3 груд. 2015 12:20

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Економіка
0

49

0

На Вінниччині більше 8 тисяч домогосподарств можуть залишитись без газу на Різдвяні свята

На Вінниччині більше 8 тисяч домогосподарств можуть залишитись без газу на Різдвяні свята

 Кому з вінничан на Різдвяні свята можуть «відрізати» газ


На Вінниччині більше 8 тисяч домогосподарств можуть залишитись без газу на Різдвяні свята

 Згідно з вимогами законодавства України, з 1 січня 2016 року газопостачання для домогосподарств, що користуються газом для підігріву води та приготування їжі, має здійснюватись лише за умови наявності лічильників. У випадку відсутності лічильника, постачальник повинен припинити подачу газу.

У Вінницькій області 29 тисяч домогосподарств, які користуються газом для підігріву води та приготування їжі, з них у понад 20 тисяч мають лічильники, а більше 8 тисяч домогосподарств – не мають приладів обліку газу.

«Лічильники для цієї категорії споживачів мають бути встановлені до 1 січня 2016 року. Відповідно до Закону, з 1 січня 2016 року постачання газу для домогосподарств цієї категорії здійснюється за умови його комерційного обліку за допомогою лічильників. Згідно зі статтею 5 Закону «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» підприємство, що здійснює розподіл природного газу, зобов’язане припинити газопостачання у квартири та приватні будинки, мешканці яких відмовляються від встановлення газових лічильників», - зазначено в повідомленні НАК «Нафтогаз».

Як роз’яснили редакції ВИННИЦА.info в ПАТ «Вінницягаз», більшість споживачів, які віднесені до даної категорії (користуються газовою колонкою і плитою – ред.) це домогосподарства обласного центру. Така велика кількість квартир не має лічильників, бо люди масово відмовлялись їх встановлювати. Причиною послугували занижені норми, встановлені Кабміном на оплату послуг. Споживачам було вигідніше платити по нормах, ніж за фактичне споживання газу по лічильнику.

«З 1 січня до 1 грудня у м. Вінниці було зафіксовано більше 600 офіційних відмов від встановлення лічильників у даної категорії споживачів. Закон поклав зобов’язання на газопостачальну компанію припинити подачу газу для споживачів, які станом на 1 січня не матимуть лічильників. Але це не означає, що «Вінницягаз» прийде на Новий рік і відключить газ. Сподіваємось на свідомість громадян, що вони не відмовлятимуться від встановлення лічильника», - повідомила спеціаліст зв’язків з громадськістю ПАТ «Вінницягаз» Оксана Поліщук.

У випадку, якщо споживачі даної категорії таки не встановлять лічильники до кінця 2015 року, їм за 10 днів надсилатимуть попередження про відключення від газопостачання.

ВИННИЦА.info


0
0