23 черв. 2015 10:45

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Суспільство
0

44

0

На Вінниччині більше тисячі жителів залишилися без питної води

На Вінниччині більше тисячі жителів залишилися без питної води

 Більше тисячі жителів Літина залишилися без питної води


На Вінниччині більше тисячі жителів залишилися без питної води

 На Вінниччині більше тисячі жителів Літина залишилися без питної води. В криницях замість води темно оранжева рідина зі специфічним запахом.

В криниці Світлани Гвоздьової вода оранжевого кольору, жінка не ризикує поїти нею худобу чи поливати город.

«Помитися, попрати, білих речей майже немає. Посуд помиєш, сполоснеш, жирної плівкою повністю обтягує посуд», - каже жінка.

В дворі вчительки хімії знаходиться дві криниці, але брати воду з них господарка боїться. Лілія Пеструшка ходить за кілометр щоб набрати води.

«Дивишся в криницю, там величезна жирна пляма, як бензин розлитий», - розповідає Лілія.

Жителі Літина вже зверталися в десятки різних установ, але чіткої відповіді, чому вода оранжева і має неприємний запах так і не отримали.

Люди впевнені, що вода стала непридатною не без причини. Причиною місцеві називають сміттєзвалище, яке розташоване, буквально, в кілометрі від жилих будинків. Дихати там без ватно-марлевої пов’язки важко, у великих ямах там розкладаються відходи.

Медики в місцевій лабараторії тільки розводять руками. На ретельний аналіз потрібні тижні, але про непридатність води кажуть відразу.

Про літинську проблему знають і в районній адміністрації, там впевнені, що у людей просто недостатньо глибокі криниці і туди потраплять грунтові води.

Лариса Кримковська заступник голови літинської районної адміністрації розповідає що, вода не відповідає нормам споживання, в силу природних обставин, тому що це є підшкурна вода.

Чиновники пообіцяли що безкоштовно доставлятимуть у Літин питну воду, а в кінці наступного року проведуть водопровід . Три мільйони гривень в районі на ці цілі є.

ВИННИЦА.info, за матеріалами телеканалу «Україна»

title