9 берез. 2019 15:33

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Влада
0

63

0

На Раді регіонального розвитку Зубко сказав у чому унікальність Вінниччини

На Раді регіонального розвитку Зубко сказав у чому унікальність Вінниччини

Вінницька область має розвинутий агропромисловий комплекс, логістично зв'язує Південь, Північ та Захід України


На Раді регіонального розвитку Зубко сказав у чому унікальність Вінниччини

На Раді регіонального розвитку у Вінниці Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко наголосив, що сьогодні в Україні важлива єдність, і не тільки політична – на центральному рівні. І Президент, і Прем'єр-міністр, і голова Верховної Ради єдині у тому, щоб проводити реформу децентралізації. Це вікно можливостей, яке відкрилося вперше за всі роки незалежності, і регіони не мають права цим нескористатися.

Про це йдеться на сайті Урядового порталу.

«Базовим фундаментом, який сьогодні об'єднує всю Україну, є реформа децентралізації. І коли Президент ставить завдання, щоб Україна позбулася такого терміну, як периферія, то у кожній області ми маємо говорити не лише про розвиток обласного центру, а ще й про кожну базову одиницю – розвиток кожної громади. Чим унікальна Вінниччина? Вона межує з сімома областями, має розвинутий агропромисловий комплекс, логістично зв'язує Південь, Північ та Захід України. Активно розвивається інфраструктура, будуються нові заклади охорони здоров’я, має великий потенціал розвитку туристичної галузі завдяки унікальному рекреаційному потенціалу. Все перелічене є інвестиційною карткою Вінниччини, і такі маркери мають бути окреслені по кожній області», - зазначив Геннадій Зубко.

За його словами, важливим є питання синхронізації стратегії центральної влади щодо регіональної політики з напрацьованими планами розвитку на місцях, на найближчі 5 років.

«Коли ми говоримо, що сьогодні вже сформований план розвитку регіону на 19 мільярдів на 3 роки, то ми маємо показати, як розвивається вся Вінницька область, а не тільки обласний та районні центри. Цього року за ініціативою Президента, за підтримки Уряду і Парламенту, держбюджет був прийнятий з урахуванням середньострокового планування. Тож тепер практично кожна громада, маючи свої базові цифри і податкову ставку, може планувати на3-5 років розвиток громади, враховуючи державну підтримку. І це має бути синхронним», - підкреслив Геннадій Зубко.

У 2014 році державна підтримка складала 500 млн грн. На 2019 рік - це вже понад 33 млрд грн. І це лише ті напрямки, які стосуються освіти, медицини, дорожньої інфраструктури, ДФРР, субвенцій ОТГ. Додатково будуть з'являтися і нові програми щодо питної води, розвитку сільських територій, інфраструктурних об'єктів.

Нагадаємо, 7 березня за участі прем’єра, трьох віце-прем’єрів, нардепів та представників місцевої влади і органів самоврядування провели у Вінниці Раду регіонального розвитку.

Вiнниця.info