5 листоп. 2020 13:20

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Місто
0

277

0

На Стадницькому сміттєзвалищі зникли ворони. Їх вигнали чайки та лелеки

На Стадницькому сміттєзвалищі зникли ворони. Їх вигнали чайки та лелеки

Через глобальне потепління теплолюбні птахи починають домінувати над холоднокровними


На Стадницькому сміттєзвалищі зникли ворони. Їх вигнали чайки та лелеки

З полігону твердих побутових відходів у Стадниці, що під Вінницею, зникли ворони. За спостереженнями Ярослава Барановського, начальника відділу «Сміттєсортувальна станція», їх могли відігнати чайки та лелеки.

«За останні роки ми спостерігаємо, що на полігоні більше чайок, аніж ворон. Вірніше, ворон взагалі вже немає. Я одразу звернув на це увагу, бо по роботі їздимо Україною на інші полігони. Ділимося між собою досвідом. Маріуполь, Рівне…Там ворони є, а у нас ні. А чайки стали, як домінуючий вид. Також на весні прилітає постійна пара лелек. Живуть у одному і тому самому гнізді, яке звили собі п’ять років тому на електроопорі. З цієї весни маємо ще одне гніздо, іншої родини. Правда, звили вони його на одній з газодобувних свердловин», - розповідає Вінниця.info Ярослав Барановський.

На Стадницькому сміттєзвалищі зникли ворони. Їх вигнали чайки та лелеки

У чому причина, що ворони полишили сміттєзвалище під Стадницею, ми попросили пояснити ветеринара-орнітолога Каріну Петренко.

«Ворони із сміттєзвалища дійсно могли відлетіти через чайок. Або через птахів, які раніше вважалися теплолюбними. Виною всьому – глобальне потепління. Ті види пернатих, які раніше відлітали на Південь, тепер відлітають пізніше, або взагалі залишаються зимувати у нас. І популяція їх тут збільшується. І домінує над звичними для наших широт птахами. Як до прикладу ворони. Мало того, що у них на полігоні з’явились «конкуренти», знайти щось поїсти важко навіть біля стаціонарних смітників, куди населення зносить свої відходи. Вони ж всі у пакетах. Та й контейнери криті. Якщо поряд кидають, хліб, каші та інші недоїдки, то їх встигають перехопити голуби. Тому ворони вимушено почали мігрувати до сільської місцевості. Де на полях можна поласувати залишками після збору врожаю. Ну, і там зазвичай смітники для них більш доступні», - каже Петренко.

На Стадницькому сміттєзвалищі зникли ворони. Їх вигнали чайки та лелеки  - фото 2

Нагадаємо, ще наприкінці зими цього року гуртожиток для птахів, які не відлетіли на Південь, облаштували у школах Вінниці. «Апартаменти» пернатим майстрували учні на уроках по труду. Орнітологи зауважували, на Вінниччині початок року був аномально теплим. Тому чимало видів птахів не відлетіли та вимушено залишилися до початку весни.

«Оскількиклімат міняється, середньорічні температури підвищуються, особливо взимку, у них є змога годуватися і зимою. Якщо раніше залишалися дикі качки та лебеді, то тепер і чаплі. Чаплі раніше взагалі завжди відлітали. Зараз, навіть вони лишаються», - пояснив Едуард Кавун, завідуючий кафедрою зоології Донецького Національного університету ім. В. Стуса.

Новини в зручному форматі в нашому телеграм каналі - https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info