вивозити на смітник. Хоча поряд є контейнери для цієї функції. І на кладовище приїздить машина, яка вивозить сміття на полігон», - розповіла Вiнниця.info місцева жителька Людмила Головашич.

На кладовищі горіло звалище штучних квітів. Вінничан просять не нести пластик на могили

Редакція Вiнниця.info звернулась за коментарем до ГУ ДСНС у Вінницькій області. Там повідомили, виклику стосовно загоряння на кладовищі у Ладижині не надходило. Відповідно, на місце ніхто не виїздив.

«Горіло не довго. До десяти хвилин. Ми навіть не відреагували, аби викликати пожежних. Але чимало людей у цей момент відчули себе погано. І, зрозуміло, у штучних квітах та вінках дуже багато небезпечних речовин. Наша родина розуміє, що такі штучні квіти руйнують екологію. Тому давно відмовилися від вже традиційних для українців штучних вінкокладів. Краще принести живі квіти на могилу. Висадити їх», - додала пані Людмила.

Екологи ж у свою чергу б’ють на сполох.Адже штучні квіти, вінки забруднюють навколишнє середовище. Проте під час поминальних днів мешканці Вінниччини масово несуть їх на могили. Звідки, зазвичай, таку сировину везуть на полігони твердих побутових відходів. Наразі, у більшості населених пунктів області немає підприємств, які здатні утилізувати вироби такого ґатунку.

«Штучні квіти, як і пластик, розкладаються сотні років. Люди цього наче не знають. Така склалась культура за останні десятиліття, що на поминальні дні несуть саме штучні квіти, вінки. А на наступний рік їх викидають, бо ті втратили колір чи свою привабливість. Купують нові. На жаль, не скрізь організований вивіз такої сировини. Не скрізь налагоджена його утилізація. Колись, ми звичайно дійдемо до цього, але пок рухаємося дуже повільно», - наголосив Вiнниця.info Ігор Осадчук, перший заступник начальника Держекоінспекції у Вінницькій області.

Страждає екологія і від спалювання штучних квітів та вінків.

«Кожне спалювання впливає на атмосферу. Чи то пожежа в екосистемі, чи спалювання сміття. Вона призводить до того, що відбувається забруднення атмосферного повітря продуктами горіння. Якщо ми говоримо про пластик, то там взагалі виділяється половину таблиці Менделєєва. А потімжаліємося, що у нас паршива екологія, проблеми із здоров’ям», - зауважив Ігор Степанович.

На кладовищі горіло звалище штучних квітів. Вінничан просять не нести пластик на могили - фото 2

Щоб зменшити негативний вплив пластика на природу, у районах Вінниччини створюють сміттєсортувальні та сміттєпереробні підприємства.

«На Стадницькому сміттєзвалищі за два –три роки планується завод, який буде спрямований на утилізацію пластику. Там наразі відбувається сортування. Якщо брати по області, то запущені сміттєсортувальні заводи уІллінцях, Калинівці, Мурованих-Курилівцях, на виході Козятин. Та слід зауважити і на тому, в українців ще не має екологічної культури, екологічної свідомості. Коли саме населення зрозуміє, що їх здорове майбутнє та їх нащадків і їх же руках.Бо це екологічне лихо ми самі створюємо. Але його можна попередити, починаючи з відмови від штучних квітів», - констатує Осадчук.

Тому екологи просять вінничан та мешканців області свідомо відмовитися від покупки штучних квітів.

«От у моєму селі, де похована бабуся, минулорічні пластикові вінки просто складають у лісосмузі поруч з цвинтарем, а потім спалюють. Але хто з них у той момент думає про екологію? При спалення з таких матеріалів виділяються речовини, які викликають онкологічні захворювання. Дуже негативно впливають на тих, хто вже має проблеми з дихальними шляхами. Загалом, при згоранні полівінілхлориду (ПВХ) утворюється біля 75 потенційно токсичних речовин. Коли штучні квіти та вінки опиняються на смітниках, то розкладаються сотні років», - зауважує Вiнниця.info екологічний активіст Людмила Сломінська.

Священики ж зауважують, церква не схвалює штучні квіти, як і все штучне.

Вiнниця.info