21 груд. 2015 10:18

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Суспільство
0

87

0

На непрацюючому Джуринському отрутомогильнику збільшується кількість відходів. Його хочуть охороняти

На непрацюючому Джуринському отрутомогильнику збільшується кількість відходів. Його хочуть охороняти

 Екологи нарахували 50 тис. на вивезення тонни відходів


На непрацюючому Джуринському отрутомогильнику збільшується кількість відходів. Його хочуть охороняти

 В с.Джурин Шаргородського району з часу захоронення пестицидів у 1978 році, їх кількість збільшилась в тричі. Навіть попри те що в 2012 році звідти вивезли понад тисячу тон відходів, їх кількість лише зростає. Екологи вважають, що потрібно охороняти територію, а не лише чекати коштів на ліквідацію пестицидів.

За словами начальника дозвільного управління департаменту Анатолія Іщенко, з 1978 року кількість відходів збільшилась втричі, в основному за рахунок того, що пестициди пересипали землею, тому це не самі відходи, а суміш із землею.

У 2012 році буле перше вивезення пестицидів з Джуринського отрутомогильника за кошти державного фонду. Вивезли 1090 тон. Враховуючи досвід, скільки залишилося невідкритих бункерів, пораховано що орієнтовно можне залишитися 2100 тон цієї суміші», - говорить А. Іщенко.

Але за словами чиновника, є інша проблема – до отруто могильника продовжують незаконно звозити відходи. Минулого року хтось привіз 300 мішків пестицидів, правоохоронці досі не встановили хто це зробив.

«Необхідно провести повністю консервацію даного об’єкта, зробити огорожу, виставити охорону і шукати гроші для повного знешкодження отрутомогильника», - каже А. Іщенко.

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gifhttps://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gifДля ліквідації однієї тонни відходів необхідно 45-50 тис. гривень. Чиновники сподіваються що гроші виділять з держбюджету та на допомогу Євросоюзу.

Довідка.

Джуринський отрутомогильник побудовано у 1978 році, за наявними документами там було захоронено 1023,7 тонн невизначених, непридатних та невідомих пестицидів з Вінницької, Житомирської, Івано-Франківської, Закарпатської, Львівської, Рівненської, Тернопільської та Хмельницької областей.

Влітку 2012 року вперше почалась ліквідація Джуринського отрутомогильника.

В листопаді 2012 року з Джуринського міжобласного пункту захоронення отрутохімікатів було вивезено 1045 тонн 23 кілограми отруйних речовин.

ВИННИЦА.info