18 жовт. 2019 17:12

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Культура
0

57

0

На відкритті Contemporary music days in Vinnytsia показали вражаючий перформанс «Страсті за дівчинкою із сірниками»

На відкритті Contemporary music days in Vinnytsia показали вражаючий перформанс «Страсті за дівчинкою із сірниками»

17 жовтня у Вінниці розпочався 18-й фестиваль Contemporary music days in Vinnytsia-2019.


На відкритті Contemporary music days in Vinnytsia показали вражаючий перформанс «Страсті за дівчинкою із сірниками»

17 жовтня у Вінниці розпочався 18-й фестиваль Contemporary music days in Vinnytsia-2019. На малій сцені театру імені Садовського глядачі побачили музично-театральний перформанс «Страсті за дівчинкою із сірниками», вражаючу гру світла, кольору й тіні і поєднання дивовижного вокалу, пластики й барабанної гри. Відкрити фестиваль саме цією постановкою організатори вирішили тому, що будучи надзвичайно сучасною та неординарною, вона якнайкраще відображає сучасне мистецтво.

В Україні перформанс «Страсті за дівчинкою із сірниками» за всесвітньовідомим шедевромДевіда Ленга «The little match girl passion» поставив знаменитий режисер Дмитро Костюмінський і вокальний ансамбль сучасної музики Alter Ratio.

Завдяки сприянню Вінницького міського голови Сергія Моргунова, Вінницької міської ради та Українського культурного фонду проходить цьогорічний Contemporary music days in Vinnytsia. Вінниця стала другим містом після Києва, де була показана постановка.

А вже найближчим часом зі «Страстями за дівчинкою із сірниками» митці поїдуть до Польщі представляти нашу країну на фестивалі «Український місяць у Гданську», що пройде на одній з головних сцен Європи – у Шекспірівському театрі.

Оскільки головною ідеєю перформансу є історія про самотність у натовпі, одвічну проблему людської байдужості і те, як крихта підтримки рятує або забирає життя, постановка вразила усіх надглибоким змістом та поєднанням «краси і жаху».

«Страсті за дівчинкою із сірниками» - дуже відомий твір, написаний за мотивами казки Андерсена. Але перепрацьоване лібрето, створене композитором Девідом Ленгом, поєднує у собі ще й християнські мотиви. Власне, це і відображається у назві – «Страсті…». Сюжет нашого перформансу охоплює дуже широкі теми. Він про те, наскільки люди можуть бути жорстокими, не помічати один одного, завдавати болю і наскільки це такі нібито маленькі, але дуже болючі речі для однієї людини», - звертає увагу керівник вокального ансамблю Alter Ratio Ольга Приходько.

Привітавши глядачів із вражаючим відкриттям нових «Днів сучасної музики у Вінниці», засновниця фестивалю, заслужена артистка України Ірина Френкель передала вітання від Вінницького міського голови Сергія Моргунова й відзначила, що саме зараз сучасна українська музика переживає розквіт.

«Після Революції Гідності українське сучасне мистецтво розквітло, стало надзвичайно відомим на світовій культурній мапі і навіть випереджає багато європейських колективів та тенденцій. Це пов’язано з тим, що Україна має дуже високий індекс креативного потенціалу. І чотири проекти, які до 20 жовтня будуть показані на Contemporary music days in Vinnytsia – це унікальні авторські продукти та дійсно найкращі зразки сучасного українського мистецтва», - каже Ірина Френкель.

На відкритті Contemporary music days in Vinnytsia показали вражаючий перформанс «Страсті за дівчинкою із сірниками»

На відкритті Contemporary music days in Vinnytsia показали вражаючий перформанс «Страсті за дівчинкою із сірниками» - фото 2

На відкритті Contemporary music days in Vinnytsia показали вражаючий перформанс «Страсті за дівчинкою із сірниками» - фото 3

На відкритті Contemporary music days in Vinnytsia показали вражаючий перформанс «Страсті за дівчинкою із сірниками» - фото 4

На відкритті Contemporary music days in Vinnytsia показали вражаючий перформанс «Страсті за дівчинкою із сірниками» - фото 5

У рамках Contemporary music days in Vinnytsia-2019 у найближчі дні вінничани та гості міста можуть відвідати такі події:

18 жовтня о 19.00 у концерт-холі«Моnt Blanc» - концерт «Венера у хутрі», на якому знаменитий Ukrainian Festival Orchestra на чолі з диригентом Іваном Остаповичем презентуютьнайкращу музику сучасних українських композиторів.

19 жовтня о 19.00 у концерт-холі«Моnt Blanc» відбудеться прем’єра в Україні моноопери «Леді Лазарус» на тексти культової американської поетеси Сильвії Плат, Джеймса Джойса і Річарда Баха.

20 жовтня о 19.00 у театрі імені Садовського пройде допрем’єрний показ опери «Ярослав Мудрий» режисерки Богдани Латчук за участю найкращих солістів, диригента-постановника Тараса Мартиника, Академічного симфонічного оркестру Хмельницької обласної філармонії та Академічного ансамблю пісні і танцю «Козаки Поділля».

Вхід на усі події фестивалю - за безкоштовними запрошеннями, які можна замовити на офіційному сайті contemporary-vinnytsia.blogspot.com.

Вiнниця.info