9 груд. 2019 14:00

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

114

0

На озері у центрі Вінниці волонтери рятували з-під криги черепах і витягли велику щуку. Фото

На озері у центрі Вінниці волонтери рятували з-під криги черепах і витягли велику щуку. Фото

У Вінниці із замерзлого лебединого озера продовжують рятувати черепах


На озері у центрі Вінниці волонтери рятували з-під криги черепах і витягли велику щуку. Фото

З озера, що біля Центрального парку на площі Гагаріна у Вінниці, зооволонтери виловили вже більше 70 черепах. Під час порятунку рептилій, зловили щуку на кілька кілограм, але випустили рибу назад у водойму. Взагалі, там водиться чимало живності. Окрім червоновухих черепах, є півметрові щуки і соми по кілька кілограмів.

Операцію по порятунку черепах з вінницького озера розпочали ще наприкінці листопада. Адже саме в цей час болотяні черепахи замулюються й впадають в зимову сплячку. Однак в лебединому озері, де бетонні «береги», а черепах там близько трьох сотень, впасти в сплячку не так-то й просто.

«Влітку, коли черепахи виповзали на бетонні плити погрітись, працівники парку змогли їх порахувати. Їх було 280 штук. Це дуже багато для такого озера, їх тут просто кишить» - каже директор вінницького центрального парку Юрій Приймак. – Вони тут не можуть аж так плодитись, то їх сюди люди зносять. Тут так багато червоновухих черепах, а вони теплолюбиві, тобто вони не притаманні для нашого клімату, як «болотянки», наприклад. Все це колишні домашні улюбленці».

На озері у центрі Вінниці волонтери рятували з-під криги черепах і витягли велику щуку. Фото

Зооволонтер Олександр Островський мало не щодня йде до озеру з сачком та палицею – пробивати лід та виловлювати черепах. З кожним днем вилов все менший: вдень можна зловити до 5 штук.

«Ми продовжуємо їх виловлювати, адже в цей час болотні черепахи вже мають давно спати, а червоновухі – просто не виживають в таких умовах. Якщо тримати «червоновушок» вдома, то їм обов’язково потрібні ультрафіолетові лампи, щоб вони вигрівались. А ще в них досить дороге харчування. Й ростуть вони добре, а живуть довго. Саме тому їх викидають люди. В магазинах їм розказують, що черепашки будуть маленькими, що вони не потребують особливого догляду, а це неправда. Тому люди потішаться черепашкою рік-два, а потім викидають їх в річку чи озеро» - каже Олександ Островський.

На озері у центрі Вінниці волонтери рятували з-під криги черепах і витягли велику щуку. Фото  - фото 2

Болотні черепахи в Європі занесені до Червоної Книги, під загрозую популяція черепах цього виду і в Україні. Тому зооволонтери приділяють їм особливу увагу. І хоча «болотянки» можуть перезимувати і в лебединому озері, їх за можливості виловлюють і випускають у природнє озеро.

«Для розмноження болотним черепахам потрібен піщаний берег. Щоб вберегти їхню популяцію зооволонтери навіть інкубують їхні знайдені яйця. Зрозуміло, що в цьому озері немає відповідних умов, щоб вони давали потомство. Тому якщо вони попадаються нам, то ми їх забираємо й шукаємо для них кращі умови.» - розповідає Олександр Островський.

Усіх виловлених в озері черепах Олександр Островський оглядає, зважує, описує та фотографує. Потім цю інформацію пересилає колегам-волонтерам, що займаються черепахами з Житомира та Києва, де шукатимуть їм притулку.

«Черепахокоманда забере до себе на лікування черепах з рахітом та грибком. Тут була виловлена і одна жовтовуха, для неї вже знайшли сім’я. Частину червоновухих забрали до Житомира, де є штучне озеро з усіма умовами для літнього проживання черепашок. А на зиму їх виловлюватимуть для проживання в акваріумах. Київський зоопарк погодився забрати до 10 штук великих самок. У мене вдома зараз більше 20 штук. Знову ж таки, «болотянок» випустимо до озера в лісництві, а для червоновухих шукатимемо сім’ї хоча б для перетримки на зиму».

На озері у центрі Вінниці волонтери рятували з-під криги черепах і витягли велику щуку. Фото  - фото 3

Деяких черепах доводиться рятувати з льодового полону. Щоб подихати черепахи випливають на поверхню води й замирають, а навколо них формується крига. Така ж сама ситуація і з ще одними мешканцями лебединого озера - дрібною рибою.

«Рептилії зараз дуже сонні, вони в анабіозі й мали б вже спати. Однак вони не впадають тут в сплячку, випливають за повітрям й на ходу примерзають. Доводиться їх видовбувати з крижаних пасток. Тому не знаю як довго ще продовжуватиметься операція по порятунку черепах».

На озері у центрі Вінниці волонтери рятували з-під криги черепах і витягли велику щуку. Фото  - фото 4

Зооволонтер розповідає, що червоновухі черепахи досить шкідливі рептилії. Вони швидко виїдають дрібну рибу та водорості. Крім черепах в озері живуть ще й хижі риби: щуки та соми.

«Тут півметрові щуки плавають і соми по кілька кілограмів. Живності тут на квадратний метр значно більше, ніж потрібно. Тому ми дуже вдячні зооволонтерам, що вони самоорганізувались й відловлюють черепах. Ми вже почіпляли таблички, що випускати своїх черепах до озера заборонено, але не знаю чи це допоможе. Дуже прошу вінничан не робити більше так, краще не заводити собі домашнього улюбленця, якщо нема бажання за ним доглядати» - підсумовує директор парку Юрій Приймак.

Виловлену сачком щуку, випустили у водойму

На озері у центрі Вінниці волонтери рятували з-під криги черепах і витягли велику щуку. Фото  - фото 5

На озері у центрі Вінниці волонтери рятували з-під криги черепах і витягли велику щуку. Фото  - фото 6

Вiнниця.info