28 берез. 2017 02:04

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

42

0

На Вінниччині 15 років чекають на лабораторне обладнання для точного визначення наркотиків в організмі

На Вінниччині 15 років чекають на лабораторне обладнання для точного визначення наркотиків в організмі

Резонансна справа скандального «макового смаколика» відкриває нові подробиці 


На Вінниччині 15 років чекають на лабораторне обладнання для точного визначення наркотиків в організмі

 Через резонансну судову справу скандального «макового смаколика», виявляються нові деталі. Вінниця.info зустрілася з керівником Вінницького обласного наркологічного диспансеру, щоб з’ясувати більше про інцидент, який вразив всю Україну. Під час розмови, Павло Слободянюк зауважив,абсурдної ситуації, коли суддя виправдовує водія, в аналізах якого виявили наркотики, лише на основі свідчень, що він їв булочку з маком, можна було б уникнути.    

«Нажаль, наша область, одна з небагатьох, яка не має газового хроматографа. Він є лабораторним обладнанням , який в ідеалі визначає види наркотиків. Нажаль, ми не являємося пріоритетною службою охорони здоров’я. Не лише на Вінниччині. Напевно, по всій країні. Кожного року, протягом 15-ти, ми надаємо проект бюджету. І обов’язково туди вписуємо закупівлю цього обладнання. Бо у нас його просто немає. Були за часів радянського союзу ще застрілі моделі. Вони давно списані та не відповідають стандартизації. Вимогам лабораторної діагностики», - зауважує Слободянюк.

У цьому році диспансеру  повинні виділити кошти на закупівлю обладнання.

« Але розвиток події, на обстеження з категорії саме водіїв, бо є ще одна категорія – не водії, спонукає до того, що нам потрібно не лише апарат для досліджень на наркотики, а й для алкоголю також. Для підтвердження. Адже, адвокати, дуже люди розумні. І шукають у сучасному законодавстві будь-які шпаринки, через які відвести від відповідальності з скоєнні правопорушення. У першу чергу, за вживання за кермом. Проблема зростає постійно. На початку 2016 року я написав службову записку до Департаменту охорони здоров’я області. Що у нс буде така проблем, як не вирішується самостійно. Що необхідно буде адміністративно приймати заходи, аби вийти з цієї ситуації. Нажаль, розуміння я не знайшов. Восени звернулася по цьому ж питанню поліцейська патрульна служба. Що вони не встигають у нас забрати результати досліджень на медичні огляди, адже ми не встигаємо зробити дослідження най економічним способом  - це одноразові тест-системи «Снайпер». Причина – не вистачає бюджетних коштів на їх закупівлю», - продовжує Слободянюк.

У диспансері поліцейським запропонували звернутися до керівництва області.

«На виділення коштів. Тому, коли буде з чого робити дослідження, вони результати можуть забирати та перенаправляти з матеріалами до суду. Коли ж ми хаотично отримуємо фінансування та зберігаємо матеріали досліджень 90 днів, а за півтора-два місяця у поліції закінчуються строки обвинувачення правопорушника. І вони тоді будь-яким шляхом від відповідальності уходять. Відтак, поліція не винувата. І ми не винуваті. І тому запропонував зробити зустріч на рівні заступника губернатора», - підкреслив Слободнюк.

Крім патрульної служби водіїв та дебоширів до диспансеру привозять на обстеження від органів прокуратури та військових відомств.  

«Ми маємо все безкоштовно робити. А нам лише на одноразові тест-системи за рік необхідно до 600 тисяч гривень. Мало того, що бюджет у нас куций, 80% з нього займає зарплата, не можемо закуповувати ліки, а закуповую «Снайпера». Тому необхідно, щоб нас почули законодавці. Необхідно доповнювати адміністративний кодекс. Все просто, я не малюю якісь там рожеві замки. Бюджетна організація зробила дослідження. І людина нетвереза, вона порушила закон. До неї застосовують штраф: 10 200 гривень для водіїв. Для не водіїв взагалі нічого не застосовується. Так чому наш огляд коштує 60-80 гривень? Плюс реактиви та тест-системи. Тому нам порушники визнані судом можуть компенсувати бюджетні витрати. Ми не говоримо про прибуток. Але бюджет лише витрачається,  і ніяк не поповнюється.  Ми будемо працювати на медичні огляди. Це неправильно. А в законодавстві, ясна річ, велика дірка. Справедливості немає», - каже Слободянюк.

Для того, щоб закупити газовий хроматограф підрахували, необхідно у межах від 100 до 600 гривень.

«Не маємо права купувати російський. Бо потім потрібно б було закуповувати реактиви у країни агресора. Нам потрібно шукати європейський, або якийсь «мікс», який робиться в Україні. У нас такий коштує до 600 тисяч гривень. Є німецький, з ідеальною точністю дослідження на 10 видів наркотиків. Але фішка у чому, одноразовий планшет на обстеження однієї людини, коштує 600 гривень. Сам апарат у межах 100 тисяч гривень. Хто буде це компенсувати?», - запитує Слободянюк.

 Вінниця.info