7 жовт. 2020 11:10

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Культура
0

191

0

На території Палацу Потоцьких в Тульчині стартував мистецький проект «Art PALACE», який триватиме місяць

На території Палацу Потоцьких в Тульчині стартував мистецький проект «Art PALACE», який триватиме місяць

В рамках проекту запланували відкриття експозицій в шести залах Палацу, майстер-класи з народного мистецтва, виставку-продаж виробів народного мистецтва.


На території Палацу Потоцьких в Тульчині стартував мистецький проект «Art PALACE», який триватиме місяць

6 жовтня на території Палацу Потоцьких в Тульчині стартував мистецький проект «Art PALACE», який триватиме до 5 листопада. В рамках проекту запланували відкриття експозицій в шести залах Палацу, майстер-класи з народного мистецтва, виставку-продаж виробів народного мистецтва.

Про це повідомляють на сайті Вінницької облдержадміністрації.

Як зазначають в повідомленні, для відвідувачів Палацу працюватимуть виставки фіналістів пленуму «Кращий художник», експозиція від «Музею Книги», виставка «Подільська ікона», також представлять картини з фонду обласного художнього музею, які пов’язані з життям Потоцьких та містом Тульчин. Організатори запевняють, що дотримуватимуться всіх заходів безпеки під час карантину, а також допускатимуть до експозицій лише по 5 людей.

6 жовтня на нещодавно відремонтованій площі перед Палацом під відкритим небом влаштували урочисте відкриття проекту, до якого підготували окрему концертну програму. Її підготували студенти і викладачі Тульчинського коледжу культури та навчальних закладів Тульчинського району.

Як йдеться в повідомленні ОДА, «Art PALACE» – довготривалий проект, організаторами якого виступили Вінницька обласна державна адміністрація, Управління культури і мистецтв Вінницької ОДА, Вінницький обласний художній музей та Тульчинський фаховий коледж культури.

Його планують проводити щорічно. За задумом організаторів, захід сприятиме не лише збереженню пам’ятки національного значення, але й посилить привабливість містечка для туристів, спонукатиме до розробки нових туристичних маршрутів і розвитку місцевої інфраструктури та культурного простору Тульчина.

Від імені голови обласної державної адміністрації присутніх на відкритті «Art PALACE» привітав його заступник Олександр Піщик, підкресливши важливе значення для Тульчина і для Вінниччини в цілому такого об’єкта культурної спадщини, як пам’ятка національного значення XVIII ст. Палац Потоцьких.

«Відкриття Палацу як культурного закладу є дуже важливим, адже це особливий проект – це серце культури Вінниччини, разом з тим - розвиток культури є головною складовою соціально-економічного розвитку нашого регіону. В наступному році проект реконструкції Палацу буде розширений, передбачається велика реставрація в рамках державної програми, завдяки якій нам вдасться дати нове життя цій перлині культурної спадщини Вінниччини», – зазначив посадовець.

На території Палацу Потоцьких в Тульчині стартував мистецький проект «Art PALACE», який триватиме місяць

На території Палацу Потоцьких в Тульчині стартував мистецький проект «Art PALACE», який триватиме місяць - фото 2

«Площа майже завершена, незабаром будуть встановлені лавки та з’являться зелені насадження, це місце по праву стане культурним серцем Тульчина. Переконана, що 2021 рік буде для мешканців і гостей Тульчина ще більш знаковим, адже в рамках національної програми «Велике будівництво» планується відреставрувати ліве крило Палацу Потоцьких. Наразі, завдяки проведеній роботі ,Палац ожив, гостинно розмістив у своїх залах мистецькі виставки, отже в подальшому це дозволить привабити ще більше туристів до Тульчина і на Вінниччину в цілому», сказала також начальник управління культури і мистецтв Вінницької ОДА Ольга Дернова.

Величезну подяку посадовиця висловила народному художнику України Володимиру Козюку – за надану колекцію Подільських ікон, яку представлено у виставкових залах палацу (загалом понад 200 іконописних полотен). Обласний художній музей також розгорнув виставку творів мистецтва зі своїх фондів. Таким чином всі фонди обласного художньо музею, які немає змоги демонструвати у залах самого музею, сьогодні представили у Палаці Потоцьких.

«Наразі в області реалізується багато проектів, які піднімають галузь культури на новий рівень. Мені дуже приємно долучитись до сьогоднішнього заходу і продемонструвати унікальні колекції картин, в тому числі і творчий доробок конкурсу «Кращий художник», який проводиться вже 4 роки за підтримки ОДА», – відмітив Володимир Козюк.

На території Палацу Потоцьких в Тульчині стартував мистецький проект «Art PALACE», який триватиме місяць - фото 3

До слова – ціла зала у Палаці присвячена художнім творам самого Володимира Козюка.

На території Палацу Потоцьких в Тульчині стартував мистецький проект «Art PALACE», який триватиме місяць - фото 4

На території Палацу Потоцьких в Тульчині стартував мистецький проект «Art PALACE», який триватиме місяць - фото 5

На території Палацу Потоцьких в Тульчині стартував мистецький проект «Art PALACE», який триватиме місяць - фото 6

На території Палацу Потоцьких в Тульчині стартував мистецький проект «Art PALACE», який триватиме місяць - фото 7

На території Палацу Потоцьких в Тульчині стартував мистецький проект «Art PALACE», який триватиме місяць - фото 8

На території Палацу Потоцьких в Тульчині стартував мистецький проект «Art PALACE», який триватиме місяць - фото 9

На території Палацу Потоцьких в Тульчині стартував мистецький проект «Art PALACE», який триватиме місяць - фото 10

На території Палацу Потоцьких в Тульчині стартував мистецький проект «Art PALACE», який триватиме місяць - фото 11

На території Палацу Потоцьких в Тульчині стартував мистецький проект «Art PALACE», який триватиме місяць - фото 12

На території Палацу Потоцьких в Тульчині стартував мистецький проект «Art PALACE», який триватиме місяць - фото 13

На території Палацу Потоцьких в Тульчині стартував мистецький проект «Art PALACE», який триватиме місяць - фото 14

На території Палацу Потоцьких в Тульчині стартував мистецький проект «Art PALACE», який триватиме місяць - фото 15

Нагадаємо, в серпні стало відомо, що Палац Потоцький подали до переліку об’єктів «Великого будівництва» закладів культури на 2021 рік.

Вінниця.info, фото – з сайту Вінницької ОДА