21 черв. 2018 13:26

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

67

0

На кордоні Вінниччини та Молдови очікують на «артобстріли»

На кордоні Вінниччини та Молдови очікують на «артобстріли»

На території Могилів-Подільського району проведуть масштабну військову реконструкцію


На кордоні Вінниччини та Молдови очікують на «артобстріли»

23-24 червня у селі Серебрія Могилів-Подільського району на Вінниччині пройде один з найбільших міжнародних військово-історичних фестивалів в Україні. Реконструкція під назвою «Жива історія. «Серебрія. 1941» збере близько 200 учасників з України, Молдови та Канади. Її приурочили до 100-річчя прикордонної служби України. Більше того, відтворення відбудеться на території де й до сьогодні зберігся укріпрайон «Мінна група «Серебрія ДОТ № 86». Під час Другої Світової війни тут тривали бої.

Про подію Вiнниця.info повідомив організатор заходу Віталій Головенько. Він є очільником військових відтворень на ставці «Вервольф» та у центрі Вінниці.

«Цього року вирішили провести захід у Могилів-Подільському районі. Там до сьогодні зберіглась  одна з уцілілих оборонних споруд, яку збудували у 1931-1938 роках. Її протяжність від 900 до 1500 метрів. Це часина Могилів-Ямпільського укріпрайону на старому кордоні  між Радянським союзом на Дністрі», - зауважив Віталій.

Програму фестивалю розрахували на два дні. 23 червня вона розпочнеться з проведення екскурсій по воєнним таборам та експозиціям.

«Також очікується польова кухня. Гості зможуть побачити, у яких умовах жили та воювали бійці двох ворогуючих сторін. Тобто, будуть два окремих табори. 24 червня по плану також проведення екскурсій по воєнних таборах та експозиціях «Сучасна військова техніка та оснащення прикордонного загону», «Військове оснащення», «Амуніція». Буде окрема програма для дітей та юнацтва. Після 12 години мітинг-реквієм, присвячений вшануванню пам'яті героїв Другої Світової війни. Ну, і сама реконструкція бою «Жива історія. Серебрія - 1941». Тобто, відтворення бою, наступ німецької та румунської військ на радянських бійців», - продовжив Головенько.

Ще однією з родзинок фестивалю стане піротехнічна імітація вибухів.

«У 1941 році приблизно у ці ж дати у бік Могилів-Подільського була активна атака. Ворожі війська, які дислокувалися на території Молдови, проводили потужний артобстріл. Радянські бійці відповідали. Для повної картини ми і вирішили застосувати піротехнічну імітацію бою. Аби люди розуміли, що війна – це погано, це страшно. Загалом, мета фестивалю – просвітницька. Показати, що війна поруч», - зауважив Головенько.

Вхід на територію проведення фестивалю та екскурсії безкоштовні для всіх бажаючих.

На кордоні Вінниччини та Молдови очікують на «артобстріли»

На кордоні Вінниччини та Молдови очікують на «артобстріли» - фото 2

Вiнниця.info