16 жовт. 2020 13:19

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

102

0

На віддалені райони Вінниччини передали експрес-тести на COVID-19

На віддалені райони Вінниччини передали експрес-тести на COVID-19

Амбулаторії отримають 5 тисяч експрес-тестів


На віддалені райони Вінниччини передали експрес-тести на COVID-19

На Вінниччині почали передавати експрес-тести на COVID-19 у найбільш віддалені амбулаторії, які знаходяться в селах і немає доступу до ПЛР чи ІФА-діагностики. Люди можуть прийти в амбулаторію і визначити рівень імуноглобуліну, щоб знати, чи є у нього коронавірус, чи немає.

«5 тисяч тестів зараз будуть розподілені по найбільш віддаленим амбулаторіям у сільські місцевості, де доступу до ПЛР-діагностики і ІФА вкрай обмежена у зв’язку з поганим станом доріг. Населення зможе прийти в амбулаторію, зробити швидкий тест і визначити свій ревінь імуноглобуліну, щоб знати, чи є у нього коронавірус, чи немає.

Це дуже значна підтримка наших сімейних лікарів. Саме швидкими тестами ми користувалися ще в квітні-травні-черні, вони практично використані, запасів уже немає», – каже директорка департаменту охорони здоров’я та реабілітації ОДА Ольга Задорожна.

У Вінницькому обласному лабораторному центрі можна здати платний тест на коронавірус. Туди люди звертаються, щоб перевірити свій стан здоров’я. За слова Ольги Задорожної, якщо в людини уже погіршилося . самопочуття, потрібно звертатися до сімейного лікаря, а не йти самому на діагностику. Лікар зобов’язаний направляти мобільну бригаду, яка проведе безкоштовний тест на коронавірус.

«Лабораторний центр проводить дуже обмежену кількість платних ПЛР-тестів. Переважно там працюють на стаціонарні заклади і для первинної медико-санітарної допомоги. Тут треба населенню зрозуміти, що більше року потрібно використовувати послугу сімейного лікаря і послуги мобільних бригад, які мають проводити тестування – не менше 150 виїздів за місць. На жаль, не всі бригади це розуміють, що 150 виїздів – це мінімум, а не обмеження на місяць.

Є чітко визначений протокол МОЗ, що ПЛР-діагностику проводить мобільна бригада за направленням сімейного лікаря, і ця діагностика повинна бути безкоштовна. Сімейний лікар не має права відмовити пацієнту з ознаками ГРВІ, а тим більше, якщо там є пневмонія», – додає Задорожна.

Нагадаємо, минулого місяця обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій прийняла рішення про створення обласного центру інфекційних захворювань. Розмістили його в Медмістечку на базі вільних приміщень центру боротьби зі СНІДом та Вінницької обласної психіатричної лікарні №2.

Туди закуплять на 370 тисяч гривень ПЛР-тестів, щоб пацієнтам на місці могли робити діагностику в лабораторії.

«СНІД-центр робить ПЛР-тести теж безкоштовно, це бюджетні гроші. Він зараз обслуговує Вінницький район, ще розширюємо на Жмеринський район», – додає Ольга Задорожна.


Читайте також: в обласній «Фтизіатрії» почали приймати вінничан з COVID-19. За два дні майже всі ліжка заповнені.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info

title