24 верес. 2010 11:15

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Культура
0

43

0

На вихідних у Вінниці - все буде джаз!

На вихідних у Вінниці - все буде джаз!

програма XV фестивалю "Міжнародні дні джазової музики у Вінниці-2010"


На вихідних у Вінниці - все буде джаз!

Звання найстарішого, а водночас - найбільш експериментального і новаторського джазового фестивалю в Україні, 25-26 вересня у залі телерадіокомпанії "Вінтера" вінницький джазовий фестиваль доводитиме вражаючим списком зіркових гостей і трьома тоннами апаратури.

Вихідні вінничани знову проведуть у шаленому ритмі джазу. Яскравих експериментів, неочікуваних імпровізацій та шквалу емоцій, як завжди, вистачить на усіх. Адже організатори вінницького джазового фестивалю вкотре готові доводити: так, як у Вінниці, джаз не люблять ніде!

Сюрпризів і для глядачів, і для виконавців заготовлено чимало. А все тому, що нині "Міжнародні дні джазової музики у Вінниці" святкуватимуть не мало, не багато - 15 років! Тому, як і належить, цей "солідний вік" меломани зустрінуть із молодецьким запалом і запальною енергетикою.

- Дуже приємно, що цього року буде ще більше прем'єр, ніж звичайно, - інтригує ведучий вінницького джазового фестивалю Олег Семко. - Зокрема, усі виконавці, окрім муніципального оркестру "ВінБенд", вперше виступатимуть на вінницькій сцені!

Більше того - учасники фестивалю цього року будуть не тільки безсумнівно талановитими і непередбачуваними, а й - у прямому розумінні екзотичними. Вперше у Вінниці компанію європейським та американським джазменам складуть музиканти із Африки та Азії.

- Для вінничан співатимуть і гратимуть представники 13 країн світу! - радіє генеральний продюсер фестивалю, заслужена артистка України Ірина Френкель. - Цього року ми вирішили відступити від правила "один концерт - одна країна", тож усю програму будували на змішаних виступах. У кожному концерті беруть участь, як мінімум, дві країни. Так, Польща представлена з Тунісом, Данія з Канадою, США з Ізраїлем і так далі.

А от однозначними "фаворитами" фестивалю стануть вокалісти і барабанщики - саме на них вирішили зробити ставку організатори.

- Буде продемонстровано увесь можливий спектр мистецтва гри на ударних інструментах, а майже кожен виступ репрезентує можливості найзагадковішого і найдосконалішого інструменту - людського голосу. В кожному проекті цього фестивалю його звучання буде різним, особливим та неповторним, - запевняє Олег Семко.

Найбільше незабутніх хвилин обіцяє подарувати новий проект муніципального оркестру "ВінБенд" - програма "Junior Jazz". Адже найвідоміші джазові стандарти разом із досвідченими співачками Ольгою Плакидюк та Оксаною Славною заспівають маленькі подільські зірочки Ірина і Катерина Грицюк, Анна Демчук, Кристина Бобровник, Еліна Мбані та Костянтин Кравчук.

- На десятому фестивалі ми презентували проект "Наші діти грають джаз" - це були сольні проекти музичних шкіл. А цього року ми прослухали діточок, учасників різноманітних естрадних гуртків і з них відібрали шестеро найкращих, які у неділю вийдуть на сцену, - ділиться Ірина Френкель. - Репетиції почалися у червні, одразу після того, як оркестр визначився із програмою. Композиції, до речі, підібрані вкрай цікаві.

А от "ударним королем" фестивалю стане найкращий джазовий барабанщик світу Ел Фостер, який більше 13 років пропрацював із Майлсом Девісом. Виступ його квартету, який закриватиме джазове свято, до речі, стане ще однією новинкою фестивалю: адже вперше за останні кілька років хедлайнером буде не вокаліст.

- Ми звикли, що головною зіркою фестивалю є соліст, який виходить на авансцену, може завести зал. Та цього року ми спрямуємо своє сприйняття саме на стаціонарного музиканта. У Ела Фостера немає загальних шоу-прийомів, але своєю майстерністю і грою він безсумнівно усіх зачарує! - прогнозує Олег Семко.

Допомагати у цьому майстрові буде унікальна апаратура - барабан із діаметром не 20, а 18 сантиметрів, єдиний екземпляр якого організаторам вдалося роздобути у столиці.

- Музикантів ми забезпечуємо усіма інструментами - для цього щороку привозимо біля трьох тонн апаратури, - розповідає директор фестивалю Павло Третьяков. - Привозимо найкращі інструменти із чотирьох міст, які нам постійно допомагають: Львова, Івано-Франківська, Тернополя і Києва.

Усі концерти вінницького джазового фестивалю пройдуть у залі телерадіокомпанії "Вінтера" (вул. Театральна, 15). Замовити запрошення ви можете за телефоном: 690-025.

Детальну інформацію про всіх учасників XV фестивалю "Міжнародні дні джазової музики у Вінниці-2010" читайте на нашому сайті найближчим часом.

XV фестиваль "Міжнародні дні джазової музики у Вінниці-2010"

25 вересня

15.00 - відкриття фестивалю, група Amine and Hamza (Польща-Туніс) з програмою "Perpetual Motion"

18.30 1-е відділення - проект The Groove Syndicate (США-Англія-Польща)

2-е відділення - тріо Сієни Дален (Канада-Данія)

21.30 - тріо Шахаба Толуї (Іран-Чехія-Словаччина)

26 вересня

15.30 - оркестр "ВінБенд" з проектом "Junior Jazz" за участю юних вінницьких вокалістів

18.00 - Квартет Шенгетаї (Зімбабве-Франція)

21.00 - на особисте запрошення Володимира Гройсмана - зірка світового джазу - Квартет Ела Фостера (США-Ізраїль)

Усі концерти пройдуть у залі телерадіокомпанії "ВІНТЕРА"

Дні та час трансляції концертів фестивалю на каналі ВДТ-6:

25.09, 22.40 - група Amine and Hamza (Польща-Туніс)

26.09, 22.40 - проект The Groove Syndicate (США-Англія-Польща)

27.09, 22.20 - тріо Сієни Дален (Канада-Данія)

28.09, 22.25 - тріо Шахаба Толуї (Іран-Чехія-Словаччина)

29.09, 22.25 - оркестр "ВінБенд" з проектом "Junior Jazz"

30.09, 22.25 - квартет Шенгетаї (Зімбабве-Франція)

1.10, 22.25 - квартет Ела Фостера (США-Ізраїль)

 

ВИННИЦА.info


0
0